Chorvátsko senzačne zdolalo Španielsko a postupuje z prvého miesta

Nikola Kalinič (v modrom) strieľa vyrovnávajúci gól do siete Španielska.
Nikola Kalinič (v modrom) strieľa vyrovnávajúci gól do siete Španielska. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|20. jún 2016 o 14:15

Do osemfinále postupujú z druhého miesta aj Španieli.

ME vo futbale 2016 - D-skupina:

/Stade de Bordeaux, Bordeaux/

Chorvátsko - Španielsko 2:1 (1:1)

Góly: 45. Kalinič, 87. Perišič - 7. Morata

Rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: 29. Rog, 70. Vrsaljko, 70. Srna, 88. Perišič (všetci Chor.)

Chorvátsko: Subašič - Srna, Čorluka, Jedvaj, Vrsaljko - Rog (82. M. Kovačič), Badelj - Perišič (90.+ Kramarič), Rakitič, Pjaca (90.+ Čop) - N. Kalinič 

Španielsko: De Gea - Juanfran, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba - Fábregas (84. Thiago Alcantara), Busquets, Iniesta - David Silva, Morata (67. Aduriz), Nolito (60. Bruno Soriano) 

Online prenos nižšie

BORDEAUX. Futbalisti Chorvátska sa postarali o veľké prekvapenie majstrovstiev Európy vo Francúzsku.

V záverečnom kole základnej D-skupiny zdolali obhajcov trofeje zo Španielska 2:1.

Víťazný gól strelil tri minúty pred koncom Ivan Perišič. Vďaka nemu Chorváti postúpili do osemfinále z prvého miesta.

Španieli mali pred zápasom istú účasť vo vyraďovacej fáze. 

Chorváti zdolali Španielov prvýkrát od marca 1994 a stali sa víťazmi D-skupiny.

Španieli postúpili do osemfinále z druhého miesta a stretnú sa s Talianmi. Pôjde o reprízu finále majstrovstiev Európy 2012. 

1.Chorvátsko32105:37 b
2.Španielsko32015:26 b
3.Turecko31022:43 b
4.Česko30122:51 b

Hlasy po zápase:

(zdroj: UEFA)

Sergio Ramos (obranca Španielska): "Jednotlivé časti zápasu sa od seba dosť líšili. Postupom času Chorváti zvyšovali svoj tlak a tlačili sa dopredu. Z tohto zápasu sa musíme poučiť a vyhnúť sa chybám. Treba pogratulovať Chorvátom k víťazstvu.

Ivan Perišič (vpravo v modrom) strieľa víťazný gól do siete Španielska.
Ivan Perišič (vpravo v modrom) strieľa víťazný gól do siete Španielska. (Autor: TASR/AP)

Pred zápasom

Pred zápasom - V súbežne hranom súboji skupiny čelia na štadióne v Lens proti sebe reprezentačné tímy Turecka a Česka.

Česi by ešte mohli predstihnúť Chorvátov a obsadiť druhé miesto - v prípade, že Chorváti prehrajú so Španielskom a Česi zdolajú Turecko. Zaujímavá situácia však môže nastať, ak by Česi aj Španieli vyhrali zhodne 1:0.

Vtedy by Chorvátsko aj Česko mali na konte štyri body a zhodné skóre 3:3. Potom by o mužstve na druhom mieste rozhodlo poradie v súťaži fair play (nižší počet žltých a červených kariet), prípadne postavenie v rebríčku koeficientov UEFA.

Pred zápasom - V doterajších piatich vzájomných dueloch dokázali Chorváti zdolať Španielsko iba raz (v roku 1994 v príprave vo Valencii sa pod to gólovo podpísali Robert Prosinečki a Davor Šuker) a raz sa zrodila remíza.

Oba tímy sa stretli aj v základnej skupine EURO 2012. Jesús Navas v 88. minúte rozhodol o tesnom triumfe Španielov.

Pred zápasom - Španieli aktuálne ťahajú na európskych šampionátoch šnúru štrnástich zápasov bez prehry, sedemkrát za sebou navyše neinkasovali.

Pred zápasom - Španielom stačí na potvrdenie prvého miesta v skupine aj remíza. Po dvoch víťazných zápasoch už majú istý postup do osemfinále.

"Dosiahli sme náš prvý cieľ, ktorým bol postup do vyraďovacej fázy. Ale stále sme len na začiatku, ešte sme nič veľké nevyhrali. Aj proti Chorvátsku chceme dokázať, že sme silný a kompaktný tím," povedal kouč Vicente del Bosque.

Pred zápasom - V šlágri utorka Chorvátom asi nepomôže stredopoliar Realu Madrid Luka Modrič, ktorý nedohral duel s Českom.

Luka Modrič (vľavo) v súboji o loptu s Čechom Jaroslavom Plašilom.
Luka Modrič (vľavo) v súboji o loptu s Čechom Jaroslavom Plašilom. (Autor: SITA/AP)

Víkendový tréning vynechal aj Mario Mandžukič, ale ten by mal byť do utorka večera zdravotne v poriadku a mal by nastúpiť.

"Jasné, že po remíze s Českom bolo cítiť frustráciu, ale odohrali sme aj tak skvelý zápas. Ešte to nebolo naše maximum. Chceme sa zlepšovať od zápasu k zápasu a proti Španielom ukázať viac z našej sily," priznal Čačič.

Pred zápasom - Chorváti v prípade prehry a triumfu Čechov nad Tureckom v paralelne prebiehajúcom stretnutí môžu ešte klesnúť na tretiu priečku.

1.Španielsko22004:06 b
2.Chorvátsko21103:24 b
3.Česko20112:31 b
4.Turecko20020:40 b

Chorváti síce majú na konte štyri body, ale v zápase s Českom (2:2) si pokazili reputáciu zbabraným záverom i vyčíňaním fanúšikov na tribúnach.

Od UEFA im teraz hrozí tvrdý trest. Možnosťou je aj vylúčenie zo šampionátu.

"Naši fanúšikovia nás obrali o body. Hráči ich museli upokojovať a stratili tak koncentráciu na zápas. Pre mňa to nie sú fanúšikovia, sú to športoví teroristi," hneval sa po stretnutí tréner Chorvátska Ante Čačič.

Čačičov zverenec Ivan Rakitič prosí predstaviteľov UEFA, aby nevylúčili tím z EURO 2016. "Chceme naďalej žiť náš sen, odohrať v utorok zápas proti Španielom a potom pokračovať na turnaji v osemfinále," hovoril.

Pred zápasom - Duel v Bordeaux (21.00 h) rozhoduje Holanďan Björn Kuipers.

Online prenos

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Chorvátsko senzačne zdolalo Španielsko a postupuje z prvého miesta