Prekonal Gáboríka i Pastrňáka. Dvorský môže na Švédov vytiahnuť tajnú zbraň

Dalibor Dvorský.
Dalibor Dvorský. (Autor: aikhockey.se)
Stanislav Benčat|15. dec 2021 o 08:00

Dalibor Dvorský sa ako 16-ročný gólovo presadil už aj vo Švédsku.

BRATISLAVA. V slovenskej extralige prekonal rekord Mariána Gáboríka, keď sa stal najmladším hráčom so streleným gólom. Mal len 15 rokov a 232 dní. Dnes hráva talentovaný Slovák vo švédskom AIK Štokholm, kde takisto už dostal šancu medzi seniormi.

V áčku slávneho klubu, ktorý hráva v nižšej lige Allsvenskan, dostal šancu v desiatich zápasoch. Strelil v nich jeden gól.

A opäť mal rekordnú príchuť. Stal sa síce „až“ piatym najmladším hráčom histórie ligy s gólom, ale najmladším legionárom. Prekonal rekord dnešnej hviezdy NHL, Čecha Davida Pastrňáka z Bostonu.  

Dvorský by mal napriek mladému veku patriť k lídrom ofenzívy Slovenska na juniorskom šampionáte. Ako sám tvrdí, mužstvu verí, len musí poriadne makať.

„Som veľmi rád, že tu môžem byť, teším sa na veľkú výzvu. Kvalitu v tíme máme, treba však neustále tvrdo pracovať a do každého zápasu dať všetko,“ konštatoval.

Dvorský si vyskúšal seniorský hokej už na Slovensku v drese Banskej Bystrice, aktuálne je súčasťou švédskeho AIK. „Teším sa, že ma vytiahli do áčka. Mužský hokej je oproti juniorskému diametrálne odlišný. Chcem dokazovať, že mám na to hrať so seniormi.“

Ako porovnáva Dvorský slovenskú extraligu s druhou švédskou ligou?

„Rozdiel je veľký. Vo Švédsku sa hrá rýchly, technický hokej, u nás na Slovensku je liga zas viac tvrdá,“ konštatoval.

Dalibor Dvorský ako osemročný s Mariánom Gáboríkom.
Dalibor Dvorský ako osemročný s Mariánom Gáboríkom. (Zdroj: mgaborik12 - instagram)

Dvorský má kariéru našliapnutú výborne, stále je však na úplnom začiatku. Prekonané rekordy ho môžu tešiť, dobre si však uvedomuje, že uspokojenie prísť nemôže.

„Aj švédski novinári mi hovorili, ktorých hráčov som prekonal. Napríklad, že som pokoril rekord Davida Pastrňáka. Potešilo ma to, veď Čech je dnes jeden z najlepších hráčov NHL. Patrí aj k mojím vzorom, má skvelú strelu. Obdivujem aj Sidneyho Crosbyho, veľmi sa mi páči aj Nicklas Bäckström,“ prezradil.

S čím by bol na šampionáte spokojný?

„Mojím cieľom je byť platným členom tímu a pomôcť mu v každom zápase. Neviem ešte povedať, aké presne budú moje úlohy a v ktorej päťke nastúpim. Je mi to vlastne aj jedno. Som pripravený na každú úlohu,“ priznal.

Dvorského kvality na ľade sú zrejmé, ale mladý útočník sa ukázal aj ako skvelý lingvista, keď hovorí plynule po švédsky. „Nikdy som sa ich jazyk špeciálne neučil. Počúval som chalanov v šatni a chytilo sa to na mňa,“ priznal hokejista, ktorý prešiel aj mládežníckymi kategóriami v krajine Troch koruniek.

Mimochodom, Švédsko bude aj súperom Slovákov na šampionáte. Dvorský sa stretne v zápasoch s tímovými spoluhráčmi Danielom Torgerssonom a Oskarom Magnussonom.

„Bude to celkom zábava hrať proti nim. Keďže hovorím plynule po švédsky, môžem ich v zápase podpichovať v ich jazyku,“ dodal so smiechom Dalibor Dvorský, ktorý je veľkou nádejou slovenského hokeja pre draft v roku 2023.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Prekonal Gáboríka i Pastrňáka. Dvorský môže na Švédov vytiahnuť tajnú zbraň