Ak by chcel Messi dorovnať rekord Ronalda, musel by hrať po štyridsiatke

Cristiano Ronaldo strelil v zápase Portugalsko - Írsko dva góly a vytvoril nový rekord.
Cristiano Ronaldo strelil v zápase Portugalsko - Írsko dva góly a vytvoril nový rekord.
TASR|2. sep 2021 o 13:28

Ronaldo strelil najviac reprezentačných gólov v histórii.

FARO. Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo je najlepší strelec najprestížnejšej európskej klubovej súťaže a od stredy mu historické prvenstvo patrí aj v reprezentačných góloch.

V závere zápasu kvalifikácie MS vo futbale 2022 s Írskom otočil výsledok na 2:1 pre domácich dvoma hlavičkami a 110. a 111. zásahom v najcennejšom drese sa osamostatnil od Iránca Aliho Daeiho, ktorý dal v národnom tíme 109 gólov.

Ronaldo: Neprestali sme veriť

Tridsaťšesťročný útočník v úvode nepremenil jedenástku, presadil sa však v závere.

"Som nesmierne šťastný, nielen z rekordu, ale aj z výnimočného duelu, ktorý sme odohrali. Skórovať dvakrát v závere nie je jednoduché, no musím oceniť, čo náš tím dokázal. Neprestali sme veriť," povedal Ronaldo pre írsku stanicu RTE.

Zo 111 gólov si najviac (33) pripísal práve v kvalifikácii MS, o dva menej zaznamenal v bojoch o postup na EURO.

Devätnásťkrát sa presadil v prípravných medzištátnych stretnutiach, štrnásť gólov oslavoval na záverečných turnajoch ME, kde je takisto rekordér.

Na svetových šampionátoch pomohol Portugalsku siedmimi zásahmi vrátane hetriku do siete Španielska na MS 2018. Päť gólov pridal v Lige národov a dva razy skóroval na Pohári konfederácií.

Takmer polovicu gólov dal v závere

Ronaldo nevyšiel strelecky naprázdno na žiadnom z deviatich vrcholných podujatí, na ktorých sa zúčastnil.

Po zarátaní Ligy národov a Pohára konfederácií sa presadil v každej z jedenástich súťaží. Historické maximum drží aj v súčte ME a MS (21 gólov).

Portál BBC si všimol, že takmer polovicu gólov dal v záverečných 30 minútach zápasov.

V poslednej štvrťhodine strelil 33 gólov, v tejto fáze dvakrát skóroval aj najnovšie proti Írsku. Medzi 61. a 75. minútou má na konte 22 zásahov. Zo 111 si 91 gólov pripísal v šestnástke, dvadsať spoza nej. Premenil štrnásť jedenástok a deväť priamych kopov.

Daei stanovil predchádzajúci rekord v rokoch 1993 až 2006. Jeho "neprajníci" poukazujú na to, že hral proti ľahším súperom, proti Maledivám sa obohatil o osem gólov, proti Laosu o šesť.

Aj Ronaldo si konto rozšíril v súbojoch s outsidermi, Andorre i Luxembursku nastrieľal po šesť gólov. Najviac však zaťažil skóre Litve a Švédsku, brankárov oboch krajín prekonal sedemkrát. Proti Írsku čakal na premiérový zásah do stredy.

Ronaldo vyrovnal aj rekord Ramosa

Ronalda počas celej obdivuhodnej kariéry sprevádza porovnávanie s rivalom Lionelom Messim. Historické štatistiky hovoria v prospech Portugalčana, ktorý strelil 111 gólov v 180 vystúpeniach, čo je priemer približne 0,6 gólu na zápas.

Argentínčan zaznamenal 76 gólov v 151 stretnutiach (0,5 gólu na zápas). Tridsaťštyriročný Messi je celosvetovo ôsmy najlepší strelec reprezentačných dejín.

Podľa doterajšieho vývoja by musel hrať po štyridsiatke, aby sa dotiahol na Ronaldovu úroveň.

Portugalčan "vedie" nad Argentínčanom aj v tabuľke kanonierov Ligy majstrov o štrnásť gólov (134 - 120).

Ronaldo zároveň 180. štartom v národnom mužstve vyrovnal európsky rekord Španiela Sergia Ramosa v počte absolvovaných reprezentačných duelov.

Svetové maximum podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vlastní Soh Chin Ann z Malajzie, ktorý v rokoch 1969 až 1984 odohral 195 zápasov.

Cristiano Ronaldo a jeho reprezentačné góly

33 - kvalifikácia MS

31 - kvalifikácia ME

19 - prípravné zápasy

14 - EURO

7 - MS

5 - Liga národov

2 - Pohár konfederácií

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Ak by chcel Messi dorovnať rekord Ronalda, musel by hrať po štyridsiatke