Maďari začali na EURO 2016 víťazne, Rakúšanov zdolali 2:0

Ádam Szalai (vľavo) strieľa otvárací gól zápasu.
Ádam Szalai (vľavo) strieľa otvárací gól zápasu. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. jún 2016 o 07:33

O góly sa postarali v druhom polčase Ádam Szalai a Zoltán Stieber.

ME vo futbale 2016 - skupina F

(Nouveau Stade de Bordeaux, Bordeaux)

Rakúsko - Maďarsko 0:2 (0:0)

Góly: 62. Szalai, 87. Stieber

ŽK: 33. Dragovič - 80. Kr. Németh, ČK: 66. Dragovič po druhej ŽK, rozhodovali: Turpin - Cano, Danos (všetci Fr.)

Rakúsko: Almer - Klein, Dragovič, Hinteregger, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik (78. Schöpf), Junuzovič (59. Sabitzer), Arnautovič - Janko (65. Okotie)

Maďarsko: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera - Kr. Németh (89. Pintér), Á. Nagy, Kleinheisler (79. Stieber), Dzsudzsák - Szalai (69. Priskin)

Online prenos nižšie

BORDEAUX. Futbalisti Maďarska zdolali favorizovaných Rakúšanov 2:0 v utorňajšom stretnutí základnej F-skupiny na ME vo Francúzsku.

Skóre zápasu otvoril v 62. minúte útočník Ádám Szalai, ktorý si šikovne narazil loptu s Lászlóom Kleinheislerom a prekonal brankára Roberta Almera.

Krátko po tomto zásahu videl druhú žltú kartu rakúsky obranca Aleksandar Dragovič a osud oslabeného tímu bol prakticky spečatený.

Striedajúci stredopoliar Zoltán Stieber v 87. minúte v úniku podčiarkol nečakaný triumf zverencov nemeckého trénera Bernda Storcka.

Utorňajší duel bol v poradí 138. vzájomný týchto dvoch krajín. 

Maďarsko dosiahlo 67. víťazstvo.

Rekordér v počte štartov za národný tím Király sa stal najstarším futbalistom, ktorý kedy nastúpil na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy. Je prvým štyridsiatnikom vo futbalových dejinách so štartom na ME.

Utorňajší duel bol jeho 104. v najcennejšom drese a dosiahol 33. čisté konto.

Hlasy po zápase:

(zdroj: DPA)

Marcel Koller, tréner Rakúska: "Dobre sme začali, kvalitne sme kombinovali a mali sme aj šance. S postupom času sa však na naše kopačky vniesla nervozita a tým sme súpera dostali do zápasu. Po červenej karte pre nášho hráča už bolo náročné niečo s výsledkom urobiť."

Bernd Storck, tréner Maďarska: "Je skutočne skvelé, čo sme dokázali. Bojovali sme o každú loptu a boli sme odmenení. Náš sen sa stal skutočnosťou."

David Alaba, obranca Rakúska: "Pri troche šťastia sme mohli streliť gól hneď v prvej minúte. Potom by zápas vyzeral inak. Žiaľ, nestalo sa tak. Nemáme však dôvod mať hlavy dole. Dnes sme boli lepším tímom, ale body bral súper."

László Kleinheisler, stredopoliar Maďarska: "Myslím, že sme predviedli príkladný tímový výkon a zaslúžene sme vyhrali. Na zápas sme boli výborne pripravení a hrali sme koncentrovane. Víťazstvo by som rád venoval našim veteránom Királymi a Gerovi, zaslúžia si to."

Pred zápasom

pred zápasom: Maďarský gólman Gábor Király sa môže stať najstarším aktívnym hráčom na záverečnom turnaji ME. Brankár, ktorý je preslávený svojimi šedými teplákmi bude mať v deň zápasu presne 40 rokov a 72 dní.

Mimochodom, na otázku, kto zo súčasného mužstva Maďarska je technicky najvyspelejší, odpovedal skúsený brankár, že pravdepodobne to bude Ádam Nagy.

Ádam Nagy (vľavo hore) v národnom drese.
Ádam Nagy (vľavo hore) v národnom drese. (Autor: facebook, Nemzeti Sport Online)

pred zápasom: Stretnutie sa hrá v Bordeaux. Ide o druhý šampionátový zápas na štadióne Nouveau Stade de Bordeaux. Turnajovú premiéru obstarali Slováci a Walesania.

Na miestny štadión budú mať dobré spomienky Walesania. Komu sa bude dariť viac v dueli medzi Rakúskom a Maďarskom?
Na miestny štadión budú mať dobré spomienky Walesania. Komu sa bude dariť viac v dueli medzi Rakúskom a Maďarskom? (Autor: facebook, Ada Walla)

pred zápasom: Papierovým favoritom zápasu sú reprezentanti Rakúska. Na výhru našich juhozápadných susedov sa pohybujú kurzy v rozpätí 1,70 (bwin), respektíve 1,74 (Unibet) a 1,76 (Tipsport). Naopak, Maďarom tipéri veľmi neveria,  keďže kurzy víťazstvo výberu Bernda Storcka ešte vzrástli.

pred zápasom: Prípadný nečakaný úspech Maďarska na ME by mohol odštartovať novú vlnu nadšenia v kedysi nesmierne silnej futbalovej veľmoci. Maďarskí pamätníci už len s nostalgiou spomínajú na éru Puskása, Kocsisa alebo Hidegkutiho. Posledné desaťročia sa však v spojitosti s reprezentačným, ako aj klubovým futbalom niesli len v znamení sklamania a zmaru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Maďari začali na EURO 2016 víťazne, Rakúšanov zdolali 2:0