Jeho rodičia sú šťastní, že vôbec žije. Nie som nový Merckx, vraví víťaz Vuelty

Remco Evenepoel sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2022.

Jeho rodičia sú šťastní, že vôbec žije. Nie som nový Merckx, vraví víťaz Vuelty

Remco Evenepoel sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2022. (Autor: Reuters)
Remco Evenepoel sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2022.
Remco Evenepoel sa stal víťazom pretekov Vuelta a Espaňa 2022. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|10. sep 2022 o 19:00

Remco Evenepoel si v Madride oblečie červený dres.

BRATISLAVA. Za poslednú dekádu nie je v profesionálnej cyklistike úspešnejší tím. Od roku 2012 dosiahol Quick-Step v každej sezóne najviac víťazstiev.

Pod rôznymi názvami (v závislosti od sponzorov) často vyhrávali jeho jazdci v šprintérskych dojazdoch a počas jarných klasík dokázali vďaka svojej presile dostávať pod tlak velikánov ako Fabiana Cancellaru či Petra Sagana.  

V roku 2018 dosiahli rekordných 73 víťazstiev v 22 rôznych krajinách. V priemere sa tešili z víťazstva každý piaty deň v roku. Obdivuhodná bilancia. 

Napriek množstvu úspechov, vrátane šiestich dúhových dresov pre majstra sveta, Quick-Stepu dlho chýbalo vo vitríne víťazstvo v celkovej klasifikácii na jednej z trojice Grand Tour. 

Po tohtoročnej Vuelte to už neplatí. Vydarené trojtýždňové predstavenie v nedeľu zavŕši v Madride ziskom červeného dresu Remco Evenepoel. 

Ukončí dlhé čakanie na belgického víťaza na Grand Tour. Naposledy ním bol ešte v roku 1978 Johan De Muynck, ktorý triumfoval na Giro d'Italia.

Rodák z Aalstu tak opäť rozjasal cyklistickú veľmoc.

Prvé reakcie Remca Evenepoela po triumfe na Vuelte 2022

"Je to fantastické. Na všetku kritiku, ktorú som dostal v minulom roku, som konečne mohol odpovedať pedálmi. Tvrdo som pracoval, aby som sa dostal do svojej najlepšej formy. 

Dnes ráno som bol veľmi vystresovaný. Veľa som toho nenaspal, pretože som nevedel, čo sa bude diať. Našťastie to všetko dobre dopadlo.

Som veľmi šťastný, že môžem ako prvý vyhrať Grand Tour pre Patricka Lefevera. Som veľmi rád aj za celé Belgicko, tímových kolegov, rodičov a snúbenicu. Dlho som preč z domu, takže je to veľmi obohacujúce. Navyše, v zime sa žením. Toto je môj najlepší rok."

Vyrastal v slávnom klube

Hlavným vyzývateľom 22-ročného Evenepoela bol šampión z predošlých troch ročníkov Primož Roglič.

Slovinec nemal vydarený prvý týždeň, no v tom druhom dokázal stiahnuť zo svojho manka vyše minútu.

Nechcel sa vzdať víťaznej série, ale napokon doplatil na vlastnú chybu. Po páde v 16. etape musel opustiť preteky, pričom vtedy strácal na lídra len 86 sekúnd.

Na Vuelte boli Evenepoel s Rogličom hlavnými hviezdami. Pred pár rokmi by však nikto nepovedal, že práve oni budú bojovať o cyklistické víťazstvá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jeho rodičia sú šťastní, že vôbec žije. Nie som nový Merckx, vraví víťaz Vuelty