Francúzsko
Francúzsko
EURO 2024
01.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 0
0:0
Belgicko
Belgicko

Francúzsko vykúpil z ofenzívneho trápenia striedajúci hráč, Belgicko herne sklamalo

Randal Kolo Muani oslavuje gól do siete Belgicka.
Fotogaléria (41)
Randal Kolo Muani oslavuje gól do siete Belgicka. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|1. júl 2024 o 19:50 (aktualizované 1. júl 2024 o 21:32)

Futbalisti Francúzska dnes zdolali Belgicko v osemfinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - osemfinále

Francúzsko - Belgicko 1:0 (0:0)

Gól: 85. Vertonghen (vl.)

Rozhodcovia: Nyberg - Beigi, Söderkvist (všetci Švéd.), ŽK: Tchouameni, Griezmann, Rabiot - Vertonghen, Mangala

Diváci: 46.810

Francúzsko: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez - Kante, Tchouameni, Rabiot - Griezmann - Thuram (62. Kolo Muani), Mbappe

Belgicko: Casteels - Castagne (88. de Ketelaere), Faes, Vertonghen, Theate - de Bruyne, Onana, Carrasco (89. Lukebakio) - Openda (63. Mangala), Lukaku, Doku

DÜSSELDORF. Futbalisti Francúzska sa stali ďalšími štvrťfinalistami na EURO 2024 (ME vo futbale).

V pondelkovom osemfinálovom dueli zvíťazili v Düsseldorfe nad Belgickom 1:0 po tom, čo si dal v 85. minúte vlastný gól obranca Jan Vertonghen.

Zverenci Didiera Deschampsa nastúpia vo štvrťfinále v piatok 5. júla o 21.00 h v Hamburgu proti lepšiemu z dvojice Portugalsko - Slovinsko. Ich vzájomný duel bol na programe v

Súperom Francúzska v boji o semifinále bude lepší z dvojice Portugalsko - Slovinsko. Tento zápas je na programe od 21.00 h.

Pre Belgičanov to bola druhá prehra na turnaji, v úvodnom zápase E-skupiny prekvapujúco podľahli Slovákom 0:1.

Na predchádzajúcich dvoch turnajoch postúpili do štvrťfinále. Francúzi skončili pred troma rokmi v osemfinále, pred ôsmimi boli na domácom šampionáte strieborní.

Francúzi v štyroch zápasoch na turnaji ešte nestrelili gól z hry. V prvom stretnutí skupiny zdolali Rakúsko 1:0 vlastným gólom Maximiliana Wöbera, s Holandskom remizovali 0:0 a o deľbu bodov s Poľskom (1:1) sa postaral z penalty Kylian Mbappe.

Fotogaléria zo zápasu Francúzsko - Belgicko v osemfinále EURO 2024

Priebeh zápasu Francúzsko - Belgicko na EURO 2024

I. polčas

Francúzi boli v úvode aktívnejší a snažili sa tvoriť, ale do väčších šancí sa nedostávali a strely z diaľky nemali potrebnú presnosť ani razanciu.

Prvú väčšiu šancu tak mali ich súperi v 24. minúte, keď po Griezmannovom faule poslal de Bruyne strieľaný center do šestnástky, prekvapil Maignana a ten loptu iba s námahou vykopol na bránkovej čiare.

Vzápätí fauloval Rabiot Dokua a Francúzi mali už po prvej polhodine na konte tri žlté karty.

Ich prvá gólová príležitosť prišla až v 34. minúte, keď Kounde poslal z pravej strany prudký center do stredu šestnástky a hlavička Thurama preletela tesne vedľa pravej žrde.

V závere polčasu držali loptu Francúzi, no Belgičania hrali dobre v defenzívnom bloku.

V poslednej minúte však Mbappe zvládol ostrý súboj s Dokuom, jeho prihrávka do šestnástky sa odrazila k Tchouamenimu, no ten prestrelil.

II. polčas:

Druhý pokus Tchouameniho krátko po zmene strán tečoval Faes a Casteels ho vytlačil na roh.

V 55. minúte našiel Kounde vo vápne Mbappeho, ale ten zle trafil loptu a jeho strela išla ďaleko za ľavú žrď.

Belgičania boli v týchto momentoch pod tlakom a v podstate nedokázali vyviesť loptu za poliacu čiaru.

Prvú šancu po zmene strán mali v 61. minúte, keď získali loptu v strede poľa, de Bruyne vysunul Carrasca, no tesne predtým, ako vystrelil, mu sklzom vypichol loptu Hernandez.

Následne prišli prvé striedania na oboch stranách, Thurama vymenil Kolo Muani a Opendu Mangala.

V 69. minúte Griezmann nabil pred šestnástkou Tchouamenimu, ten mal dostatok času aj miesta, ale opäť vystrelil vysoko nad.

V 71. minúte Belgičania podržali loptu na dlhší čas pred šestnástkou súpera, de Bruyne odštartoval akciu na ľavej strane a Lukakuovu tvrdú strelu z uhla vyrazil Maignan.

V 83. minúte mohol po Dokuovej prihrávke rozhodnúť vo veľkej šanci de Bruyne, ale aj jeho strelu vyrazil Maignan. Gól prišiel na druhej strane.

Francúzi zavreli súpera v šestnástke, Kolo Muani dostal loptu do vápna, otočil sa okolo Vertonghena, ktorý jeho strelu ešte tečoval a Casteels nemal šancu - 1:0.

Hlasy po zápase

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Urobili sme veľký pokrok. Súper bol očividne opatrný, aj keď na papieri je to útočný tím. Urobili sme všetko, čo sme mohli, aby sme si vytvorili šance a vytvorili sme si ich viac ako oni. Hrali sme vyčkávaciu hru a nespadli sme do ich pasce. Páčilo sa mi to, ale nemôžete vyhrať iba držaním lopty. Bol by som rád, keby sme si vytvorili viac šancí."

Jules Kounde, obranca Francúzska a hráč zápasu: "Prekvapilo ma, ako Belgicko hralo. Myslel som si, že budú viac útočiť, najmä, keď som videl súpisku. Podľa mňa to bol náš najlepší výkon na turnaji. Vytvorili sme si veľa šancí, predviedli sme komplexnú hru a gól v závere nás uistil, že všetko úsilie stálo za to."

Domenico Tedesco, tréner Belgicka: "Hodinu po záverečnom hvizde a inkasovaní neskorého vlastného gólu je ťažké ísť do rozboru zápasu. Všetko si rozoberieme a uvidíme o pár týždňov. Casteels chytal na turnaji brilantne. Zachránil nás proti Ukrajine a to je iba jeden príklad. Bol fantastický a tento gól nebola jeho chyba."

Kevin de Bruyne, kapitán Belgicka: "Spravili sme všetko pre to, aby sme sa pokúsili vyhrať. Od predĺženia nás delilo päť minút. Mali sme šance, nie až tak veľa. Potom dali gól a už nám nezostal čas reagovať. Ja som mal pred koncom šancu, ale nedokázal som skórovať."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Francúzsko vykúpil z ofenzívneho trápenia striedajúci hráč, Belgicko herne sklamalo