Víťaz Tour de France otvorene hovorí o dopingovej ére. Sponzori vedeli všetko, priznal

Jan Ullrich pri plagáte dokumentu Der Gejagte (v preklade Prenasledovaný).
Jan Ullrich pri plagáte dokumentu Der Gejagte (v preklade Prenasledovaný). (Autor: REUTERS)
SITA|16. sep 2024 o 15:02

Jeho kariéra sa prelínala s najhoršou érou dopingu v cyklistike, keď škandály opakovane poškvrnili reputáciu tohto športu.

BRATISLAVA. Niekdajší nemecký proficyklista Jan Ullrich sa už nebojí hovoriť o temnej stránke tohto odvetvia z minulosti.

Víťaz prestížnej Tour de France z roku 1997 začal vlani dokumentárnym filmom Der Gejagte (v preklade Prenasledovaný, pozn.) a teraz v rozhovore pre nemecké médiá uviedol, že teraz už "môže o tom hovoriť so svojimi deťmi".

Upozornil na to web insidethegames.biz.

Najhoršia éra dopingu v cyklistike

"Dokument bol pre mňa akýmsi druhom terapie," uviedol päťdesiatnik Ullrich.

V rozhovore pre národného vysielateľa WDR tiež odhalil svoj postoj k systematickému dopingu v časoch jeho aktívnej kariéry.

Nemec najprv počúval, čo o tom všetkom povedal jeho večný rival Lance Armstrong, ktorý sa po odchode z aktívneho športu priznal k dopingu.

"Ľudia musia pochopiť, že doping bol systémový. Sponzori vedeli všetko. Bol som dobre platený, no nenazval by som to mlčaním. Bola to vzájomná dohoda nehovoriť o tom," prezradil Ullrich.

Bol jedným z najlepších cyklistov svojej doby, okrem iného vyhral aj Vueltu a Espaňa, v Sydney 2000 sa stal olympijským šampiónom a bol tiež dvojnásobný majster sveta v časovke.

Jeho kariéra sa však prelínala s najhoršou érou dopingu v cyklistike, keď škandály opakovane poškvrnili reputáciu tohto športu.

Na archívnej snímke z 19. júna 2005 nemecký cyklista Jan Ullrich počas pretekov Okolo Švajčiarska.
Na archívnej snímke z 19. júna 2005 nemecký cyklista Jan Ullrich počas pretekov Okolo Švajčiarska. (Autor: TASR/AP)

Doping bol súčasťou jeho života

V dokumente Der Gejagte sa Ullrich otvorene priznal k tomu, že doping bol súčasťou jeho života a kariéry.

Francúzsky Senát dokonca zostavil zoznam 30 jazdcov, ktorí mali pozitívny test na doping počas Tour de France z roku 1998, keď Ullrich skončil druhý za Talianom Marcom Pantanim. A nemecký jazdec figuroval na tomto zozname.

"Musel som niečo zmeniť vo svojom živote, preto som sa rozhodol o tom hovoriť. Opadla zo mňa ťažoba a môžem ísť ďalej," poznamenal Ullrich.

Po skončení kariéry mu život komplikovali drogy aj alkohol, čo ho priviedlo takmer na samé dno. V Španielsku čelil škandálom a aj Lance Armstrong sa začal zaujímať o jeho zdravie a pomohol mu.

Jan Ullrich na archívnej snímke z roku 2004 ako líder tímu T-Mobile na Tour de France.
Jan Ullrich na archívnej snímke z roku 2004 ako líder tímu T-Mobile na Tour de France. (Autor: TASR/AP)

Hovoril aj lekár zapletený do škandálu

Dnes sú dobrými priateľmi a navzájom sa podporujú. Spomínaný dokument obsahuje aj rozhovory s významnými osobnosťami tej doby, vrátane španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa, ktorý bol zapletený do škandálu Operácia Puerto.

Fuentes v dokumente povedal: "Ľudia sa ma pýtali na zázračný recept na to, ako byť šampiónom. Mulu však nemožno pretransformovať na pretekárskeho koňa."

Premiéra dokumentu sa konala ešte v novembri 2023, no nové vyhlásenia opäť rozprúdili boj proti dopingu. Cyklistika ním trpela viac ako akýkoľvek iný šport.

Doping bol bežný aj v atletike, boxe či dokonca v športoch ako lukostreľba či streľba. Technológia bola často rýchlejšia ako pravidlá, čo viedlo k zavádzaniu nových ťažko odhaliteľných látok.

Systémový doping a omertá, teda kód mlčanlivosti, boli pevne zakorenené. No postupne sa sankcie sprísnili a situáciu podarilo dostať pod kontrolu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Víťaz Tour de France otvorene hovorí o dopingovej ére. Sponzori vedeli všetko, priznal