Čech na Vianoce s rodičmi, ale prvýkrát v Anglicku

SITA|17. dec 2008 o 13:54

Na slovenského futbalistu Marka Čecha čaká netradičný a dosiaľ nepoznaný záver roka.

BIRMINGHAM. V dvadsiatich piatich doterajších prípadoch trebišovský rodák oslavoval Vianoce na Slovensku v rodinnom kruhu, no tentoraz si bude musieť sviatočnú atmosféru vytvoriť ďaleko za hranicami. Dvadsaťpäťročný ľavonohý futbalista totiž oblieka dres anglického tímu West Bromwich Albion a najkvalitnejšia súťaž na svete Premier League je aj počas Vianoc v plnom prúde.

Birminghamský tím v kádri s Markom Čechom sa na Druhý sviatok vianočný, teda 26. decembra, predstaví v Londýne na ihrisku FC Chelsea. "Už 25. decembra teda odchádzame na sústredenie. Tieto sviatky budú naozaj trochu iné, keďže prvýkrát budeme mimo domova. Je to jedna z vecí, ktorá je negatívna na mojom pôsobení v Anglicku, keďže sme zvyknutí oslavovať Vianoce v kruhu priateľov a blízkych. Na Štedrý deň sa k nám však chystajú moji rodičia, takže aspoň tu budeme spolu. Menu bude samozrejme typické slovenské - kapustnica, zemiakový šalát a pravdepodobne filé," povedal Marek Čech, ktorému robí na Ostrovoch spoločnosť jeho snúbenica Tatiana.

V klube vysedáva na lavičke náhradníkov

Napriek tomu, že pôsobí v jednej z najlepších líg sveta, jeho súčasnú situáciu by mu závidel máloktorý futbalista. Keď prichádzal do West Bromwichu, tréner Tony Mowbray mu sľuboval stabilnú pozíciu na ľavej strane defenzívnej formácie. Vo svojom debute v novom drese odohral Marek Čech v príprave prvých 45 minút a dokonca strelil gól. V ďalšom dueli ho kouč posunul na ľavý okraj stredovej formácie a v úvodnom kole Premier League 2008/09 sa slovenský reprezentant dokonca dostal na pravú stranu stredu poľa, pre neho absolútne netradičný post. Odohral 68 minút. Odvtedy nastúpil v lige v ďalších štyroch dueloch ako striedajúci hráč, dovedna na 60 minút.

Naposledy 4. októbra v domácom zápase s Fulhamom, už viac ako dva mesiace tak zohrieva len lavičku náhradníkov. "Snažím sa poctivo trénovať a byť pripravený každú sekundu, pretože šanca môže prísť a ja potom musím dokázať, že patrím do základnej zostavy. Preto nemôžem odfláknuť ani jeden tréning. Momentálna situácia je pre mňa veľmi zlá, pretože nehrávam. Ak sa to nepohne k lepšiemu do konca prestupového termínu, budem premýšľať nad zmenou," skonštatoval odchovanec Slavoja Trebišov, ktorý sa k veľkému futbalu dostal v Interi Bratislava. Odtiaľ smerovali jeho kroky do Sparty Praha a neskôr do FC Porto.

V Anglicku perfektné podmienky, v Portugalsku lepšia starostlivosť o rodinu

Čech okúsil ako jeden z mála Slovákov pôsobenie v Portugalsku, odkiaľ sa presunul do Anglicka. "Ťažko sa mi porovnáva. Tam som bol veľmi spokojný so všetkým, čo bolo, tu nehrávam," krátko, no výstižne začal svoje hodnotenie súčasného (WBA) a predchádzajúceho (FC Porto) pôsobiska Marek Čech. "Čo sa týka zabezpečenia, nechýba mi tu nič. Podmienky pre hráčov sú v Anglicku vytvorené úplne perfektné, v tréningovom procese je o všetko detailne postarané. Aj tu sa snažia futbalistom pomôcť, ale myslím si, že v Porte je oveľa vyššia celková starostlivosť o hráča a jeho rodinu."

Niekoľkonásobný slovenský reprezentant, ktorý bol vždy ochotný v národnom mužstve odovzdať maximum, si musel po prechode na Britské ostrovy zvykať aj na prudkú zmenu počasia. "V Portugalsku som bol zvyknutý trénovať v trenírkach, či v decembri alebo januári. Tu si to nemôžem dovoliť, pretože hneď na druhý deň by som bol chorý. Neberiem to však ako nejakú záťaž, skôr vnímam realitu takú, aká je a snažím sa jej prispôsobiť," skonštatoval.

Na štadiónoch úžasná atmosféra, doma pokoj

Jednoznačným pozitívom najvyššej anglickej súťaže je neopakovateľná atmosféra takmer na všetkých štadiónoch, čo potvrdil aj Marek Čech: "Zápasy v anglickej lige majú úplne úžasnú atmosféru, všetky sú vypredané. Som prekvapený, že keď prídem na rozcvičku pred duelom, tak štadión je poloprázdny, no po 15 minútach je už úplne preplnený. Je krásnym zážitkom hrať v Anglicku. Diváci stále kričia a povzbudzujú, takže z tohto pohľadu je to lepšie ako v portugalskej lige," vyhlásil v 25 rokoch stále veľmi perspektívny futbalista, ktorý má svoje najlepšie roky ešte pred sebou.

Zázemie našiel slovenský obranca v Birminghame v pokojnej štvrti Sutton Coldfield. "Bývame desať minút cesty autom od tréningového centra, na štadión je to 15 minút. V Porte som musel dochádzať na tréning až 40 minút," povedal Marek Čech. Každodenný tréningový proces začína pre neho o desiatej predpoludním. "Aspoň si môžem dlhšie pospať, keďže v Porte sme trénovali od 9.00," dodal.

Za "nesprávne" používanie vozíka pre fyzioterapeutov 250 libier

Rovnako ako v každom inom klube, aj vo West Bromwich Albion majú hráči stanovené pokuty za rôzne prehrešky. "Po príchode ma veľmi prekvapili sankcie v kabíne za rôzne veci. Nejde o futbalové pokuty, ale súvisia napríklad so zabudnutými vecami na ihrisku, uterákom na zemi a podobne. Kto sa napríklad povozí na vozíku pre fyzioterapeutov, musí zaplatiť 250 libier. Pokuty sa uhrádzajú každý týždeň, kto sa omešká, suma sa mu zdvojnásobí," ozrejmil Marek Čech tvrdé pravidlá v mužstve.

Slovo charita mu nie je cudzie

Stabilný člen slovenskej reprezentácie v minulosti finančne prispel na kardiologické centrum súkromnej kliniky v Trebišove. "Ambulancia, ktorú vedenie doktor Jutka, je v budove pri futbalovom ihrisku. Je to veľmi dobrý a známy lekár. Navyše, na štadióne potrebovali resuscitačný prístroj, ktorý musí byť už teraz na každom stretnutí, takže som tým pomohol aj môjmu materskému klubu," uviedol Marek Čech, ktorý sa nezaprel ani v Portugalsku: "Keď sme s Portom vyhrali titul, chcel som sa s tým dobrým s niekým podeliť. V dedine, kde sme bývali, bol dom s týranými deťmi. Pre ne sme pripravili akciu, z klubu mi pomohli Helder Postiga a Bruno Alves. Deti boli z toho úplne hotové, kúpili sme im Playstation3, z klubu sme doniesli rôzne propagačné materiály. Myslím si, že to bola veľmi vydarená akcia."

Voľný čas za počítačom

Aj vzhľadom na anglické sychravé počasie trávi Marek Čech spolu so snúbenicou väčšinu voľného času doma. Spoločnosť mu často robí počítač. "Mám svoju miestnosť, kde hrávam rôzne hry cez internet, napríklad Counter Strike. V Anglicku nechodíme často von, na rozdiel od Portugalska. Tam nás však zamestnával aj náš čokoládový labrador Barny, s ktorým sme chodili na prechádzky. Našťastie, prichádzajú k nám na návštevy priatelia zo Slovenska, ktorí nás rozptyľujú a rozveseľujú," dodal Marek Čech.

Agentúra SITA vydá vo svojom stredajšom audioservise zvukové správy s hlasom Marka Čecha. Zvukové správy budú k dispozícii na webovej stránke http://audio.sita.sk/.

Nachádzate sa tu:
Domov