Finále KHL bude aj súbojom Štrbáka s Kukumbergom

Martin Štrbák v drese HK MVD.
Martin Štrbák v drese HK MVD. (Autor: khl.ru)
SITA|12. apr 2010 o 17:42

Hokejisti HK MVD so slovenským obrancom Martinom Štrbákom v zostave sú príjemným prekvapením vrcholiaceho ročníka KHL.

MOSKVA. Hokejisti HK MVD so slovenským obrancom Martinom Štrbákom v zostave sú príjemným prekvapením vrcholiaceho ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy.

S mužstvom, ktoré hráva svoje domáce zápasy v Balašiche, pred začiatkom súťaže málokto počítal pre záverečné boje o Gagarinov pohár. HK MVD však prekvapilo už 2. miestom v základnej časti a napokon aj hrou v play-off. Najskôr vyradili CSKA Moskva 3:0 na zápasy, potom si poradili aj s Rigou v sérii 4:1 a napokon aj s Jaroslavľom 4:3.

Vo finále Západnej konferencie s vicemajstrom z Jaroslavľa prehrával tím z Balašichy už 2:3 na zápasy, rozhodujúce dva však vyhral. V poslednom siedmom dueli uspel HK MVD na domácom ľade tesne 2:1. "Bolo dôležité, že sme dali prvý gól. Bolo to potom trochu ľahšie. Treba sa poďakovať našim útočníkom, v obrane nám počas celej tretej tretiny výrazne pomáhali. Vďaka ich obetavosti sme boli schopní dosiahnuť toto víťazstvo," povedal Štrbák v rozhovore pre Sportbox.ru a ďalej pokračoval: "Prehrávali sme síce, ale história sa pozerá len na konečný výsledok. Vo finále sme iba my a Kazaň, nik iný. Zostáva urobiť už iba jeden krok k trofeji."

Skúsený 35-ročný slovenský obranca hrá v HK MVD prvú sezónu a v tíme patrí medzi opory. Pred jej začiatkom nečakal podobný úspech. "Určite by som neveril niekomu, kto by mi pred sezónou povedal, že budeme hrať o Gagarinov pohár. Až s vývojom súťažného ročníka som postupne uveril tomuto tvrdeniu," dodal Štrbák.

HK MVD začne finálovú sériu proti obhajcovi titulu z Kazane vo štvrtok na domácom ľade. Šance na úspech sú u oboch tímov vyrovnané. Rovnako uvažuje pre Sovetskij Sport aj Štrbák: "AK Bars má v tíme veľmi dobrých hráčov, naše šance vo finále sú však rovnaké. Je to päťdesiat na päťdesiat."

Vo finále obhajca z Kazane a aj dvojica Slovákov

Vo štvrtok sa v Balašiche začne druhá finálová séria o Gagarinov pohár o víťaza play-off Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Bez ohľadu na to, či vyhrá HK MVD alebo klub z Kazane, slovenských hokejových fanúšikov môže tešiť fakt, že na Gagarinovom pohári pribudne meno prvého Slováka - buď útočníka Romana Kukumberga (Kazaň), alebo obrancu Martina Štrbáka (HK MVD).

Podobne ako v premiérovom ročníku sa do finále nepodarilo prebojovať najlepším tímom v jednotlivých divíziách po základnej časti KHL.

Kazaň vyradila Ufu

Zatiaľ čo líder Západnej konferencie SKA Petrohrad stroskotal už v 1. kole play-off na Diname Riga, najlepší klub z Východu a víťaz celej základnej časti KHL Salavat Julajev Ufa považovaný za najbohatší klub ligy neuspel až v konferenčnom finále s obhajcom Gagarinovho pohára z Kazane (2:4). Klub trénera a bývalého vynikajúceho obrancu "zbornej" Zinetuľu Biľaledtinova zaskočil favorizovaného súpera z Ufy dvoma víťazstvami na jeho ľade (4:3, 2:1 po predĺžení) a v nastavenom čase rozhodol aj prvý zápas doma (3:2 po predĺžení).

Zverenci reprezentačného trénera Viačeslava Bykova sa ešte dostali do hry po dvoch triumfoch (4:2 a 2:1), no Kazaň si v celkovo šiestom zápase série nenechala na domácom ľade ujsť postup a zvíťazila 2:1. Klub z Tatarstanu rovnako 4:2 na zápasy v konferenčnej semifinálovej sérii vyradil druhé mužstvo Východnej konferencie po základnej časti Metallurg Magnitogorsk, na úvod play-off mu stačil minimálny počet troch zápasov na postup cez kazašský Barys Astana.

V Biľaledtinovej zostave figuruje aj slovenský útočník Roman Kukumberg. Ten absolvoval väčšinu sezóny v Lade Togliatti, kde bol najproduktívnejším hráčom tímu. Na konci januára vymenila Lada 30-ročného centra do Kazane, kde si Kukumberg v 15 zápasoch play-off pripísal 5 bodov (1+4).

HK MVD miernym favoritom

Víťazom Západnej konferencie KHL sa stal HK MVD. Klub Ministerstva vnútra Ruskej federácie, ktorý hráva svoje zápasy v mestečku Balašicha neďaleko Moskvy, skončil po základnej časti KHL vo svojej konferencii so 102 bodmi na druhom mieste. A keďže Kazaň bola na Východe až tretia len s 96 bodmi, budú zverenci lotyšského reprezentačného trénera Olegsa Znaroksa v pozícii mierneho favorita, ktorý začne sériu dvoma domácimi zápasmi a bude mať výhodu aj prípadného rozhodujúceho siedmeho stretnutia na domácom ľade.

Hokejisti HK MVD sa v prvých dvoch kolách veľmi nezapotili. V úvode prešli po troch zápasoch cez CSKA Moskva. Dinamo Riga dokázalo v semifinále konferencie uhrať s Balašichou len jeden zápas. No séria s Lokomotivom Jaroslavľ si zatiaľ ako jediná v play-off vyžiadala maximálny počet zápasov. Hneď úvodné dva z celkovo siedmich sa skončili až gólom v predĺžení.

Kľúčovým mužom Znaroksovej defenzívy je slovenský reprezentačný obranca Martin Štrbák, ktorý je s 10 bodmi (3+7) najproduktívnejším obrancom celého play-off a v HK MVD je v kanadskom bodovaní tímu tretí. Výsledky klubu z Balašichy sú v aktuálnej sezóne jedným z najväčších prekvapení súťaže. HK MVD mal minulý rok finančné problémy, dlhoval svojim hráčom peniaze a neprebojoval sa do play-off.

Program finálovej série Gagarinovho pohára (hrá sa na 4 víťazstvá):

HK MVD Balašicha - Ak Bars Kazaň

Štvrtok 15. apríla o 19.30 h (17.30 h SELČ) v Balašiche

Piatok 16. apríla o 19.30 h (17.30 h SELČ) v Balašiche

Pondelok 19. apríla o 19.00 h (17.00 h SELČ) v Kazani

Utorok 20. apríla o 19.00 h (17.00 h SELČ) v Kazani

*Piatok 23. apríla, čas sa určí neskôr, v Balašiche

*Nedeľa 25. apríla, čas sa určí neskôr, v Kazani

*Utorok 27. apríla, čas sa určí neskôr, v Balašiche

Uvedené sú lokálne časy.

* - zápasy sa budú hrať podľa potreby

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Finále KHL bude aj súbojom Štrbáka s Kukumbergom