Bokroš: Mŕtvu dušu zoberie na šampionát len hokejový samovrah

Tréner slovenskej hokejovej dvadsiatky Ernest Bokroš.
Tréner slovenskej hokejovej dvadsiatky Ernest Bokroš. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|1. dec 2018 o 13:08

Za Černáka ho kritizovali, teraz hráva v NHL.

V posledných rokoch je úzko spätý so slovenským mládežníckym hokejom. ERNEST BOKROŠ pôjde na siedmy juniorský šampionát do 20 rokov v pozícii hlavného trénera reprezentácie. Štyri týždne pred jeho začiatkom hovorí o témach, ktoré polarizujú slovenský hokej.

V Tipsport lige získala dvadsiatka z 22 zápasov jediný bod, čo je najmenej za posledné roky. Čomu to pripisujete?

Aj na tieto otázky odpovedal tréner Ernest Bokroš

Môže generácia okolo Fehérváryho uspieť na juniorskom šampionáte?

Prečo hokejista Martin Réway nenapĺňa svoj veľký potenciál?

Prečo vyberá na majstrovstvá sveta do 20 rokov hráčov do nepohody?

Sú v nominácii hráči protekčne a vyvíjajú naňho tlak manažéri či rodičia?

V akej kondícii je v súčasnosti slovenský mládežnícky hokej?

„Veľa chlapcov nevedelo, či na Slovensku ostane projekt hokejovej dvadsiatky. Zvolili si cestu zahraničných líg, kam odišla najväčšia kvalita. Keď sa na poslednú chvíľu rozhodlo, že projekt pokračuje, dostali priestor ostatní chlapci.

Na začiatku sezóny sme nemali stabilizovaných brankárov, ktorí sú v hokeji základom úspechu. Už sa to zlepšuje.

Nepozerajme sa len na body. Boli sezóny, v ktorých sme ich mali viac a na majstrovstvách sveta sme neuspeli. Tiež boli ročníky, keď sme ich mali málo a šampionát bol úspešný.“

Čo je z pohľadu projektu slovenskej dvadsiatky najdôležitejšie pred juniorským šampionátom, ktorý sa začína 26. decembra v Kanade?

„Zápasy v slovenských ligách berieme ako prípravu na šampionát. Máme svoj program a nehľadíme na to, že je zajtra zápas. Aj deň pred ním môžeme mať tvrdší tréning.

Zameriavame sa na to, aby chlapci zvládli za desať dní odohrať sedem zápasov alebo za päť dní štyri zápasy. To je zmysel celej prípravy. Aj na úkor výsledkov.“

V posledných troch zápasoch ste prehrali 0:7 s Banskou Bystricou, 0:8 s Popradom a 0:8 s Nitrou. Nie je to pre mladých hráčov ubíjajúce?

„Vysvetľujeme im to a nedehonestujeme ich za výsledky. Rozoberáme skôr našu hru, aby sme sa zlepšovali. Najľahšie sa robí kondícia. Disciplína a organizácia hry je zložitejšia. Potom je to už o kvalite.

Vstupom maďarských tímov sa slovenská liga zlepšila. Za celú sezónu súperi proti nám nepostavili ani jednu juniorskú formáciu. Ojedinele sa stalo, že chytala brankárska dvojka. To, že dostávame veľa gólov, je o tom, že títo chlapci nemajú skúsenosti so seniorským hokejom.“

Má projekt hokejovej dvadsiatky zmysel, keď najlepší hráči odchádzajú do zahraničia?

„Tento rok odišli vo veľkom počte, čo nie je typické. Bavme sa o celkovom pôsobení projektu a jeho pomoci mládežníckemu hokeju. Projekt je jediná možnosť, kde si môžeme pripraviť chlapcov na seniorský hokej.

Pokiaľ si kompetentní myslia, že projekt treba zrušiť, nech ho zrušia. Následky však môžu prísť čoskoro.“

Hráči súčasnej dvadsiatky pred necelými dvoma rokmi na domácom šampionáte do 18 rokov pobláznili fanúšikov. Môže táto generácia dosiahnuť výraznejší úspech aj na blížiacom sa šampionáte do 20 rokov?

„Čo spravila osemnástka na domácom šampionáte? Skončila šiesta, pričom rok predtým bola piata v USA. Nevidím dôvod, prečo by sme mali týchto chlapcov výraznejšie vyzdvihovať. Chlapci rok predtým ukázali na šampionáte do 18 rokov výsledkovo viac ako táto generácia.“

Ernest Bokroš si uvedomuje, že jeho zverencov čaká mimoriadne náročná skupina.
Ernest Bokroš si uvedomuje, že jeho zverencov čaká mimoriadne náročná skupina. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)

Kvalitnú výkonnosť majú hráči ako Martin Fehérváry, Adam Liška či Adam Ružička. Budú práve oni dôležitými hráčmi slovenského tímu na šampionáte?

„Sme radi, že máme zopár rozdielových hráčov. Na šampionáte však nastupujeme proti piatim tímom, čo je približne sto hokejistov. Na vlaňajších majstrovstvách sveta v Buffale sme hrali proti tímom, z ktorých hrá momentálne 23 hráčov v NHL. Ostatní hrajú vo Švédsku a Fínsku.

A kde sú naši chlapci? Oháňame sa jedným či dvoma hráčmi, ale naši súperi ich majú dvadsať. To je realita a skutočný stav slovenského mládežníckeho hokeja. Nikto od nás nemôže čakať zázraky. Tie sa dejú len raz za čas.“

Naposledy sa jeden podaril v roku 2015, keď tím na čele s Martinom Réwayom a Denisom Godlom získal bronzové medaily. Ako sa im to podarilo?

„Mali sme jedného z najlepších rozdielových hráčov na turnaji, ktorým bol Réway. Pridal sa k nemu brankár Godla a hráči okolo nich podali nadživotné výkony. Neustále nastupujeme proti hráčom, ktorí hrajú ďalší rok v NHL, kým slovenskí chlapci sú zaradení naspäť do junioriek a dorastu.

Slovenská základňa mládežníckeho hokeja má osemtisíc hráčov. Američania ich majú 350-tisíc a vlani sme ich dokázali zdolať. V súťažiach juniorov nám hrá 380 hráčov a máme 40 až 50 chlapcov, z ktorých vyberáme na šampionát. Oproti iným krajinám je to výrazný nepomer.“

Réway sa v posledných rokoch trápi. V tejto sezóne hrával za druholigový Dolný Kubín a nedávno prestúpil do posledného tímu druhej švédskej súťaže. Ako vnímate, že jeho talent sa nenapĺňa?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Bokroš: Mŕtvu dušu zoberie na šampionát len hokejový samovrah