FIFA potvrdila siedmich kandidátov, vylúčila Nakhida

TASR|28. okt 2015 o 13:00

Aby niekto mohol kandidovať za prezidenta FIFA, musí mať podporu piatich národných asociácií. David Nakhid ju mal. jedna z nich však predtým nominovala iného kandidáta.

BERLÍN. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v stredu akceptovala sedem prezidentských kandidátov. Z nich jeden nahradí Josepha Blattera na pozícii prezident FIFA.

Z okruhu uchádzačov vylúčila bývalého hráča Davida Nakhida.

Voľby sa uskutočnia na mimoriadnom kongrese 26. februára 2016 vo švajčiarskom Zürichu.

FIFA neakceptovala kandidatúru Nakhida z Trinidadu a Tobaga, pretože nesplnil požiadavku podpory piatich národných asociácií. Do prihlášky síce dodal potvrdenie od kvinteta, ale jedna z asociácií už predtým nominovala iného kandidáta, čo je v rozpore s pravidlami FIFA.

Rozhlasový rozhovor s Davidom Nakhidom.

Gianni Infantino, generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA), člen bahrajnskej kráľovskej rodiny šejk Salman bin Ibrahim Al Khalifa a šéf Libérijskej futbalovej asociácie Musa Bility potvrdili svoju kandidatúru v pondelok, teda v posledný možný termín.

Medzi kandidátmi je aj prezident UEFA Michel Platini, jordánsky princ Ali Bin Al Hussein, bývalý funkcionár FIFA Jerome Champagne a juhoafrický podnikateľ a bojovník proti apartheidu Tokyo Sexwale.

david_res.jpg

David Nakhid je bývalým reprezentantom Trinidadu a Tobaga. FOTO - TASR/AP.

Platini bol favoritom predtým, než ho etická komisia FIFA suspendovala na 90 dní pre vyšetrovanie z korupcie. Preto volebný výbor zatiaľ nespracoval jeho kandidatúru.

"Ak tento trest vyprší alebo ho zrušia pred prezidentskými voľbami, volebná komisia rozhodne, ako s kandidatúrou postupovať," uvádza sa vo vyhlásení.

Ostatných kandidátov posúdi výbor a čaká ich pohovor pred etickou komisiou FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»FIFA potvrdila siedmich kandidátov, vylúčila Nakhida