16.07.2024 13:30
16. Etapa
Gruissan > Nîmes
187 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Deceuninck

Šprintéri na Tour nemajú vidinu Paríža. Odstúpiť však nechcú, radšej budú trpieť

Jasper Philipsen (vpravo) sa stal víťazom šprintu v 16. etape Tour de France 2024.
Fotogaléria (17)
Jasper Philipsen (vpravo) sa stal víťazom šprintu v 16. etape Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|16. júl 2024 o 20:50

Jasper Philipsen v počte víťazstiev vyrovnal Biniama Girmaya.

BRATISLAVA. Na tohtoročnú Tour de France prišiel pri neúčasti Tima Merliera či Jonathana Milana ako jasný favorit v šprintérskych dojazdoch. 

Spočiatku sa mu však nedarilo. V cieli 6. etapy neveriacky krútil hlavou, bol naštvaný. Dokonca si neodpustil anglický vulgarizmus na písmeno "f".

Zdalo sa, že Jasper Philipsen nemá takú formu ako počas vlaňajšieho leta, ale napokon pochybovačov presvedčuje o svojich kvalitách. 

V Nimes si pripísal tretie víťazstvo v priebehu ôsmich dní, čím takmer vyrovnal skóre z minulého roka, keď v cieli štyrikrát dvíhal ruky nad hlavu.

"Cítil som sa dobre. Užil som si voľno a moja forma sa počas Tour zlepšuje. Veril som si, že ak budem mať dobrú podporu, tak môžem vyhrať," uviedol. 

Fotogaléria zo 16. etapy na Tour de France 2024

Boli perfektní, hoci im chýbala opora

Záver 16. etapy bol veľmi technický, v posledných kilometroch bolo niekoľko ostrých zákrut a kruhových objazdov. Vzhľadom na zloženie jednotlivých tímov to bola ideálna šanca na víťazstvo práve pre Philipsena.

Belgičan má k dispozícii najlepší šprintérsky vláčik, ktorý mu vytvára komfortnú pozíciu do záveru. Pri jeho rýchlosti a pozícii, ktorú dnes v poslednom kilometri mal, je ťažké predstaviť si, že by nevyhral.

Navyše, tím Alpecin - Deceuninck to výborne zvládol aj bez Jonasa Rickaerta, ktorý v 12. etape spadol, do cieľa neprišiel v časovom limite a musel odstúpiť.

"Jonas nám bude chýbať. Posledné týždne som sa naňho veľmi spoliehal. Odjazdil som s ním všetko od Baloise Belgium Tour a dodával mi istotu. 

Je pre nás dôležitý a bude ťažké ho nahradiť, pretože v tom, čo robí, je skutočný majster," povedal Philipsen pred etapou pre Het Nieuwsblad.

Belgický cyklista Jonas Rickaert sa nevyhol pádu počas 12. etapy Tour de France 2024.
Belgický cyklista Jonas Rickaert sa nevyhol pádu počas 12. etapy Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)

Napokon mal vďaka skvelej práci Robba Ghysa a Mathieu van der Poela otvorenú cestu za víťazstvom, už deviatym na najslávnejších pretekoch. 

"Som veľmi šťastný, že to vyšlo po takom tímovom úsilí. Vždy je pekné vyhrať spolu a to sa nám dnes podarilo," povedal Philipsen. 

Špecializovaný portál WielerFlits napísal, že majster sveta rozvinul červený koberec pre tímového kolegu, rovnako ako v etape Saint-Amand-Montrond.

"Opäť sme to perfektne zvládli. Jasper má sebavedomie a keď ho dokážem takto vypustiť, tak je prakticky neporaziteľný," povedal van der Poel.

Philipsen: Musíme byť realisti

Šestnásta etapa bola dlho divácky nudná. Po pyrenejských etapách si cyklisti dopriali voľnejšiu jazdu s očakávanou šprintérskou koncovkou. 

Na začiatku sa zdalo, že do úniku pôjde Švajčiar Stefan Küng, no vytvorený náskok pred pelotónom využil len na to, aby sa v pokoji vymočil.

VIDEO: Zostrih zo 16. etapy na Tour de France 2024

Všetko podstatné sa udialo až v závere. Jednu zo zákrut nezvládol Biniam Girmay, skončil na zemi a do boja o víťazstvo sa nezapojil.

Razom sa tak zdramatizoval boj o zelený dres, ktorý si na Tour de France sedemkrát vybojoval Peter Sagan a aj preto sa stal vzorom pre Girmaya.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Šprintéri na Tour nemajú vidinu Paríža. Odstúpiť však nechcú, radšej budú trpieť