04.07.2024 13:50
6. Etapa
Mâcon > Dijon
163 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Dylan Groenewegen
Team Jayco Alula

Van Aert sa v cieli hneval: Zavrel ma, ako aj minulý rok. Mohlo to byť veľmi nebezpečné

Belgickí cyklisti Jasper Philipsen a Wout van Aert (vľavo) v cieli 6. etapy Tour de France 2024.
Fotogaléria (24)
Belgickí cyklisti Jasper Philipsen a Wout van Aert (vľavo) v cieli 6. etapy Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|4. júl 2024 o 20:25

Jasper Philipsen pyká za svoje správanie v závere etapy.

BRATISLAVA. Vlani bol na Tour de France jednoznačne najlepším šprintérom a súboj o zelený dres vyhral s komfortným 119-bodovým náskokom.

Zaznamenal štyri víťazstvá, dvakrát vyhral šprint pelotónu, keď sa v etape tešil únik a v priamom súboji ho zdolali len Mads Pedersen a Jordi Meus.

Na tohtoročnej "Starej dáme" však rozhodne nie je Jasper Philipsen taký suverénny a hoci majú cyklisti za sebou už tri šprintérske etapy, meno belgického cyklistu v menoslove víťazov stále chýba. 

V tretej etape ho zastavil pád tesne pred ním, v piatej neskoro reagoval na útok Marka Cavendisha a o deň neskôr nezužitkoval ani skvelú pozíciu, ktorú mu v záverečných metroch pripravil Mathieu van der Poel.

"Myslím si, že v príprave na šprint nám takmer všetko vyšlo perfektne. Dvesto metrov pred cieľom som bol v plnej rýchlosti, Jasperovi to tak vyhovuje.

Ako tím sme to zvládli, no škoda, že Jasper nevyhral. Každopádne, k víťazstvu sa približujeme a budeme v tom pokračovať," povedal úradujúci majster sveta v rozhovore pre belgickú televíziu Sporza. 

VIDEO: Zostrih zo 6. etapy Tour de France 2024

Klesol o vyše sto miest

Frustrácia Philipsena bola zjavná. Po tom, čo predýchal súboj o víťazstvo, dal voľný priechod emóciám a anglickým slovom na písmeno f si zanadával.

V dojazde do Dijonu bol hlavným favoritom a vďaka práci van der Poela sa zdalo, že nemôže prehrať. Nemá však takú formu ako vlani.

Niečo naznačil už belgický šampionát, keď bol víťaz Miláno San - Remo v dobrej pozícii za Arnaudom De Liem, ale nebol rýchlejší a zostal iba za ním.

Sklamanie z len druhého miesta čiastočne zmierňoval aspoň zisk cenných bodov v súťaži o zelený dres. Tých malo byť pôvodne za celú etapu päťdesiat. 

Fotogaléria zo 6. etapy na Tour de France 2024

Avšak aj toto sa po približne hodine zmenilo.

Belgičan bol vo výsledkovej listine posunutý na 107. miesto, prišiel o body za cieľový dojazd a tiež o 13 z 20, ktoré získal na rýchlostnej prémii. 

Podľa jeho krajana Wouta van Aerta sa podobne ako vlani dopustil svojho "zlozvyku" a tentokrát k nemu neboli predstavitelia UCI milosrdní. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Van Aert sa v cieli hneval: Zavrel ma, ako aj minulý rok. Mohlo to byť veľmi nebezpečné