Chára odohral prvý zápas za Lev, jeho tím prehral

Chára na tréningu pražského Leva.
Chára na tréningu pražského Leva. (Autor: SITA/AP)
SITA|7. okt 2012 o 08:28

Hviezde Petrohradu Iľjovi Kovaľčukovi sa v Prahe nepozdával ľad a ani atmosféra.

Hokejový obranca Zdeno Chára odohral v sobotu v drese HC Lev Praha prvý súťažný zápas od májového finále majstrovstiev sveta v Helsinkách, v ktorom Slovensko prehralo s Ruskom.

PRAHA. Vzhľadom na lockout v zámorskej NHL sa Chára dohodol na zmluve s českým účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL).

Trenčiansky rodák premiérovo nastúpil v európskej nadnárodnej súťaži v O2 Arene v Prahe proti silnému SKA Petrohrad, jeho tím prehral 3:4.

"Bol to veľmi dobrý zápas, v závere vyrovnaný. Vyzeralo to na remízu, ale - žiaľ - inkasovali sme," povedal pre hokej.cz Chára, ktorý do českej metropoly priletel v stredu z Bostonu. Po troch dňoch ho čakal ostrý štart do sezóny.

"Ešte to nie je také, aké by to malo byť. Boli tam medzery, ktoré postupne vylepším. Celkovo sa mi však hralo dobre. Dnes som sa snažil plniť pokyny trénera a dodržiavať systém hry, nechcel som zbytočne riskovať," zhodnotil svoj výkon Chára.

Petrohrad pricestoval do Prahy s mnohými zvučnými menami na čele s Iľjom Kovaľčukom.

Práve súboj Cháru s Kovaľčukom lákal, do O2 Areny prišla najvyššia návšteva v histórii HC Lev (12 787 divákov). Obe hviezdy sa však na ploche súbežne neobjavovali príliš často.

"Nebolo to o individuálnych súbojoch, ale o zápase dvoch tímov. Na ľade sme sa ani veľmi nestretali. Boli tam presilovky, tréneri točili štyri päťky, dosť sa to menilo," skonštatoval majiteľ striebra z MS 2012.

Chára sa dokázal prispôsobiť širšiemu európskemu klzisku i špecifikám ruskej KHL.

"Je to iné ako v NHL, ale zasa nie až tak veľa. Samozrejme, na väčšom klzisku majú hráči viac priestoru, môžu sa tam trocha schovať, človek sa tomu musí prispôsobiť," porovnal Chára.

"Ako by som zhodnotil Zdenov výkon? Čo k tomu povedať - je to pán hráč. Nastúpil na prvé stretnutie, bolo to preňho niečo nové, je treba dať mu určitý čas na adaptáciu. Pre nás to bude určite veľká pomoc," hovoril o novom spoluhráčovi Marcel Hossa.

Lev Praha - SKA Petrohrad 3:4 (0:2, 2:1, 1:1)

Góly: 27. HOSSA, 28. Nemec, 53. Klepiš - 3. Burdasov, 10. Tichonov, 32. Fedorov, 58. Tarasenko

ico

Kovaľčukovi sa nepozdával ľad a ani atmosféra

Hokejista SKA Petrohrad Iľja Kovaľčuk po sobotňajšom stretnutí Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) na ľade HC Lev Praha nebol napriek víťazstvu 4:3 spokojný.

Hráč so zmluvou v tíme NHL New Jersey Devils, ktorý počas lockoutu v zámorí je kapitánom mužstva z mesta na Neve, si v sobotu pripísal siedmu asistenciu v sezóne.

V zámorskej profilige má povesť obávaného kanoniera, v KHL skôr pripravuje góly spoluhráčom.

"Bol to naozaj ťažký zápas. Najmä ľad bol strašný. Neodohrali sme najlepší duel, ale zvíťazili sme a máme dôležité tri body," uviedol podľa iDnes.cz Kovaľčuk.

Dvadsaťdeväťročnému Rusovi sa nepozdávala ani atmosféra v O2 Arene, do ktorej prišlo viac ako 12 000 divákov. Kovaľčuk očakával vyššiu návštevu.

"Počul som, že v iných zápasoch Leva boli diváci hlučnejší. Teraz to bolo akési mŕtve. U nás doma je najlepšia atmosféra, ešte lepšia ako v NHL," doplnil.

Kovaľčuk nastúpil v Prahe s Vladimirom Tarasenkom a Viktorom Tichonovom, vnukom ruskej legendy. Ich súhra bola jedným z kľúčov úspechu SKA.

"Obaja sú skvelí hráči. Sú mladí a talentovaní. Som nadšený, že s nimi môžem hrať. Ak budú tvrdo trénovať a odohrajú viac ťažkých zápasov, ich výkonnosť bude ešte rásť," povedal Kovaľčuk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Chára odohral prvý zápas za Lev, jeho tím prehral