07.07.2024 13:35
9. Etapa
Troyes > Troyes
199 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Anthony Turgis
TotalEnergies

Tour ponúkla šou. Mnohí museli bicykle tlačiť a Francúzom vyšlo to, čo so Saganom nie

Anthony Turgis sa stal víťazom 9. etapy Tour de France 2024.
Fotogaléria (12)
Anthony Turgis sa stal víťazom 9. etapy Tour de France 2024. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)
Miroslav Kováčik|7. júl 2024 o 21:20

Gravelová etapa priniesla zábavu, Pogačar však náskok nezvýšil.

BRATISLAVA. Predošlé dni, ktoré boli na Tour de France 2024 najmä v znamení rovinatých etáp, príliš cyklistických fajnšmerkov nenadchli. 

Napríklad, v sobotu sa vydal do úniku len Jonas Abrahamsen, a tak jeho šanca na etapový triumf bola mizivá. Prakticky nič sa nedialo, 15 kilometrov pred páskou pelotón Nóra poľahky dostihol a potom sa šprintovalo.

Nedeľná 9. etapa však bola o niečom inom. Pripomínala jarnú monumentálnu klasiku, ktorú si môžete zapnúť 100 kilometrov pred cieľom a nenudíte sa. 

Chvíľu to vyzeralo na útok trojice hlavných favoritov celkového poradia, neskôr na vydarený útok Mathieu van der Poela a istý čas aj na triumf muža, ktorý pôvodne ani nebol nominovaný na Tour.

Jasper Stuyven, ktorý nahradil Taa Geoghegana Harta v nominácii tímu Lidl-Trek, zaútočil 11 kilometrov pred cieľom, ale približne 750 metrov pred cieľom sa rozplynul jeho sen o prvom víťazstve na Tour.

Dostihli ho ostatní členovia úniku, z ktorých dokázal po 199 kilometroch najlepšie zrýchliť Francúz Anthony Turgis z tímu TotalEnergies.

"Mysľou vám prebehnú všelijaké veci a potom vyhráte. Je to neuveriteľný pocit a fantastický zážitok. Určite to oslávime. Dáme si šampanské, keďže v pondelok máme deň voľna," povedal Turgis. 

Fotogaléria z 9. etapy na Tour de France 2024

Turgis ukončil sedemročné čakanie

TotalEnergies je tímom, za ktorý dve sezóny jazdil aj Peter Sagan. 

Do tímu prišiel ako veľká hviezda, priniesol so sebou sponzora bicyklov Specialized a francúzskemu tímu mal pomôcť dostať sa do veľkej cyklistiky. Teda niečo podobné, čo dokázal s Borou-Hansgrohe.

Ani s ním v zostave sa síce TotalEnergies nepodarilo dostať na úroveň World Tour tímov, ale pravidelne dostával pozvánky organizátorov na veľké podujatia a našiel si svoje miesto v cyklistickom pelotóne. 

Práve Turgis bol so Saganom lídrom na jarné monumentálne klasiky. V roku 2022 bol druhý na Miláno - San Remo, o dva roky skôr mu iba tesne ušlo pódium na dláždenom monumente Okolo Flámska.

Tentokrát sa však postaral o to, že tím TotalEnergies ukončil sedemročné čakanie na víťazstvo v etape Tour de France. Ešte pod hlavičkou tímu Direct Energie to v roku 2017 dokázal Lilian Calmejane.

VIDEO: Zostrih z 9. etapy Tour de France 2024

"Je to prestížne víťazstvo. Začiatkom tohto roka som mal smolu a tiež som bol zapletený do veľkého pádu na Dwars door Vlaanderen. Teraz však prežívam skvelé pocity," povedal Turgis, ktorému na Instagrame gratuloval aj Sagan.

Naopak, smutným hrdinom bol Stuyven, ktorému víťazstvo na Tour de France uniká. V závere hral veľkú rolu aj vietor, no nie v prospech Belgičana.

"Je to dosť bolestivé. Už pred desiatimi rokmi mi vraveli, že vyhrám etapu na Tour, ale je to opäť ten istý starý príbeh," dodal.

Kritika za pasivitu

Celkový priebeh deviatej etapy, ktorého korením bolo 14 šotolinových úsekov, bol dosť chaotický a pelotón sa veľmi rýchlo zredukoval.

Už na druhom úseku (130 km pred cieľom) sa divákom naskytol pohľad, ktorý videli aj na Okolo Flámska počas stúpania na Koppenberg.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Tour ponúkla šou. Mnohí museli bicykle tlačiť a Francúzom vyšlo to, čo so Saganom nie