FIFA trápi stupňujúci sa rasizmus v Rusku

Rasizmus v Rusku sa stupňuje.
Rasizmus v Rusku sa stupňuje. (Autor: ILUSTRAČNÉ TASR/AP)
SITA|9. okt 2014 o 10:15

Register prejavov rasovej nenávisti fanúšikov ruských klubov je veľmi dlhý.

LONDÝN. Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) robia starosti množiace sa prípady rasizmu na štadiónoch v Rusku, kde sa v roku 2018 uskutočnia majstrovstvá sveta.

Register prejavov rasovej nenávisti zo strany fanúšikov ruských klubov je poriadne dlhý, posledný prípad viedol k tomu, že CSKA Moskva musí zostávajúce zápasy v hlavnej fáze Ligy majstrov odohrať bez divákov.

Moskovčania majú uzavretý štadión na najbližšie tri domáce duely pod hlavičkou UEFA.

"Situácia v Rusku kladie pred nás obrovskú výzvu. Všetko sa musí začať od výchovy, na všetkých úrovniach vzdelávania treba zdôrazňovať, že rôznorodosť a integrácia sú na prospech veci, netreba sa ich báť," uviedol viceprezident FIFA Jeffrey Webb na summite lídrov športového priemyslu v Londýne.

Funkcionár z Kajmanských ostrovov stojí na čele antirasistickej pracovnej skupiny FIFA.

Webb sa vyjadril aj k téme budúcoročných majstrovstiev sveta žien v Kanade, konkrétne k diskutovanej otázke umelej trávy na turnaji. Skupina futbalistiek na čele s Američankou Abby Wambachovou podala v Kanade žalobu proti plánom organizátorov usporiadať šampionát na takomto povrchu.

"Umelé ihriská sú budúcnosťou futbalu. Rozhodnutie sa zrodilo po starostlivom zvážení. Myslím si, že hrať na najlepšom umelom trávniku na svete je lepšie ako hrať na zlej tráve," vyhlásil prezident Futbalovej konfederácie Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»FIFA trápi stupňujúci sa rasizmus v Rusku