Finále odvekých rivalov. Na Francúzov čaká ďalšia bratská dvojica

Pau Gasol a Rudy Gobert.
Pau Gasol a Rudy Gobert. (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|18. sep 2022 o 13:10

Preview pred finále ME v basketbale 2022.

BERLÍN. Finále ME v basketbale 2022 sa odohrá v nedeľu o 20.30 hod. V zápase sa medzi sebou stretnú dvaja odvekí rivali Francúzsko a Španielsko. 

Zatiaľ čo si “Les Bleus” jednoducho poradili s Poľskom v semifinále 95:54, španielska “La Roja” musela odolávať nemeckej sile, ktorú nakoniec dokázala zdolať 96:91.

Francúzi ukázali v semifinálovom zápase svoju silu na doskokoch. Sú piatym najlepšie doskakujúcim tímom na EuroBaskete (38,1 doskoku na zápas). V dueli mali až o devätnásť doskokov viac ako Poliaci. 

Bude to repete finále ME v basketbale 2011, kedy sa z triumfu tešili Španieli. Môžeme povedať, že korene rivality boli zasadené práve v tomto finále. 

Ak vynecháme turnaj v roku 2017, tak za posledných šesť ročníkov EuroBasketu sa do finále prebojoval vždy minimálne jeden z týchto dvoch tímov. 

“La Familia”, ako sa prezývajú Španieli, sa mohla na medzinárodných turnajoch roky spoliehať na bratov Gasolovcov.

Spoločne získali dve strieborné medaily z olympiád, zlato z MS 2006 v Japonsku a tiež dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu z ME.

Na ME 2015 sa blysol najmä Pau Gasol, ktorý v semifinále proti Francúzsku zaznamenal 40 bodov a 11 doskokov. Španieli vtedy vyhrali zlato a Francúzi bronz.

Dnes má Španielsko ďalšie súrodenecké duo - bratov Hernangómezovcov.

Obaja boli pri zisku zlatej medaily z MS v basketbale 2019 a bronzovej medaily o dva roky skôr. Starší z bratov Willy už jedno zlato z EuroBasketu má. V roku 2015 ho získal na turnaji práve vo Francúzsku. 

(Zľava) Pau Gasol, Willy Hernangómez, Marc Gasol a Juancho Hernangómez.
(Zľava) Pau Gasol, Willy Hernangómez, Marc Gasol a Juancho Hernangómez. (Autor: FIBA)

Španieli sa v každom zápase vo vyraďovacej fáze vrátili z minimálne 10-bodového deficitu a zápas otočili. Francúzi v osemfinále a vo štvrťfinále postúpili až po dramatickej koncovke v predĺžení.

Oba tímy sa súťažne naposledy proti sebe stretli vo štvrťfinále na olympiáde v Riu, kde sa Španielom podarilo zdolať Francúzov vysoko 92:67. Bol to posledný zápas Tonyho Parkera v drese Francúzska.

Jedinými hráčmi, ktorí hrali vtedy a budú hrať aj v nedeľňajšom finále sú Rudy Fernández, Willy Hernangómez, Rudy Gobert a Thomas Heurtel.

Od roku 1999 španielska mužská reprezentácia nikdy nechýbala v semifinále EuroBasketu. Neuveriteľná konzistencia. 

Španielsko si semifinálovým víťazstvom zaistilo aj svoju siedmu medailu z ME v rade. V rokoch 2009, 2011 a 2015 získala španielska reprezentácia zlato, v roku 2007 získala striebro a v rokoch 2013 a 2017 bronz.

Francúzi získali na ME v basketbale jedno zlato v roku 2013. V semifinále sa vtedy dostali cez Španielsko. "Les Bleus" majú na konte tri strieborné medaily z olympiád a dve bronzové z majstrovstiev sveta.

VIDEO: Zostrih zo semifinále Francúzsko - Španielsko na ME v basketbale 2013

„Som tak hrdý, že môžem hrať na tomto turnaji s touto partiou. Už teraz máme zaručenú medailu. Pamätám si, že všetci sa na nás spoliehali, keď sme šli do play off.

Teraz sa musíme len baviť a užívať si hru. Francúzsko je skvelý tím a my si chceme užiť toto finále,“ prezradil po semifinálovom zápase rozohrávač Realu Madrid Rudy Fernández.

Na druhej strane rozohrávač Evan Fournier nepredpokladal, že uvidí Španielsko vo finále. Taktiež im ale zložil poklonu za prácu, ktorú robia v krajine, v ktorej je basketbal druhý najpopulárnejší šport.

„Keď som išiel na EuroBasket, nemyslel som si, že to dotiahnu tak ďaleko, ale Španielsko nemôžete nikdy odpisovať. Majú spôsob, ako hrať.

Majú program, ktorý je úspešný už roky. Je to tak trochu ich prvý rok prestavby a nečakali sme ich hru na takej úrovni,” prezradil francúzsky rozohrávač Evan Fournier.

„Aby som bol úprimný, v noci pred takým veľkým zápasom, dokonca už pred semifinále vaša myseľ veľa pracuje. Preto je ťažšie zaspať. Musíte sa naozaj uvoľniť a robiť to, čo vám vyhovuje. 

Dokonca aj v deň zápasu je zvyčajne ťažšie zdriemnuť si. Taktiež aj jedlo, vaša chuť do jedla nie je taká veľká. Je to stresová záležitosť a normálna reakcia. Dúfam, že dnes v noci budem môcť zaspať,” povedal Fournier pre Eurohoops.net.

„Máme skupinu hráčov, ktorá chce vyhrať. Naozaj tvrdo pracujeme na tom, aby sme sa dostali do tejto pozície. Keď sme začínali s prípravou, cieľom bolo získať zlatú medailu.

Teraz sme v pozícii, aby sme to dokázali, čaká ešte jeden zápas,” vysvetlil po semifinále pivot Francúzska a nový hráč Minnesoty Timbervolwes Rudy Gobert. 

Španielske reprezentácie majú veľmi úspešný rok. Mužskú reprezentáciu čaká na EuroBaskete 2022 deviate finále tejto krajiny v tomto kalendárnom roku.

Španielske národné tímy v roku 2022

Muži:

  • U16 – striebro na ME
  • U17 – striebro na MS
  • U18 – zlato na ME
  • U20 – zlato na ME
  • A-tím - (minimálne striebro na ME)

Ženy:

  • U16 – striebro na ME
  • U17 – striebro na MS
  • U18 – striebro na ME
  • U20 – zlato na ME
  • A-tím – (ženské MS začínajú 22. septembra)

„Toto je deviate finále tohto leta pre Španielsko. Neviem, či dokážeme uchopiť zmienku o tomto čísle. Španielsko postavilo tím do finále v každej jednej súťaži,” prezradil tréner Španielska Sergio Scariolo.

Španieli sa nachádzajú na druhej priečke v rankingu FIBA, zatiaľ čo Francúzi na štvrtom mieste. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Finále odvekých rivalov. Na Francúzov čaká ďalšia bratská dvojica