Coleman po šiesty raz, Schwarzenegger opäť medzi svojimi

TASR|26. okt 2003 o 15:59 (aktualizované 13. jún 2023 o 16:55)

Las Vegas 26. októbra (TASR) Americký kulturista Ronnie Coleman sa stal v Las Vegas po šiesty raz za sebou víťazom najprestížnejšej súťaže profesionálov ...

Las Vegas 26. októbra (TASR) Americký kulturista Ronnie Coleman sa stal v Las Vegas po šiesty raz za sebou víťazom najprestížnejšej súťaže profesionálov Mr. Olympia. Bývalý policajt z Chicaga sa predstavil na pódiu s hmostnosťou 130 kg, zanechal za sebou korunného princa posledných rokov Jay Cutlera. Počtom triumfov na Olympii vyrovnal Coleman výkon britského gladiátora Doriana Yatesa (1992-1997) a stal sa tak po Lee Haneym (8-krát, 1984-91) a Arnoldovi Schwarzeneggerovi (7-krát, 1970-75, 1980) tretím najúspešnejším kulturistom v histórii. Na treťom mieste skončil ďalší Američan Dexter Jackson.

Do najlepšej šestice, ktorá má právo účasti aj na budúcoročnej súťaži sa dostal jediný neameričan Nemec Günter Schlierkamp. Preplnené hľadisko v sále hotela Mandalay Bay šokoval svojou nečakanou návštevou čerstvý víťaz guvernérskych volieb v štáte Kalifornia Arnold Schwarzenegger, ktorý stále patrí k vplyvným ikonám tohto športu. "Opäť sa tu cítim ako doma," uviedol populárny Arnold, ktorý pomohol šéfovi IFBB Joe Weiderovi pri odovzdávaní špeciálnych medailí účastníkom.

Počas súťaže ocenili organizátori aj dve legendy dvojnásobného víťaza Olympie Franca Columba a absolútneho rekordéra Lee Haneyho.

Súčasťou Olympia víkendu boli aj súťaže kulturistiek a fitnesiek, medzi ktorými malo zastúpenie aj Slovensko. Klaudia Kinská obsadila v súťaži Fitness Olympia konečné 7. miesto a bola jediná neameričanka v prvej desiatke. Na jej vrchole skončila po štvrtý raz za sebou Susie Curryová. Kinská si tak pri svojom druhom štarte na Fitness Olympia vylepšila svoje osobné profesionálne maximum, keď v roku 2000 obsadila 8. priečku. O historický zápis sa medzi kulturistkami postarala Lenda Murrayová, ktorá triumfovala na "Ms.O" po ôsmy raz, čím sa vyrovnala Lee Haneymu. Murrayová v samotnej súťaži odrazila v ťažkej kategórii útok Iris Kyleovej a v súboji o absolútny titul zdolala aj víťazku ľahkej kategórie, holandskú veteránku Julliette Bergmannovú. Víťazkou premiérovej Ms. Figure sa stala Američanka Davana Medinová.

Kompletné výsledky Olympia víkendu: Mr. Olympia 2003: 1.Ronnie Coleman*, 2. Jay Cutler*, 3. Dexter Jackson*, 4. Dennis James* (všetci USA), 5. Günter Schlierkamp (Nem.), 6. Kevin Levrone (USA)

Ms. Olympia:

ľahká váha:: 1. Juliette Bergmannová (Hol.)*, 2. Dayana Cadeauová (Kan.)*, 3. Denise Masinová (USA)*, 4. Cathy Priestová (Kan.), 5. Angela Debatinová (Braz.) ťažká váha: 1. Lenda Murrayová * , 2. Iris Kyleová (obe USA)* , 3. Yaxeni Oriquenová (Ven.)*, 4. Betty Vianová (Ven.), 5. Helle Nielsenová (Dánsko), 6. Betty Parisová (USA) celková viťazka: Murrayová

Fitness Olympia: 1. Susie Curryová (USA)*, 2. Kelly Ryanová *, 3. Adela Friedmanská *, 4. Tracey Greenwoodová *, 5. Jennifer Hendershottová *, 6. Anna Levelová (všetky USA) 7. KLAUDIA KINSKÁ (SR) Figure Olympia: 1. Davana Medinová*, 2. Monica Brantová *, 3. Jenny Lynnová *, 4.) Mari Kudlová (všetky USA)*, 5. Dina Al-Sabahová (Kuwait)* Legenda: * právo účasti na súťaži v roku 2004

pe go mf

Nachádzate sa tu:
Domov