Splnia si organizátori Okolo Slovenska sen? Máme tichú dohodu, vraví Privara

Francúz Rémi Cavagna (v strede) získal žltý dres na pretekoch Okolo Slovenska 2023.

Splnia si organizátori Okolo Slovenska sen? Máme tichú dohodu, vraví Privara

Francúz Rémi Cavagna (v strede) získal žltý dres na pretekoch Okolo Slovenska 2023. (Autor: Ján Melicher)
Francúz Rémi Cavagna (v strede) získal žltý dres na pretekoch Okolo Slovenska 2023.
Francúz Rémi Cavagna (v strede) získal žltý dres na pretekoch Okolo Slovenska 2023. (Autor: Ján Melicher)
Miroslav Kováčik|19. sep 2023 o 14:15

Preteky Okolo Slovenska majú za sebou vydarený ročník.

BRATISLAVA. V kariére sa predstavoval na tých najvýznamnejších cyklistických pretekoch. Aspoň jednu etapu vyhral na každej Grand Tour a v zbierke jeho úspechov sa vyníma aj triumf na monumente Okolo Lombardska. 

Jeho štart na pretekoch Okolo Slovenska si organizátori dlho želali, hovorilo sa o ňom už pred štyrmi rokmi. A hoci vtedy figuroval v pôvodnej nominácii, po zranení na Tour de France predčasne ukončil sezónu.

V roku 2023 sa však už slovenskí fanúšikovia dočkali a 33-ročného Francúza Thibauta Pinota mohli vidieť pretekať na ich domácich cestách.  

Vzhľadom na vrchárske kvality rodáka z Lure pre neho trasa nebola ideálna, no snažil sa urobiť čo najviac pre svoj tím Groupama - FDJ. Aj preto bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca celých pretekov.

Pinot: Bola to skvelá skúsenosť

Po ich skončení priznal, že nevedel, do čoho išiel.

"Prišiel som do krajiny, ktorú som vôbec nepoznal a nikdy som tu nebol. Bola to však pre mňa skvelá skúsenosť. Z pretekov som bol milo prekvapený, a tak som rád, že som tu mohol byť," povedal.

Thibaut Pinot ako najbojovnejší jazdec pretekov Okolo Slovenska 2023.
Thibaut Pinot ako najbojovnejší jazdec pretekov Okolo Slovenska 2023. (Autor: Ján Melicher)

Aj slová jedného z najrešpektovanejším mužov v pelotóne sú výbornou vizitkou pre preteky Okolo Slovenska. Tie budú v Pinotovej kariére patriť medzi tie posledné, ktoré absolvuje.

Po nich má v programe už len etapové preteky v Luxembursku a kariéru ukončí na spomenutej klasike Okolo Lombarska, ktorú vyhral v roku 2018. 

Rozhodnutie o konci kariéry sa ani v jeho prípade nerodilo ľahko. 

"Dlho som nad tým rozmýšľal, kládol som si túto otázku už niekoľko rokov. Mal som obdobie, že som koniec kariéry reálne zvažoval, no myslím si, že teraz prišiel ten správny čas," uviedol pre akreditované média.

Vo svojej poslednej sezóne je síce bez víťazstva, no nesklamal. 

Na Gire skončil s vrchárskym dresom na piatom mieste, na Tour de France bol jedenásty. Ukázal aj veľkú bojovnosť, keď v etape vo svojom rodnom regióne odvážne útočil, ale napokon sa vytúženého triumfu nedočkal.

Fanúšikovia Thibauta Pinota na pretekoch Okolo Slovenska.
Fanúšikovia Thibauta Pinota na pretekoch Okolo Slovenska. (Autor: Soňa Niková)

O rok bez hviezdnych mien?

Aj účasť cyklistu Pinotovho rangu na podujatí pod Tatrami sa pričinila o to, že prezident SZC Peter Privara hodnotil 67. ročník pretekov v superlatívoch. 

"Vzhľadom na to, že sa išla Vuelta, tak je obdivuhodné, akých pretekárov sme tu mali. Teší nás, že spätná väzba od tímov je taká, že chcú prísť aj nabudúce.

Služby, bezpečnosť a všetko, čo urobil organizačný tím, bolo na vysokej úrovni. Áno, bol tu Alaphilippe, bol tu Sagan, no tento ročník je jeden z najúspešnejších, ak nie vôbec najúspešnejší," povedal Privara.

Zopakovať to však nebude ľahké, obzvlášť budúci rok. Môže totiž nastať situácia, že mená ako Merlier, Asgreen, Küng či Gaudu na Slovensku neuvidíme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Splnia si organizátori Okolo Slovenska sen? Máme tichú dohodu, vraví Privara