Davis cup: Lacko vyhral, naši s Rakúskom vedú 2:0

Norbert Gombos nastúpil v prvom zápase v drese Slovenska.
Norbert Gombos nastúpil v prvom zápase v drese Slovenska. (Autor: TASR)
Sportnet|4. apr 2014 o 14:22

Slovensko vedie po prvom dni dvascupového zápasu s Rakúskom 2:0.

Davis cup - Slovensko - Rakúsko 2:0 - piatok

Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer 7:6, 4:6, 4:6, 6:2, 6:3

Slovenskí tenisti vyhrávajú po úvodnom dni stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v bratislavskom NTC nad Rakúskom 2:0.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa sú tak iba krok od postupu do septembrovej baráže o svetovú skupinu.

O druhý bod pre slovenské farby sa postaral Lukáš Lacko, ktorý v druhom singli zdolal rakúsku dvojku Andreasa Haidera-Maurera za 2:58 h po päťsetovej dráme 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2 a 6:3.

Vyšiel mu úvod a záver

Lackovi vyšiel úvod zápasu s Haiderom-Maurerom, keď v piatom geme prelomil podanie súpera a potvrdení brejku sa ujal vedenia 4:2. Rakúšan si síce v ďalších minútach vynútil tajbrejk, no v ňom ťahal za kratší koniec.

V druhom dejstve mal Lacko za stavu 3:2 dva brejkbaly, nevyužil ich však, čo bol dôležitý moment zápasu. Haider-Maurer získal následne tri gemy v rade a druhý set sa stal jeho korisťou.

Rakúsky antukár začal dobre, hneď na začiatku tretieho dejstva opäť zobral Lackovi podanie a potom mu stačilo držať si vlastný servis. Vo štvrtom sete Lacko zlepšil podanie i returny, po brejku vo štvrtom geme odskočil súperovi na 4:1 a vynútil si piate dejstvo.

V ňom si zverenec trénera Ladislava Simona po brejku v šiestom geme vybudoval náskok 5:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil hneď prvý mečbal.

Naposledy prehrali z 2:0 so Švédskom

Slovenskí tenisoví reprezentanti nepremrhali v Davisovom pohári mužov náskok 2:0 už od apríla 1998. Vtedy im pred víkendovým dianím na antuke v bratislavskej Inchebe chýbal jediný bod na zdolanie Švédov, napokon však prehrali v 1. kole svetovej skupiny 2:3.

Teraz tím SR vedie 2:0 po piatku nad Rakúšanmi v stretnutí rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davis Cupu 2014. V Aegon aréne NTC v Bratislave na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou najprv Norbert Gombos zdolal takisto debutujúceho Dominica Thiema a následne si Lukáš Lacko poradil s Andreasom Haiderom-Maurerom z manka 1:2 na sety.

Slováci naposledy mali v Davis cupe náskok 2:0 na prelome januára a februára v rovnakom dejisku proti Lotyšom a napokon triumfovali 5:0.

Online prenos

tenis_lipticka_15.jpg 6:3 - Piaty set. Víťazom zápasu je Slovák Lukáš Lacko.

tenis_lipticka_15.jpg 5:3 - Piaty set. Slovák Lukáš Lacko podáva v piatom sete na víťazstvo v zápase.

tenis_lipticka_15.jpg 4:2 - Piaty set. Lukáš Lacko vedie v poslednom sete 4:2 a bude podávať. Podarilo sa mu získať súperov servis.

tenis_lipticka_15.jpg 6:2 - Štvrtý set. Slovák zabojoval a zápas priviedol po výhre v štvrtom sete do rozhodujúceho piateho.

tenis_lipticka_15.jpg 3:1 - Štvrtý set. Lukáš Lacko po dlhšom čase dokázal vyhrať Rakúšakov servis. Vo štvrtom sete si vybojoval miernu výhodu.

tenis_lipticka_15.jpg 4:6 - Tretí set. Rakúšanovi sa aj v treťom sete podarilo získať servis Lukáša Lacka a set dotiahol do víťazného konca. Momentálne vedie 2:1 na sety.

tenis_lipticka_15.jpg 4:6 - Druhý set. Rakúšan si udržal výhodu získaného brejku a druhý set vyhral 6:4.

tenis_lipticka_15.jpg 3:4 - Druhý set. Haider-Maurer v siedmej hre vzal Lackovi podanie a išiel do vedenia.

tenis_lipticka_15.jpg 7:6 - Prvý set. Hneď v úvodnom sete musel rozhodnúť tajbrejk, vyhral ho Slovák Lacko.

tenis_lipticka_15.jpg 5:5 - Prvý set. Lacko podával na víťazstvo v prvom sete, hru však nezvládol a Haider-Maurer vyrovnal.

tenis_lipticka_15.jpg 2:2 - Prvý set. Obaja tenisti si v prvom sete držia vlastné podania. Úrovňou zápas zatiaľ nie je tak strhujúci ako ten úvodný duel.

tenis_lipticka_15.jpg 0:0 - Prvý set. Zápas začal podaním Haider-Maurer, Slovák Lukáš Lacko je miernym favoritom.

Davis cup - Slovensko - Rakúsko - piatok

Norbert Gombos - Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4

Slovenskí tenisti vyhrávajú v stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v bratislavskom NTC nad Rakúskom 1:0.

O úvodný bod pre slovenské farby sa postaral Norbert Gombos, ktorý v dueli dvoch daviscupových debutantov zdolal po výbornom nebojácnom výkone rakúsku jednotku Dominica Thiema za 2:27 h v štyroch setoch 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4.

Čo najviac prvých podaní

"Vyhrať pri daviscupovom debute pred domácim publikom je neskutočný pocit. Prekvapilo ma, že ani na začiatku zápasu som nepociťoval žiadnu veľkú nervozitu. Sústredil som sa na to, aby som dal do kurtu čo najviac prvých podaní a bol aktívny na returne," povedal Gombos v prvej reakcii pre RTVS.

"Dokázal som si zachovať chladnú hlavu aj v dôležitých fázach štvrtého setu, keď som pri vlastnom servise prehrával 0:30 či 15:40. Po premenenom mečbale som prežíval neskutočnú radosť. Je to jedno z mojich najcennejších víťazstiev, veď som zdolal hráča z prvej svetovej stovky," povedal Gombos.

"Norbert odohral veľmi dobrý zápas a počas všetkých štyroch setov si dokázal udržať vysoký level. Povrch v NTC sedí jeho hre. Mrzí ma, že som v dôležitých momentoch nevyužil šance a spravil viacero hlúpych chýb.Klobúk dolu, ako zvládol posledný gem a ako to doservoval. Necítil som žiadnu nervozitu, hoci išlo o moju daviscupovú premiéru," povedal Thiem.

V druhom singli sa na tvrdom povrchu DecoColor v Aegon aréne predstavili Lukáš Lacko a Andreas Haider-Maurer.

((foto))

Využil hneď prvý mečbal

Dvadsaťtriročný člen Národného tenisového centra Norbert Gombos sa stal v poradí 20. Slovákom reprezentujúcim v Davis cupe v ére samostatnosti. V nominácii nahradil Andreja Martina a v prvej dvojhre dostať prednosť pred slovenskou rebríkovou jednotkou Martinom Kližanom.

V desiatom geme štvrtého setu využil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a získal najcennejší skalp v kariére. Thiemovi patrí v najnovšom vydaní rebríčka ATP Entry 79. priečka, Gombos je 164.

V daviscupovej histórii ide o tretí vzájomný zápas medzi Slovenskom a Rakúskom, stav je nerozhodný 1:1.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa na prelome januára a februára zdolali v 1. kole 1. skupiny euró-africkej zóny v NTC Lotyšsko 5:0, Rakúšania mali ako nasadený tím voľný žreb.

Víťaz bratislavského duelu sa prebojuje do septembrovej baráze o účasť vo svetovej skupine.

Online prenos

tenis_lipticka_15.jpg 6:4 - Štvrtý set. Normbert Gombos čistou hrou vyhral posledný gem a celkovo po výbornom výkone vyhral zápas 3:1 na sety.

tenis_lipticka_15.jpg 5:4 - Štvrtý set. Thiem síce ľahko vyhral vlastný servis, ale Norbert Gombos podáva na víťazstvo v zápase.

tenis_lipticka_15.jpg 5:3 - Štvrtý set. Slovák z Galanty Gombos odvrátil dve brejkové možnosti súpera a podanie napokon vybojoval pre seba. Je len jeden gem od výhry.

tenis_lipticka_15.jpg 3:2 - Štvrtý set. Gombosovi sa podarilo získať brejk pri podaní súpera a za stavu 2:1 na sety je tri vlastné podania od výhry.

tenis_lipticka_15.jpg 6:3 - Tretí set. Gombos získal tretí set, vyhral ho 6:3. Každý set zatiaľ rozhodol zakaždým jeden brejk.

tenis_lipticka_15.jpg 5:2 - Tretí set. Gombos si udržal podanie aj napriek dramatickému záveru siedmej hry tretieho setu, po viacerých zhodách ju získal a vedie 5:2.

tenis_lipticka_15.jpg 3:0 - Tretí set začal lepšie Gombos, vedie v ňom už 3:0, potvrdil brejk.

tenis_lipticka_15.jpg 6:3 - Druhý set. Thiemovi sa podaril v druhom sete brejk na 4:2 a set vyhral 6:3.

tenis_lipticka_15.jpg 6:4 - Prvý set. Gombos pri svojom podaní potvrdil brejk. Prvý set vyhral 6:4. Zatiaľ hrá skvele.

tenis_lipticka_15.jpg 5:4 - prvý set. Gombos prelomil Thiemovi podanie. Podarilo sa mu to prvýkrát v zápase.

tenis_lipticka_15.jpg 3:4 - prvý set. Hráči si v úvode zápasu držia svoje podanie. Mladý Slovák zatiaľ podáva dobrý výkon podporený veľmi dobrým servisom.

Nasledujúci zápas: Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer

Ďalší program stretnutia Slovensko - Rakúsko

Sobota - štvorhra (14.00) - Lukáš Lacko, Michal Mertiňák - Gerald Melzer, Alexander Peya

Nedeľa - dvojhry (postupne od 13.00) - Lukáš Lacko - Dominic Thiem, Norbert Gombos - Andreas Haider-Maurer

Definitívne kádre a renkingové postavenia hráčov:

SLOVENSKO

Martin Kližan (80. vo svetovom rebríčku vo dvojhre, 116. vo štvorhre)

Lukáš Lacko (95. / 663.)

Norbert Gombos (164. / 533.)

Michal Mertiňák (1366. / 87.)

nehrajúci kapitán: Miloslav Mečíř

RAKÚSKO

Dominic Thiem (80. / 512.)

Andreas Haider-Maurer (108. / 1769.)

Gerald Melzer (150. / 199.)

Alexander Peya (- / 3.)

nehrajúci kapitán: Clemens Trimmel

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Davis cup: Lacko vyhral, naši s Rakúskom vedú 2:0