Cavendish vyhral piatu etapu Tour de France

Víťazný dojazd Marka Cavendisha.
Víťazný dojazd Marka Cavendisha. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. júl 2010 o 17:59

Víťazom piatej etapy na cyklistických pretekoch Tour de France, ktorá vo štvrtok viedla s Épernay do Montargis (187,5 km) sa stal Mark Cavendish.

MONTARGIS. Víťazom piatej etapy na cyklistických pretekoch Tour de France, ktorá vo štvrtok viedla z Épernay do Montargis (187,5 km) sa stal Brit Mark Cavendish. Víťaz na druhé miesto odsunul Nemca Geralda Cioleka, tretí finišoval Nór Edvald Boasson-Hagen. Pozíciu celkového lídra a súčasne aj žlté tričko si udržal Fabian Cancellara zo Švajčiarska.

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu HTC-Columbia tak zaknihoval v záverečnom špurte už 11. triumf na Tour v kariére, v tomto ročníku ale prvý. Cavendish sa odtrhol asi 400 metrov pred cieľovou páskou a na jeho aktivitu nik nestačil. Umlčal tak jeho kritikov, ktorí mu vyčítali nepresvedčivé výkony, keďže minulý rok vyhral šesť etáp a rok predtým štyri.

"Začiatok Tour mi nevyšiel. Minulý rok som vyhral 6-krát, teraz sa mi ale nedarilo. Ale môj tím mi veril. Preto sa mu chcem poďakovať. Aj tým, ktorí pri mne stáli. Ľudia o mne hovorili v zlom, viem, že som im dal zámienku. Ale bol som pod veľkým tlakom," hodnotil po triumfe muž, ktorého označujú aj ako "zlého chlapca" svetového pelotónu.

Priebežné poradie zostalo nezmenené, aj do piatkovej rovinatej etapy z Montargis do Gueugnon (227,5 km) pôjde v žltom Cancellara. Obhajca titulu Alberto Contador zo Španielska je zatiaľ so stratou 1:40 minúty deviaty, sedemnásobný víťaz Tour Američan Lance Armstrong 18. so stratou 2:30 min na lídra.

Výsledky 5. etapy

Épernay - Montargis (187,5 km): 1. Mark Cavendish (V.Brit./HTC-Columbia) 4:30:50 hod, 2. Gerald Ciolek (Nem./Milram), 3. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky), 4. Jose Joaquin Rojas (Šp./Caisse d'Epargne), 5. Thor Hushovd (Nór./Cervelo), 6. Sebastien Turgot (Fr./Bbox-Bouygues), 7. Robbie McEwen (Aust./Kaťuša), 8. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre), 9. Lloyd Mondory (Fr./AG2R), 10. Tyler Farrar (USA/Garmin) - všetci rovnaký čas

priebežné poradie: 1. Fabian Cancellara (Švaj./Saxo Bank) 22:59:45 hod, 2. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +23 s, 3. Cadel Evans (Aust./BMC Racing) +39, 4. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin) +46, 5. Sylvain Chavanel (Fr./Quick-Step) +1:01 min, 6. Andy Schleck (Lux./Saxo Bank) +1:09, ... 9. Alberto Contador (Šp./Astaňa) +1:40

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish vyhral piatu etapu Tour de France