15.07.2023 13:05
14. etapa
Annemasse > Portes du Soleil
152 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Carlos Rodríguez
Ineos Grenadiers

Moment prekvapenia? Pogačara zablokovali motorky, keď chcel získať žltý dres

Jonas Vingegaard (vľavo) a Tadej Pogačar v súboji o žltý dres na Tour de France 2023.
Jonas Vingegaard (vľavo) a Tadej Pogačar v súboji o žltý dres na Tour de France 2023. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)
Miloslav Šebela|15. júl 2023 o 20:00

Bola to premárnená šanca, mrzelo Slovinca.

MORZINE, BRATISLAVA. Vždy bol z nich výbušnejší, mal lepšie zrýchlenie a v krátkom súboji má navrch. Keď sa 500 metrov pred vrcholom stúpania Joux du Plane Tadej Pogačar rozbehol, netušil, že o sekundu na to bude brzdiť. 

Jeho cieľom bolo uchmatnúť osem bonusových sekúnd pre prvého jazdca na vrchole jedného z najnáročnejších alpských stúpaní.

Na jeho zrýchlenie Jonas Vingegaard nestihol zareagovať. Ani však nemusel. Pogačarov útok nečakali sprievodné motorky, ktoré išli pred touto dvojicou vedľa seba.

A keďže boli oba kraje cesty plné vášnivých fanúšikov, Pogačar nemal ako prejsť okolo. Nebol to samozrejme zámer, lenže jeho pokus to zmarilo. 

Musel zabrzdiť, spomaliť. Vingegaard sa dostal do výhodnejšej pozície a o niekoľko sekúnd neskôr svojho rivala zaskočil a bonusové sekundy získal vo svoj prospech. 

„Ak udeľujete bonusové sekundy na vrchole stúpania, mali by ste aspoň vedľa cesty umiestniť bariéry a uistiť sa, že tam nebudú zavadzať motorky,“ reagoval na túto situáciu skúsený cyklista Thomas de Gendt. 

VIDEO: Sprievodné motorky zablokovali Tadeja Pogačara

Premárnená príležitosť

Sprievodné motorky viditeľne ovplyvnili priebeh pretekov, pretože zasiahli v čase, keď sa Pogačar pokúšal zaskočiť svojho najväčšieho súpera. 

„Chcel som pred vrcholom dať do toho nástupu všetko. Ale boli tam motorky. Bol to jeden môj pokus, ktorý vyšiel naprázdno... Tak to je. Musím to skúšať ďalej,“ reagoval Pogačar v cieli.

Mrzelo ho, že o túto šancu prišiel. "Je to škoda, že ma zablokovali motorky, ale myslím, že to v konečnom výsledku nezaváži," doplnil.

Tri kilometre pred týmto momentom sa pokúsil ujsť svojmu rivalovi a získať žltý dres. Na jeho zrýchlenie Vingegaard nebol schopný nájsť odpoveď. Tri kilometre pod vrcholom Col du Joux Plane sa zdalo, že sa mu Slovinec vzďaľuje. 

Bol to vyhecovaný súboj dvoch najsilnejších pretekárov tohtoročnej Tour.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Moment prekvapenia? Pogačara zablokovali motorky, keď chcel získať žltý dres