Bývalý hráč Aston Villy zomrel po policajnom zásahu

Dalian Atkinson.
Dalian Atkinson. (Autor: twitter)
Zoran Boškovič|15. aug 2016 o 12:43

Policajná jednotka použila na bývalého futbalistu elektrický paralyzér, privolaní zdravotníci o tretej hodine konštatovali smrť.

BRATISLAVA. Dalian Atkinson, bývalý útočník Aston Villy, zomrel po zásahu elektrickým paralyzérom. Štyridsaťosemročný Atkinson sa stal obeťou policajného zásahu v meste Telford neďaleko Birminghamu. 

Polícia West Mercia dorazila na miesto zásahu po obdržanom hlásení od ľudí, ktorí sa približne o pol druhej ráno báli o svoju bezpečnosť.

Policajná jednotka použila na bývalého futbalistu elektrický paralyzér, privolaní zdravotníci o tretej hodine skonštatovali smrť.

Informoval anglický Daily Mirror.

Konštatovali srdcovú zástavu

Privolaní zdravotníci konštatovali, že Atkinson mal po policajnom zásahu elektrickým paralyzérom srdcovú zástavu.

"Volali nás z polície West Mercia na adresu Meadow Close približne o 1:45 ráno," povedal hovorca pohotovosti West Midlands pre Birmingham Mail.

Tréner Ron Atkinson s Dalianom Atkinsonom.
Tréner Ron Atkinson s Dalianom Atkinsonom. (Autor: SITA/AP)

"Po príchode na miesto sme našli muža, ktorý bol spacifikovaný elektrickým paralyzérom. Jeho zdravotný stav sa zhoršil a následne zomrel na následky srdcovej zástavy." 

Nebol hrozbou 

Atkinson podľa anglických médií navštívil svojho otca, s ktorým sa však dostal do hádky a krik z domu donútil susedov zavolať políciu. "Neviem či bol opitý, alebo nadrogovaný, ale nevyzeral dobre," uviedol jeho otec.

Svedkyňa, ktorá incident videla na vlastné oči hovorí, že Atkinson išiel k zemi ako vyfúknutý balón. Paula Quinn opisuje Atkinsona ako otraseného predtým, než ho polícia spacifikovala elektrickým paralyzérom.

"Bolo pol jednej ráno a ja som začula strieľanie," vyhlásil pani Quinnová, ktorá žije na ulici, na ktorej polícia usmrtila Atkinsona.

"Dala som hlavu von z okna a sledovala som ako policajti zastrelili toho pána. On sa k nim blížil pomalým, neistým krokom, na čo ho varovali, aby sa nepribližoval. Blížil sa však ďalej, ale viditeľne nebol hrozbou, bol skôr otrasený." 

Následne naňho privolaná policajná hliadka vystrelila dávku.

"Keď ho trafili s paralyzérom do brucha, spadol ako vyfúknutý balón. Je mi z toho zle. Nikto by nemal zomrieť takto," dodáda Quinnová.

Reakcie: (zdroj: Daily Mirror, twitter)

Paul McGrath (bývalý obranca Aston Villy): "V tejto chvíli sa mi ťažko hovorí. Dalian bol obrovskou súčasťou rodiny Aston Villy. Nech odpočíva v pokoji."

Tony Daley (bývalý Atkinsonov spoluhráč z Aston Villy): "Je to hrozné, strašné novinky. Dalian mi bol ako rodina." 

Ugo Ehiogu (bývalý Atkinsonov spoluhráč z Aston Villy): "Keď som ako tínedžer prišiel do Aston Villy, zobral si ma pod svoje ochranné krídla a bol mojim mentorom. Bol srdečný, štedrý, stále usmiaty a pripravený pomáhať každému. Svet je po jeho odchode chudobnejší."

Ian Taylor (bývalý hráč Aston Villy): "Hovoril som s ním iba pred týždňom, neviem čo povedať. Úprimnú sústrasť jeho rodine." 

Spomínajú na hviezdu

"Poznal som ho odkedy bol malý chlapec. Svojho času bol slávnym futbalistom. Bol priateľský a nemal žiadne problémy," povedal pre Daily Mirror jeden z Atkinsonových susedov.

Legendárny Atkinsonov gól. Vyhral ním cenu Gól sezóny vo vôbec prvom ročníku Premier League 

Atkinson pôsobil ako útočník v nižších anglických ligách aj Premier League. Obliekal si dresy Ipswich Town, Sheffield Wednesday, Aston Villy aj Manchestru City.

Aktívnu kariéru ukončil v roku 2001. 

"Bol skvelým futbalistom aj výborným človekom. Keď bol na ihrisku, vedel som, že sa nemáme čoho báť a mimo neho bol veľmi obľúbený," reagoval na Atkinsonovú smrť jeho bývalý tréner Ron Atkinson. 

Kto bol Atkinson?

Dalian Atkinson začal kariéru v Ipswichi ako mladý talent predtým, než prestúpil do Sheffieldu Wednesday. Následne sa v roku 1990 presunul do Španielska, kde v drese baskického Realu Sociedad strelil 12 gólov v 26 zápasoch.

Bol prvým čiernym futbalistom, ktorý hral za klub v španielskej najvyššej futbalovej súťaži. 

V 90. rokoch patril Atkinson k najlepším útočníkom na Britských ostrovoch 

Po roku v Baskicku sa vrátil do Anglicka, kde si štyri roky obliekal dres Aston Villy. V útoku birminghamského klubu vytvoril pamätné partnerstvo s Deanom Saundersom, ktoré na ostrovoch prezývali D-Men. V sezóne 1992/93 priviedli Aston Villu k druhému miestu v tabuľke Premier League. 

V roku 1995 opäť opustil Anglicko, prestúpil do tureckého Fenerbahce.

Po ukončení aktívnej kariéry v roku 2001 pôsobil ako futbalový agent. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Bývalý hráč Aston Villy zomrel po policajnom zásahu