Chlap, na ktorého sa dá spoľahnúť, opisuje Lundqvista spoluhráč

Henrik Lundqvist vyráža strelu Jaya Beagla v siedmom zápase konferenčného semifinále play-off NHL.
Henrik Lundqvist vyráža strelu Jaya Beagla v siedmom zápase konferenčného semifinále play-off NHL. (Autor: SITA/AP)
SITA|14. máj 2015 o 16:31

Švédsky brankár New Yorku Rangers vychytal šiesty raz za sebou víťazstvo v rozhodujúcom siedmom dueli série play-off NHL. Vyrovnal sa historickým lídrom Martinovi Brodeurovi a Patrickovi Royovi.

NEW YORK. Ak existuje na svete hokejista bez nervov vo vypätých situáciách na ľade, je ním Henrik Lundqvist. Švédsky brankár New Yorku Rangers je špecialistom na zápasy číslo sedem vo vyraďovacej časti NHL.

Po utorňajšom triumfe 2:1 po predĺžení nad Washingtonom odchytal už šesť takýchto zápasov s víťazným koncom v neprerušenej sérii. Vyrovnal sa historickým lídrom Martinovi Brodeurovi a Patrickovi Royovi.

Henrik Lundqvist patrí medzi najlepších brankárov NHL.

Rangers sa tešili z triumfu nad Capitals v play-off NHL tretí rok za sebou. Tentoraz im postup do konferenčného finále zabezpečil Derek Stepan v 12. minúte predĺženia. Lundqvist predviedol 35 zákrokov, z toho osem v predĺžení.

Predĺženia skracujú život

"Neviem, ako vplývajú hokejové predĺženia na organizmus, ale pravdepodobne o čosi skracujú život. Sú také intenzívne a srdcová frekvencia je taká vysoká, že máte pocit lietania," zamyslel sa Lundqvist.

"Bolo pre nás v obrane občas veľmi náročné vyčistiť priestor od niektorých pukov, ale tvrdo sme bojovali až do konca," dodal pre oficiálnu stránku súťaže.

Zostrih z rozhodujúceho zápasu.

Najmä hráči Washingtonu musia byť na Lundqvista poriadne nahnevaní. V rokoch 2012, 2013 a 2015 ich trikrát po sebe nepustil ďalej v rozhodujúcom siedmom zápase. Dvakrát išlo o konferenčné semifinále, raz o štvrťfinále.

Z dokopy stodesiatich striel, ktoré na neho smerovali, pustil za chrbát iba päť.

Rozhodovala sila vôle

"Viaceré zápasy v našich sériách s Capitals sa rozhodovali silou vôle. Ide o dva také vyrovnané tímy, že rozhodovali situácie jeden na jedného v rohoch, pred bránkou či po celej dĺžke ihriska," hodnotil Lundqvist.

"Práve skončená séria bola skvelá. Oni hrali naozaj výborne, brankár Holtby bol výnimočný. Pre mňa osobne išlo o veľkú výzvu vydržať vo vysokom zápasovom nasadení a pomôcť mužstvu, keď to veľmi potrebovalo. Je skvelé, keď spoluhráči strelia rozhodujúce góly a vy si môžete povedať, že ste tiež pomohli k celkovému úspechu."

lundqvist_tasrap.jpg

Henrik Lundqvist predviedol v rozhodujúcom zápase 35 úspešných zákrokov. FOTO - TASR/AP.

Štatisticky zaujímavo vyzerajú zatiaľ posledné tri víťazné zápasy číslo sedem v podaní Lundqvista. Všetky tri sa odohrali 13. mája presne po roku. A vo všetkých troch predviedol Švéd 35 zákrokov.

V roku 2013 to bolo vo štvrťfinále konferencie proti Washingtonu (5:0), vlani pri triumfe 2:1 na ľade Pittsburghu a teraz vo víťaznom predĺžení opäť proti Washingtonu.

Desať domácich výhier v sérii

Aj ďalšie štatistiky len podčiarkujú výnimočné schopnosti gólmana Rangers. Vyhral štrnásť z ostatných sedemnástich zápasov vyraďovacej časti, v ktorých nastúpil ako jednotka Rangers.

V domovskej Madison Square Garden ťahá sériu desiatich víťazných duelov. V nich mal priemer inkasovaných gólov 0,96 a úspešnosť zásahov 96,8%, vrátane dvoch čistých kont.

"Je výnimočný. Každý deň nás svojím prístupom v práci presviedča o svojej profesionalite. Vyžaruje z neho pokoj a sebadôvera. Je to chlap, na ktorého je zakaždým spoľahnutie," opísal Lundqvista spoluhráč Keith Yandle.

Hráči Rangers disponujú pozitívnou historickou bilanciou v zápasoch číslo sedem - v deviatich zvíťazili, prehrali v piatich. Doma sú zatiaľ stopercentní: 7-0.

"Je ťažké to opísať. Snažíte sa zachovať pokoj, ale je to náročné. Všetci vieme, čo je v stávke. Nedá sa to nemyslieť. Treba byť sebavedomý a odviesť stopercentnú prácu," povedal Lundqvist.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chlap, na ktorého sa dá spoľahnúť, opisuje Lundqvista spoluhráč