FOTO Štadióny na MS v hokeji 2023: Slováci hrajú tam, kde naposledy nemohli prísť diváci

Arena Riga.
Arena Riga. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. máj 2023 o 07:00

Dejiskami MS v hokeji 2023 sú štadióny Nokia Arena vo fínskom Tampere a Arena Riga v lotyšskom hlavnom meste.

TAMPERE, RIGA. V roku 2022 Medzinárodná federácia ľadového hokeja (IIHF) pridelila organizáciu MS v hokeji 2023 Fínsku a Lotyšsku.

Pôvodne sa turnaj mal odohrať v ruskom Petrohrade, no kvôli ruskej invázii na Ukrajinu a pretrvávajúceho vylúčenia zo všetkých súťaží IIHF sa musel hľadať nový organizátor.

Svoju kandidatúru podali dve dvojice krajín - Slovinsko s Maďarskom a Fínsko s Lotyšskom.

Kandidatúra zo strany Slovinska a Maďarska bola neskôr stiahnutá Maďarským hokejovým zväzom, pretože nezískali vládnu podporu na organizáciu.

Ako jediný kandidát na organizáciu MS v hokeji ostala dvojica Fínsko a Lotyšsko. Slovenská reprezentácia odohrá svoje zápasy na štadióne Arena Riga v skupine B.

Dejiskami MS v hokeji 2023 sú štadióny Nokia Arena vo fínskom Tampere a Arena Riga v lotyšskom hlavnom meste. Pozrite si ich prehľad.

Nokia Arena, Tampere

Kapacita: 13.455 (hokejové zápasy), 15.000 (koncerty)

Oficiálne otvorenie: 3. december 2021

Nokia Arena v Tampere je sídlom dvoch hokejových klubov najvyššej fínskej ligy sídliacich v Tampere - Ilves a Tappara.

S jej výstavbou začali v januári 2018 a odhadované náklady sa vyšplhali na 124 miliónov eur, jej autorom je poľsko-americký architekt Daniel Libeskind.

Nokia Arena v Tampere.
Nokia Arena v Tampere. (Autor: Twitter Discovering Finland)

Nokia Arena sa stala dejiskom aj dvoch zápasov NHL v rámci projektu NHL Global Series v roku 2022 medzi tímami Colorado Avalanche a Columbus Blue Jackets.

K štadiónu prináležia aj kancelárske priestory, byty, hotel a kasíno. Jej výhoda je aj to, že leží len asi 600 metrov od hlavnej železničnej stanice a 350 metrov od stanice diaľkových autobusov. 

Aj keď je tamperská aréna relatívne nová, diváci ju môžu poznať z MS v hokeji 2022. Vtedy sa tu odohrali všetky zápasy skupiny B, dva štvrťfinálové zápasy, oba semifinálové duely aj stretnutia o medaily.

Nokia Arena v Tampere.
Nokia Arena v Tampere. (Autor: Twitter Champions Hockey League)

Podobne to bude aj tento rok. Nokia Arena privíta domáce Fínsko, Švédsko, USA, Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Rakúsko a Maďarsko v skupine A. Taktiež sa tu odohrajú dva štvrťfinálové zápasy a aj celá záverečná časť šampionátu vrátane bojov o medaily.

Arena Riga, Riga

Kapacita: 10.300 (hokejové zápasy), 11.200 (basketbalové zápasy), 14.500 (koncerty)

Oficiálne otvorenie: 15. február 2006

Požiadavka na vybudovanie nového hokejového štadióna v Rige vznikla pri organizácii MS v hokeji 2006, pričom ju navrhli ju kanadská spoločnosť SCI Architects a lotyšské firmy SIA Merks a SIA Nams.

Arena Riga sa stala sídlom lotyšskej hokejovej reprezentácie, mužskej a ženskej lotyšskej basketbalovej reprezentácie a svoje zápasy v KHL tu hralo aj Dinamo Riga.

Je tiež určená na koncerty. Vystupovali v nej desiatky svetoznámych umelcov, napríklad Depeche Mode, Ed Sheeran či Robbie Williams.

Arena Riga.
Arena Riga. (Autor: TASR/AP)

Do Areny Riga sa MS v hokeji vracajú po dvoch rokoch. V roku 2021 sa pre pandemickú situáciu museli MS odohrať bez divákov, a tak je tohtoročný šampionát pre lotyšských organizátorov obrovskou príležitosťou.

Arena Riga počas MS privíta zápasy skupiny B ako aj dva štvrťfinálové súboje. Slovensko v nej postupne odohrá stretnutia s Kanadou, Českom, Švajčiarskom, domácim Lotyšskom, Nórskom, Kazachstanom a Slovinskom.

Počas MS 2006 v nej slovenskí hokejisti odohrali zápasy základnej skupiny i štvrťfinále a v rovnakej fáze vyraďovačky sa v nej predstavili aj pred dvoma rokmi, keď podľahli USA 1:6.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»FOTO Štadióny na MS v hokeji 2023: Slováci hrajú tam, kde naposledy nemohli prísť diváci