Vlhová súťaží v dedinke, kde sa narodila švédska hokejová legenda

Juraj Berzedi|14. feb 2019 o 13:21

Je to kolíska švédskeho lyžovania.

AARE. Vitajte v Aare, svieti na letisku v Östersunde, ktoré leží približne 100 kilometrov od dejiska majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní.

Na malom letisku vítajú pretekárov a návštevníkov portréty známych švédskych zjazdárov či figuríny odeté v švédskych kombinézach.

Dejisko majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní v Aare 2019: fotogaléria

14.2.2019

Po príchode do lyžiarskeho strediska, ktoré leží v provincii Jämtland, zaujmú na prvý pohľad rustikálne domčeky, ktoré obklopujú haldy snehu.

Na stožiaroch vejú červeno-biele zástavy, ktoré upozorňujú, že Aare sa na niekoľko dní zmenilo na hlavné mesto alpského lyžovania.

Prechádzka slovinskej lyžiarskej legendy

V neveľkej dedinke, ktorá leží sotva 350 km pod severným polárnym kruhom, žije len 1400 obyvateľov. Každoročne však do najznámejšieho švédskeho lyžiarskeho strediska príde až milión návštevníkov.

Môže za to výhodná poloha, ktorá je zárukou snehu v jarnom i jesennom období. Uprostred mesta je železničná stanica, kde sa pri hudbe z reproduktorov zabávajú domáci tínedžeri.

Ľudia sú uvoľnení a usmiati. Na ulici sa prechádza bývalá slovinská zjazdárka Tina Mazeová s manželom. Pred sebou tlačia kočík s ich ratolesťou. Mazeovú v minulosti viedol Livio Magoni, súčasný tréner Petry Vlhovej.

Na zasnežených kopcoch lyžujú bežní ľudia aj počas prebiehajúceho šampionátu. V Aare je totiž viac ako sto kilometrov zjazdoviek.

Umelé osvetlenie okolo jednej z nich prezrádza, kde bude Vlhová bojovať o medailu v obrovskom slalome.

Dedinka švédskeho hokejového velikána

Na druhej strane železničnej trate je zamrznuté jazero, na ktorom sa premávajú ľudia na snežných skútroch. Aare je miesto, kde si na svoje prídu aj milovníci jazdy na psích záprahoch či bežci na lyžiach.

Prechádzka cez malú dedinku trvá menej ako tridsať minút. Popri hlavnej ceste sú takmer výlučne hotely. Na parkovisku sú elektromobily, ktoré sa dobíjajú pomocou autonabíjačiek.

Tri hodiny pred začiatkom ženského obrovského slalomu je v uliciach pokojná atmosféra. Veľa fanúšikov zatiaľ nevidieť.

V cieľovom priestore je prázdna tribúna. Na veľkoplošnej obrazovke sa premieta video známeho švédskeho hokejového brankára Henrika Lundqvista, ktorý je zrejme najznámejším rodákom z Aare.

Dve hodiny pred súťažou začalo na zjazdovku husto pršať. Zosilneli aj nárazy vetra a organizátori zvažovali presunutie pretekov na piatok predpoludním. Po hodine však dážď ustal a organizátori rozhodli, že obrovský slalom sa začne v pôvodne plánovanom čase - akurát štart pretekov posunuli nižšie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vlhová súťaží v dedinke, kde sa narodila švédska hokejová legenda