03.07.2024 13:30
5. Etapa
Saint-Jean-de-Maurienne > Saint-Vulbas
177 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Astana Qazaqstan Team

Nechcel skončiť, bral minimálny plat. Cavendish sa nevzdal sna a gratuluje mu aj Sagan

Mark Cavendish dosiahol rekordné 35. víťazstvo na Tour de France.
Mark Cavendish dosiahol rekordné 35. víťazstvo na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|3. júl 2024 o 21:00

Mark Cavendish vyhral 35. etapu na Tour de France.

BRATISLAVA. Ak nejaký režisér bude chcieť natočiť film o Markovi Cavendishovi, asi to bude mať ľahké. Scenár už totiž napísala samotná kariéra britského cyklistu, ktorá priniesla množstvo zápletiek. 

Mnohí ho už posielali do športového dôchodku. Dokonca aj po tom, čo pred troma rokmi všetkých šokoval štyrmi etapovými víťazstvami na Tour de France.

"Je čas, aby ukončil kariéru na vrchole. V jeho veku už lepší nebude a neexistuje vhodnejší čas ani miesto na rozlúčku, ako na pódiu v Paríži," povedal bývalý cyklista Sven Nys na konci Tour de France 2021.

Bolo to po etape, v ktorej sa mohol Cavendish v počte víťazstiev na Tour odpútať od legendárneho Eddyho Merckxa. Šprint mu však nevyšiel, skončil tretí.

Túžba po 35. triumfe však v ňom nevyprchala. Práve naopak.

Spolu s tímom Astana Qazaqstan vytvorili "projekt 35" a po dvojročnom snažení môžu oslavovať. Ich sen sa splnil, Cavendish to napokon dokázal.

V piatej etape s cieľom v Saint-Vulbas bol násilnejší, zdolal oveľa mladších súperov a v 39 rokoch sa dostal na čelo historickej tabuľky.

"Sám tomu neverím. Urobili sme presne to, čo sme chceli urobiť. Tím hazardoval, keď ma zobral, ale dokázali sme to," povedal Cavendish.

Vytvorili mu ideálne podmienky

Rodák z ostrova Man sa počas rozhovoru objal aj so šéfom tímu Astana Aleksandrom Vinokurovom. Práve on má veľkú zásluhu na tom, že Cavendish neukončil kariéru, hoci to po sezóne 2023 plánoval.

Vlaňajšia Tour de France sa pre Cavendisha skončila priskoro a neslávne. V ôsmej etape si zlomil kľúčnu kosť a zdalo sa, že sen o rekorde sa rozplynul.

Mark Cavendish po páde odstúpil z Tour de France 2023.
Mark Cavendish po páde odstúpil z Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)

"Stále sme mu verili. Nielen posledné mesiace, ale rok. Keď Mark vlani prišiel do Paríža, tak som mu povedal, že je to na ňom či chce ešte rok pokračovať, pretože jazdec ako on nemôže takto skončiť. 

Vravel som mu, že sa pokúsime to dotiahnuť do konca. Keď to vyjde bude to skvelé, keď nie, bude to ok. Napokon mi povedal: Vino, ešte to rok potiahneme. Za týmto úspechom je veľa práce," povedal Vinokurov pre Eurosport.

Astana vytvorila pre Cavendisha priam ideálne podmienky. 

Špeciálnym poradcom v tíme sa stal jeho blízky priateľ Mark Renshaw a tím angažoval aj trénera Vasilisa Anastopoulosa, ktorý mu pomohol reštartovať kariéru pred troma rokmi. 

Na Tour vyrukovala Astana so šprintérskym vláčikom na čele s Michaelom Mörkovom, ktorý bol kľúčom k jeho úspechom v roku 2021. Paradoxom je, že pri rekordnom víťazstve to Cavendish zvládol v závere sám.

VIDEO: Mark Cavendish vyhral 5. etapu Tour de France 2024

"Bolo to veľmi chaotické. Stratil som ho v posledných dvoch zákrutách, a tak som mu to nemohol rozbehnúť. Najdôležitejšie je však víťazstvo.

Toto je to, prečo sme pracovali a prečo som prišiel do Astany. Som hrdý na to, že som mohol byť pri časti jeho víťazstiev na Tour de France," povedal tesne po dojazde dánsky olympijský víťaz na dráhe. 

"Je to skvelý pocit, verili sme mu celý rok. Pre projekt 35 sme podpísali skvelých jazdcov a zmenili celý tím. Vytvorili sme Markovi podmienky a on to dokázal," povedal dojatý Mark Renshaw. 

Pomocnú ruku mu podal Lefevere

Cesta za 35. víťazstvom na Tour de France bola neuveriteľne tŕnistá.

Ešte predtým ako si zlomil kľúčnu kosť a vážne zvažoval koniec kariéry, jazdil za plat, ktorý v cyklistike prakticky predstavuje minimálnu mzdu. Navyše, aj tú nedostával od tímu, ale od sponzora.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Nechcel skončiť, bral minimálny plat. Cavendish sa nevzdal sna a gratuluje mu aj Sagan