Vyše hodiny o nej nik nevedel. Ležala v lese v bezvedomí. Zachránili by Furrerovú vysielačky?

Osemnásťročná Muriel Furrerová zomrela na následky pádu na MS v cyklistike 2024.
Osemnásťročná Muriel Furrerová zomrela na následky pádu na MS v cyklistike 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. okt 2024 o 12:55

Organizátori MS začali hľadať Švajčiarku až po pretekoch.

BRATISLAVA. Majstrovstvá sveta v cyklistike priniesli napínavé súťaže, tri medaily pre slovenských pretekárov, veľkolepý triumf Tadeja Pogačara, no okrem toho znovu pripomenuli akým nebezpečným športom cyklistika je a že bezpečnosť pretekárov je na nedostatočnej úrovni. 

Počas MS zomrela juniorka Mariel Furrerová. Infomácie o jej páde sa objavili dosť neskoro po pretekoch junioriek vo štvrtok. Na následky zranení zomrela o deň neskôr v Univerzitnej nemocnici v Zurichu.

Organizátori aj predstavitelia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) k prípadu neuviedli takmer žiadne podrobnosti, čo vyvolalo pochybnosti. Švajčiarske médiá však postupne rozkrývajú obraz toho ako k tragédii došlo a prípad vyšetruje polícia.

Detaily taja, no našli ju až po pretekoch

Okolnosti vyzerajú desivo. Furrerová totiž podľa všetkého ležala v lese vedľa trate nikým nepovšimnutá vyše hodiny a v bezvedomí ju našli až po skončení pretekov.

Organizátori, UCI ani polícia informácie k prípadu neposkytujú. Je však nepochopiteľné, že k takejto tragédii prišlo práve počas takého veľkého podujatia ako sú majstrovstvá sveta. 

Osemnásťročná Furrerová sa počas pretekov pohybovala v menšej skupinke na čele a pád mala pri prvom prejazde finálovým okruhom v zalesnenej časti blízko Küsnachtu. 

Po oznámení jej úmrtia zástupcovia UCI neuviedli za akých okolností prišlo k pádu, ako rýchlo sa k nej dostali zdravotníci a neposkytli ani ďalšie informácie. 

UCI vo vyhlásení len informovala, že Furrerovú vo veľmi kritickom stave previezol vrtuľník do nemocnice. Utrpela vážne poranenia hlavy a na druhý deň zomrela. 

Priamo z pádu nie je žiadny videozáznam ani fotografie a podľa vyhlásenia UCI ho ani nevideli žiadni svedkovia. 

Švajčiarsky denník Blick však priniesol detailnú rekonštrukciu toho, čo nasledovalo. 

Reportér Blicku stál na vrchole stúpania asi 400 metrov od miesta pádu. Furrerová spolu s trojicou súperiek prešli okolo neho o 11.03 h, čo je zaznamenané na videu, ktoré má Blick k dispozícii.

K tragickému pádu muselo prísť v nasledujúcich sekundách, pretože cieľovým priestorom o desať minút neskôr pri nájazde do ďalšieho kola už prešli len jej súperky.

Vrtuľník priletel takmer dve hodiny po páde

Preteky pokračovali na okruhu a cyklistky prešli okolo miesta incidentu aj v nasledujúcom okruhu, no nikto si nič nevšimol a na mieste neboli záchranári. O 11.58 h si Cat Fergusonová vybojovala titul majsterky sveta, Viktória Chladoňová získala bronz. 

Reportér Blicku odišiel zo svojho miesta o 12.20, viac ako hodinu po nehode a nezaznamenal, že by okolo neho prešli záchranári.

O desať minút neskôr UCI potvrdila výsledky pretekov junioriek a pri mene Furrerovej figuruje, že preteky nedokončila. Zrejme až vtedy vyslali na trať komisára, ktorý mal prejsť okruh a hľadal stratenú pretekárku. 

Záchranári sa dostali na miesto až následne. Dve sanitky boli na mieste o 12.45, keď tade prechádzali paracyklisti v rámci svojej súťaže. Zdravotníci po obhliadke zistili, že stav Furrerovej je kritický a privolali vrtuľník.

Podľa údajov z aplikácie Flight Radar pristál vrtuľník neďaleko miesta nehody o 12.56 a v nemocnici pristál o 13.32.

Švajčiarska cyklistka tak ležala v bezvedomí vedľa trate vyše 90 minút. Do nemocnice sa dostala dve a polhodiny po páde. Rozsah zranení, ktoré utrpela však nie sú známe.

Tieto okolnosti vyvolávajú otázky ohľadom zabezpečenia aj samotnej bezpečnosti. Medzi pretekármi sa ozvali hlasy, že aj počas majstrovstiev sveta by mali byť k dispozícii vysielačky, tak ako to je na pretekoch v priebehu sezóny. 

„Mohlo to pomôcť. Situácia by sa riešila rýchlejšie a mohla ju aj zachrániť,“ hovoril pre idnes.cz český reprezentant Mathias Vacek. 

„Keď som to počul, plakal som a úplne ma to paralyzovalo. Podobné správy mi pripomínajú úmrtie Gina Mädera, s ktorým sme si boli veľmi blízki.

Ak ležala hodinu kým prišli záchranári, to je niečo hrozné a nemalo by sa to stávať,“ hneval sa aj Španiel Juan Ayuso podľa portálu cadenaser.com. 

Aj on poukázal na to, že počas šampionátu nemajú pretekári k dispozícii vysielačky. Vďaka nim by mohli na podobné situácie upozorniť a komunikovať. 

„Nechápem, prečo ich tu nemáme. Pre záchranu života stačí niekedy málo. A my na majstrovstvách nemáme ani GPS tracker… Je tu veľa otázok.“ 

Otázkou je, či by povolenie vysielačiek zmenilo niečo konkrétne v tomto prípade.

Podľa všetkého si pád Furrerovej nevšimli ani jej súperky. V čase pádu mohla byť na poslednom mieste v skupine.

Pokiaľ pri páde upadla do bezvedomia, sama by si pomoc nedokázala zavolať. Na to, že leží vedľa trate neupozornili nikoho ani pretekárky ani sprievodné autá, ktoré toto miesto minuli aj v ďalšom okruhu.

Chaos bez vysielačiek

UCI však chce pristúpiť k obmedzeniu vysielačiek aj na ďalších súťažiach. Zatiaľ to vyvolalo vlnu kritiky.

V auguste na Okolo Poľska tiež prišlo k pádu Francúza Nicolasa Debeaumarchého, ktorý bol v úniku a vedľa cesty ležal dlhší čas bez pomoci zdravotníkov. Navyše na rovnakom mieste neskôr spadli ďalší jazdci z pelotónu. 

„Bez vysielačiek to bol chaos. UCI nemôže pokračovať v ich zákaze,“ hneval sa na sociálnej sieti X manažér tímu Visma Richard Plugge.

Pretekári bojujú za to, aby ich mohli mať na každých pretekoch aj na majstrovstvách sveta. 

„Vysielačky mnoho pádov zavinili a za polovicu pádov sú zodpovední sami pretekári,“ tvrdil v sobotu prezident UCI David Lapartient.

„Nechcem, aby bola táto tragická udalosť zneúžívaná a aby sa hovorilo, že by sa ju podarilo nájsť skôr, ak by sa používali vysielačky. Nie je to také jednoduché.“ 

Cyklistika v posledných rokoch akoby rezignovala na zlepšovanie bezpečnosti pre cyklistov, predchádzaniu pádov a čo najrýchlejšiemu poskytnutiu pomoci. Neanalyzuje príčiny pádov ani sa nezameriava na možnosti, ako zvýšiť bezpečnosť pretekárov v pelotóne. 

Na pád dnes vedia upozorniť aj športtestery či inteligentné hodinky a poslať o tom notifikáciu. Na nehybnú švajčiarsku pretekárku by dostatočne upozornil aj GPS tracker. Nič z toho však UCI nevyžaduje.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vyše hodiny o nej nik nevedel. Ležala v lese v bezvedomí. Zachránili by Furrerovú vysielačky?