Island zdolal Rakúsko, o víťazstve rozhodol v 94. minúte

Ingvi Traustason strieľa v 94. minúte víťazný gól zápasu.
Ingvi Traustason strieľa v 94. minúte víťazný gól zápasu. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|21. jún 2016 o 09:41

Island postupuje z druhého miesta, Rakúsko na šampionáte končí.

ME vo futbale 2016 - F-skupina:

(Stade de France, Saint Denis)

Island - Rakúsko 2:1 (1:0)

Góly: 18. Bödvarsson, 94. Traustason - 60. Schöpf

ŽK: A. Skúlason, Sigthórsson, Arnason, Halldórsson - Janko, rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.)

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, Ragnar Sigurdsson, A. Skúlason - Gudmundsson (86. Ingason), A. Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson, B. Bjarnason - Bödvarsson (71. E. Bjarnason), Sigthórsson (80. Traustason)

Rakúsko: R. Almer - Dragovič, Prödl (46. Schöpf), Hinteregger, Ch. Fuchs - Ilsanker (46. M. Janko), Baumgartlinger - F. Klein, D. Alaba, Arnautovič - Sabitzer (78. Jantscher)

Online prenos nižšie

SAINT-DENNIS. Islandskí futbaloví reprezentanti sa pri premiére na majstrovstvách Európy prebojovali do osemfinále.

V záverečnom vystúpení v F-skupine na EURO 2016 zdolali na Stade de France Rakúsko 2:1.

V tabuľke obsadili druhé miesto za Maďarskom. Postúpili aj tretí Portugalci.

Pre Rakúšanov, ktorých pred začiatkom turnaja viacerí považovali za čierneho koňa, sa šampionát predčasne skončil.

1.Maďarsko31206:45 b
2.Island31204:35 b
3.Portugalsko30304:43 b
4.Rakúsko30121:41 b

Hlasy po zápase:

(zdroje: uefa.com a APA)

Kari Árnason, islandský obranca, hráč zápasu podľa UEFA: "Prežívam neopísateľné pocity. Dokázať niečo takéto spoločne s najlepšími kamarátmi, to je fantázia. Tvoríme zomknutý tím, všetci ťaháme za jeden povraz a dosiahli sme výnimočný úspech. Naozaj si to na šampionáte užívame, je to pre nás extra zábavné. Je neuveriteľné, že sme prepísali históriu pred desiatimi tisíckami islandskými fanúšikmi, ktorí merali cestu do Paríža. Cítili sme sa, akoby sme hrali pred našimi rodinnými príslušníkmi. Som presvedčený o tom, že po našom víťazstve minimálne polovica publika bude vedieť, kto sú Islanďania."

Marcel Koller, tréner Rakúska: "V prvom polčase sme boli príliš hektickí a nervózni. Keď sme mali loptu vo svojej moci, chýbal nám pokoj. Ak by sme hrali počas celého šampionátu tak, ako v druhom polčase, postúpili by sme do osemfinále. Pod náš neúspech na turnaji sa podpísali zranenia i to, že viacerí hráči vo svojich kluboch pravidelne nehrávali."

Brankár Islandu Hannes Halldórsson zasahuje pri šanci Marka Arnautoviča.
Brankár Islandu Hannes Halldórsson zasahuje pri šanci Marka Arnautoviča. (Autor: TASR/AP)

Pred zápasom

Pred zápasom - V súbežne hranom zápase čelí Portugalsko na futbalovom štadióne v Lyone jedinému istému postupujúcemu zo skupiny Maďarsku.

Bez ohľadu na výsledok tohto stretnutia platí, že víťaz súboja Island - Rakúsko sa kvalifikuje medzi šestnásť najlepších. Islandu stačí aj remíza.

Pred zápasom - Zápas Island - Rakúsko na Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis povedie ako hlavný rozhodca Poliak Szymon Marciniak.

Pred zápasom - Oba tímy majú všetko vo svojich rukách. Isté je, že víťaz dnešného stretnutia si zabezpečí postup do osemfinále. 

1.Maďarsko21103:14 b
2.Island20202:22 b
3.Portugalsko20201:12 b
4.Rakúsko20110:21 b

Zároveň je v týchto chvíľach na základe vývoja v skupinách A až D jasné, že Islandu stačí na postup i remíza. Ak by aj skončil na treťom mieste, pri zisku troch bodov by mal v tabuľke tretích lepšie skóre ako Albánsko a Turecko.

1.Slovensko31113:34 b
2.Severné Írsko31022:23 b
3.Turecko31022:43 b
4.Albánsko31021:33 b
5.Portugalsko20201:12 b
6.Švédsko20111:21 b

Pred zápasom - Rakúšania zatiaľ nepotvrdzujú prognózy viacerých odborníkov, ktorí ich pasovali za čierneho koňa turnaja. Hviezdny kapitán tímu David Alaba však zostáva pred rozhodujúcim súbojom optimistom.

"Stále živíme šancu na postup do osemfinále. Zápas proti Islandu bude pre nás ako finále. Veľmi chceme pokračovať na turnaji a urobíme všetko pre to, aby sme zvíťazili," citovala agentúra dpa slová opory Bayernu Mníchov.

Pred zápasom - Otáznik visí nad štartom rakúskeho tvorcu hry Zlatka Junuzoviča, ktorý utrpel v dueli s Maďarmi zranenie členka.

V zápase proti Maďarsku musel Junuzovič opustiť trávnik predčasne.
V zápase proti Maďarsku musel Junuzovič opustiť trávnik predčasne. (Autor: SITA/AP)

"Proces liečby prebieha veľmi dobre. Ešte je však priskoro povedať, či Zlatko proti Islandu nastúpi. Rozhodne sa zrejme až v deň zápasu. Pre nás je dôležité, že postup máme vo vlastných rukách," uviedol tréner Rakúšanov Marcel Koller.

Pred zápasom - Islanďania mohli mať už postup prakticky vo vrecku. V závere stretnutia s Maďarskom si však Birkir Sävarsson strelil vlastný gól.

"Remízu sme ťažko rozdýchavali, no pevne verím, že sa dokážeme zmobilizovať a dosiahneme historicky prvé víťazstvo na ME. Náš tím má charakter, čo viackrát dokázal v náročnej kvalifikácii. Chlapci budú bojovať až do konca. Na postup do osemfinále nám stačí aj bod," zdôraznil islandský krídelník Kolbeinn Sigthórsson.

Pred zápasom - V doposiaľ poslednom vzájomnom zápase oboch tímov v roku 2014 sa na štadióne v Innsbrucku zrodila remíza 1:1.

Stredajší súboj sa na Stade de France začína o 18. hodine.

Online prenos

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Island zdolal Rakúsko, o víťazstve rozhodol v 94. minúte