Bronzový Slovák: Nepočítal som, že by to mohlo stačiť na medailu

(Autor: Facebook)
SITA|2. feb 2017 o 13:31

Matej Falat zašiel v slalome alpskej kombinácie na univerziáde najrýchlejší čas a posunul sa z dvanásteho na tretie miesto.

ALMATY. Nánosy čerstvého snehu, hrboľatá trať aj zlá viditeľnosť sprevádzali stredajšie preteky v alpskej kombinácii na Svetovej zimnej univerziáde v kazašskom Almaty, ale Slovák Matej Falat prekonal všetky nástrahy a vybojoval bronzovú medailu. V súčte superobrovského slalomu a slalomového kola ho zdolali iba Lotyš Kristaps Zvejnieks a Holanďan Maarten Meiners.

Čoskoro dvadsaťštyroročný Prešovčan obhájil bronz z predchádzajúceho akademického sviatku v Sierra Nevade spred dvoch rokov.

"V porovnaní so Sierra Nevadou to bolo teraz o dosť náročnejšie. Tie nerovnosti a nánosy nového snehu nebolo vôbec vidno, takže sa išlo tak trochu poslepiačky. Super G som navyše nejazdil posledné dva roky, sústredil som sa v tréningoch a pretekoch výlučne na slalom a obrovský slalom. Keď to zrátam, odstup 1,2 sekundy na prvého bol celkom fajn výkon," zhodnotil svoju jazdu v super G.

Super G som nejazdil posledné dva roky. Keď to zrátam, odstup 1,2 sekundy na prvého bol celkom fajn výkon.


Matej Falat, slovenský lyžiar

K slalomovej časti pretekov, kde dosiahol najlepší čas zo všetkých účastníkov kombinácie, podotkol:

"Bol to ľahký slalom po rovinke a s veľkými vzdialenosťami medzi bránkami. Nemyslel som si, že mi to bude vyhovovať. Okrem toho moja jazda nebola veľmi čistá, takže po dojazde do cieľa aj napriek priebežnému vedeniu som nepočítal s tým, že by mi to mohlo stačiť na medailu. Nakoniec to vyšlo, dokonca aj s najlepším časom v slalome. Pri trochu čistejšej slalomovej jazde z toho mohlo byt aj druhé miesto, keďže odstup od druhého v celkovom poradí nebol veľký."

Falat, ktorý sa pripravuje v medzinárodnom tíme World Racing Academy s talianskymi trénermi Danielom a Martinom Fahrnerovcami, sa chystá ešte na tri štarty v Almaty. "Čaká ma ešte obrovský slalom, tímová súťaž a slalom. V obrovskom slalome si netrúfam na medailu. Pokúsim sa však podať čo najlepší výkon. V slalome by som mohol mať šancu, pôjdem naplno, trochu do rizika, no a uvidíme, ako to dopadne. Slalom býva často nevyspytateľný. Pridať ešte jednu medailu by bolo úžasné," zaželal si Slovák, ktorý je na svojej tretej univerziáde.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bronzový Slovák: Nepočítal som, že by to mohlo stačiť na medailu