Druhú etapu Tour vyhral Cavendish, v žltom Cancellara

Radosť Marka Cavendisha.
Radosť Marka Cavendisha. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. júl 2009 o 17:36

Víťazom druhej etapy cyklistických pretekov Tour de France sa v horúčave stal Brit Mark Cavendish v čase 4:30:02 h.

BRIGNOLES.

Jazdec tímu Columbia triumfoval na 187 km dlhom úseku z Monaka do Brignoles v záverečnom špurte pred Američanom Tylerom Farrarom (Garmin-Slipstream) a domácim Romainom Feilluom (Agritubel).

Žlté tričko pre vedúceho pretekára obhájil Švajčiar Fabian Cancellara (Saxo Bank), ktorý vyhral úvodnú sobotňajšiu časovku jednotlivcov.

Jediný slovenský zástupca Peter Velits z tímu Milram skončil na 47. mieste v rovnakom čase ako víťaz a v priebežnom poradí figuruje na 70. priečke (+1:38 min).

Hviezdny šprintér Cavendish si na svoje konto pripísal piaty etapový triumf na prestížnom podujatí. "Moji kolegovia z tímu boli skvelí. jazdili inteligentne a veľmi efektívne. Moje víťazstvo je aj ich dielom," povedal šťastný Brit. V hektickom finále pri teplote 35 stupňov Celzia spadlo 900 m pred cieľom niekoľko jazdcov.

2. etapa, Monaco - Brignoles (187 km)

1. Mark Cavendish (V. Brit./Columbia) 4:30:02 h, 2. Tyler Farrar (USA/Garmin), 3. Romain Feillu (Fr./Agritubel), 4. Thor Hushovd (Nór./Cervelo), 5. Jukira Araširo (Jap./Bbox - Bouygues), 6. Gerald Ciolek (Nem./Milram), 7. William Bonnet (Fr./Bbox - Bouygues), 8. Nicolas Roche (Ír./AG2R), 9. Koen de Kort (Hol./Skil - Shimano), 10. Lloyd Mondory (Fr./AG2R)... 47. Peter VELITS (SR/Milram) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie:

1. Fabian Cancellara (Švajč./Saxo Bank) 4:49:34 h, 2. Alberto Contador (Šp./Astana) +18 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit./Garmin) +19, 4. Andreas Klöden (Nem./Astana) +22, 5. Cadel Evans (Austr./Silence - Lotto) +23, 6. Levi Leipheimer (USA/Astana) +30, 7. Roman Kreuziger (ČR/Liquigas) +32, 8. Tony Martin (Nem./Columbia) +33, 9. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas) +37, 10. Lance Armstrong (USA/Astana) +40... 70. Peter VELITS (SR/Milram) +1:38 min

Armstrong si drží desiatu pozíciu

Sedemnásobný víťaz Tour de France Lance Armstrong je aj po druhom dni prestížnych cyklistických pretekov na desiatej pozícii. Tridsaťsedemročný jazdec v nedeľňajšej etape z Monaka do Brignoles (187 km) zaznamenal rovnaký čas ako víťaz Mark Cavendish, keď prišiel do cieľa v hlavnom pelotóne na 80. mieste a neriskoval nebezpečenstvo pádu v šprinte o etapové víťazstvo. Súťažné podmienky pretekárom sťažovala vysoká teplota, ktorá sa blížila k 40 stupňom Celzia. "Dnešok bol neuveriteľne horúci a ťažký pre každého," povedal Armstrong, ktorý za momentálnym držiteľom žltého trička Fabianom Cancellarom zaostáva o 40 sekúnd.

Veľké teplo znepríjemňovalo jazdcom život

V poradí druhá etapa cyklistických pretekov Tour de France sa v nedeľu išla vo veľkej horúčave. Aj napriek nie najťažšiemu profilu preto prišli cyklisti do cieľa veľmi vyčerpaní. Žlté tričko lídra pretekov si aj naďalej udržal Švajčiar Fabian Cancellara. "Dnešok bol veľmi rýchly, od prvého stúpania sa išlo naplno. Bolo to veľmi rýchle. Môj tím však jazdil skvele a pomohol mi udržať žlté tričko. Teplo bolo veľmi nepríjemné, ale to robilo problémy aj ostatných jazdcom. Na to sa nedá nič povedať," povedal pre cyclingnews.com Cancellara, ktorý následne odhadol, že počas etapy sa ortuť teplomeru vyšplhala aj cez 40 stupňov. Pre veľkú teplotu cyklisti pili viac ako zvyčajne. "Len som pil a pil. Posledných 30 alebo 40 km bolo vzhľadom na teploty najhorších, vtedy som si musel vodou polievať aj hlavu," popisoval Cancellara.

SITA
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Druhú etapu Tour vyhral Cavendish, v žltom Cancellara