Česi odleteli do dejiska MS, prvý duel proti Slovákom považujú za veľmi dôležitý

Fotka z prípravného duelu Slovenska proti Česku.
Fotka z prípravného duelu Slovenska proti Česku. (Autor: TASR)
SITA|9. máj 2023 o 18:32

Česká reprezentácia bude na šampionáte obhajovať bronz.

BRATISLAVA. Slovenská hokejová reprezentácia vstúpi do tohtoročného svetového šampionátu už v piatok 12. mája popoludňajším duelom proti Čechom.

Kým Slováci sa do lotyšskej Rigy, v ktorej absolvujú všetky súboje základnej B-skupiny, presunú až v stredu, českí hokejisti odleteli do dejiska šampionátu už v utorok.

Fínsky kouč Kari Jalonen má v tíme piatich hokejistov zo zámorskej NHL - brankára Karla Vejmelku z Arizony, obrancu Jakuba Zbořila z Bostonu aj útočníkov Dominika Kubalíka z Detroitu, Martina Kauta zo San Jose a Filipa Chytila z New Yorku Rangers.

Česi budú na tohtoročnom šampionáte obhajovať bronz z vlaňajška.

Ako posledy sa k tímu pripojil Chytil, ktorého čakajú už štvrté MS v kariére. Vedenie národného tímu sa mu ozvalo po vypadnutí v play-off zámorskej profiligy.

"Hneď ďalší deň mi volali Martin Havlát a potom aj Kari Jalonen. Neváhal som. Rozhovor s trénerom bol perfektný.

Síce ho osobne nepoznám, ale už sa teším, až sa s ním zoznámim. Na prvý dojem mi sadol,“ prezradil 23-ročný center podľa webu hokej.cz.

O ambíciách na svetovom šampionáte doplnil: "Po vlaňajšku máme čo obhajovať. Nemáme síce toľko chlapcov z NHL ako v predchádzajúcich rokoch, ale aj chalani z extraligy a ďalších európskych líg sú kvalitní. Mužstvu verím."

Kapitánom Čechov na MS 2023 bude skúsený Roman Červenka.

Roman Červenka.
Roman Červenka. (Autor: TASR/AP)

"Máme kvalitných hráčov a záležať bude na tom, ako si to sadne. Ako budeme dodržiavať systém a ako sa dokážeme všetci obetovať pre tím.

Rozhodovať bude tiež mnoho detailov a dôležité bude, ako turnaj odštartujeme," zhodnotil pred odletom do Rigy, cituje ho hokej.cz.

O úvodnom súboji na turnaji proti Slovákom dodal: "Bude to ťažký zápas. Chalani, ktorí s nami odohrali prípravu, tak vraveli, že hrali veľmi dobre.

Dúfam, že zvíťazíme, pretože majstrovstvá sveta je potrebné dobre začať. Keď sa to podarí, v tíme bude dobrá nálada."

Okrem Slovákov a Čechov sú členmi základnej B-skupiny na MS 2023 aj Lotyši, Kanaďania, Švajčiari, Kazachovia a Nóri.

Do štvrťfinále postúpia štyri najúspešnejšie kolektívy, družstvo na poslednej 8. priečke zostúpi do A-skupiny I. divízie MS.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Česi odleteli do dejiska MS, prvý duel proti Slovákom považujú za veľmi dôležitý