Čo tak spraviť v O2 aréne zápas Vémola vs. Grzebyk? (komentár)

Dávid Lukáč|20. nov 2018 o 01:00

Poľský šampión si zaslúži viac pozornosti!

Andrzej Grzebyk (14-3) je poľský borec, ktorého meno menej zainteresovanému publiku v Česku a na Slovensku možno nič nepovie. V Bratislave na XFN 14 sa zjavil prakticky z ničoho nič a s takmer nulovým promom. Napriek tomu bez problémov a dominantným spôsobom zmietol z klietky Ukrajinca Vasilyho Novikova (15-11).

Grzebyk si však určite zaslúži viac pozornosti. Šampión kvalitnej poľskej organizácie Fight Exclusive Night (FEN) mieri vysoko. V máji získal titul proti Brazílčanovi Thiagovi Vieirovi (10-3) a momentálne ťahá šnúru šiestich víťazstiev v rade. Naposledy prehral pred troma rokmi, a to na body s kvalitným Alessiom Di Chiricom (12-2), ktorý momentálne pôsobí v UFC.

Tak si to teda zhrňme. Poľský šampión, ktorý vo svojej domovine zápasí v hlavnom zápase pred tisíckami fanúšikov, sa v Bratislave stane účastníkom tuctového zápasu na karte v prelims.

Promotér XFN Petr Kareš kdesi spomenul, že si vie predstaviť Grzebyka ako súpera pre Macha Muradova (17-6). Prečo potom týchto borcov nebolo možné dať dokopy už na XFN 14, kde Mach vypadol z karty, pretože nemal súpera? Šampión XFN vs. šampión FEN – to by bolo niečo!

Zaujímavosťou je, že Muradov a Grzebyk majú vo svojom rekorde spoločného súpera, s ktorým obaja v roku 2013 prehrali. Je ním Livio Victoriano (5-2), ktorý Macha ukončil v prvom kole na submission a Grzebyka tesne na split decision. (Victoriano však už od zápasu s Muradovom nezápasil.)

A keďže Muradov má v decembrovej O2 aréne ísť s Grzegorzom Siwym (12-3), je tu šanca pre poľského šampióna Grzebyka vyzvať iného českého šampióna – Karlosa Vémolu (23-5). Mladý, dravý a tvrdý Grzebyk môže pre Karlosa predstavovať veľmi ťažkú skúšku, dokonca ešte ťažšiu, ako pred štyrmi rokmi iný poľský bojovník – Piotr Strus (13-4-2, 1 NC), s ktorým sa Karlos natrápil pri bodovom víťazstve.

S desiatimi ukončeniami na konte (7 KO/TKO, 3 SUB) Grzebyk ukazuje, že mu nie je cudzia ani zem, ani postoj – a navyše – nikdy nebol ukončený na submission. Klasické narážky „hejterov“ na Karlosových súperov, že sú slabí alebo za zenitom, by u Grzebyka neobstáli. Preto ak sa pre Karlosa nechystá ešte kvalitnejší súper, ako spomínaný Poliak, je namieste zvážiť práve tento zápas. Vieme predsa, ako ťažké je zohnať kvalitného borca, ktorý nemá zmluvu s niektorou so svetových organizácií.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Čo tak spraviť v O2 aréne zápas Vémola vs. Grzebyk? (komentár)