Birminghamské derby pokazilo vyčíňanie fanúšikov

(Autor: ap)
Peter Klimko, TASR|2. dec 2010 o 13:54

Rivalita birminghamských tímov je obrovská. Po stretnutí Carling Cupu vniklo niekoľko desiatok natešených priaznivcov The Blues na trávnik, aby priamo pred tribúnou hostí oslavovalo víťazstvo a postup. Krátko na to prišli na rad svetlice a povytŕhané seda

dlá.

BIRMINGHAM. Keď dal srbský útočník Nikola Zigič v 84. minúte štvrťfinálového derby anglického Ligového pohára Birmingham - Aston Villa (2:1) víťazný gól domácich, vypukla na štadióne St. Andrew´s obrovská radosť. "Takto si predstavujem záver futbalového zápasu!" neudržal v sebe emócie komentáror jednej z televízií.

To, čo sa dialo po záverečnom hvizde rozhodcu Chrisa Foya už ale také futbalové nebolo.

"Je to ako návrat do temnej minulosti," zhodli sa po nechutnom a hlavne nebezpečnom konci stredajšieho birminghamského súboja viacerí.

Natešení priaznivci City vtrhli v jednom okamihu na hraciu plochu a namierili si to priamo k sektoru hostí.

Po počiatočných slovných výmenách, prišlo na rad niečo, čo opäť raz pošramotilo povesť Angličanov ako skvelých organizátorov, ktorí dokážu obzvlášť futbalové podujatie zvládnuť aj po bezpečnostnej stránke.

"Priaznivci domáceho celku hádzali na miesta, kde stáli fanúšikovia Aston Villy zapálené svetlice, súper zasa vytrhával sedačky a hádzal ich na plochu," povedal televízii BBC jeden z aktérov duelu.

Pozápasový incident medzi fanúšikmi

Incident už rieši riadiaci orgán anglického futbalu aj polícia. Vinníkov čakajú vysoké tresty

"Tento incident musel byť strašidelný hlavne pre väčšinu divákov, ktorí si zápas užívali a nemali v úmysle spôsobiť žiadne problémy," vyjadril sa policajný dôstojník Steve Graham, ktorý bol počas stretnutia zodpovedný za bezpečnosť.

Cekým incidentom sa teraz bude zaoberať Futbalová asociácia (FA), ktorá za pomoci polície vinníkov vypátra a náležite potrestá. Očakávajú sa vysoké tresty.

"Máme k dispozícii televízne zábery, ktoré posúdia ako dôkaz," uviedol Graham a dodal: "Som si istý, že priaznivci sa ku mne pripoja a usvedčeníme tých, ktorí zahanbili seba, svoj klub, aj svoje mesto."

Polícia ešte v stredu v noci zadržala piatich ľudí podozrivých z výtržníctva.

"Popri poškodení štadióna, chuligáni taktiež zdemolovali bar blízko St. Andrews, tiež aj niekoľko okolostojacich áut. Štrnásť ľudí, medzi ktorými boli aj štyria príslušníci polície, utrpelo menšie zranenia, ktoré si vyžiadali ošetrenia v nemocnici. Okrem toho boli zranené aj dva policajné psy, ktorých zasiahla pyrotechnika," uviedla polícia.

Fanúšikovia by sa nikdy nemali dostať na plochu, myslí si manažér domácich

Zaujímavosťou je, že sa táto nepríjemnosť udiala len deň pred hlasovaním Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o tom, kto dostane právo usporiadať majstrovstvá sveta 2018. Anglicko je jedným z favoritov.

Podľa manažéra Birminghamu Alexa McLeisha mu ale tento incident nepoškodí:

"Je pravda, že fanúšikovia by sa nikdy nemali dostať na hraciu plochu. Nemyslím si však, že by to nejako ovplyvnilo hlasovanie FIFA. Som presvedčený, že sa už o hostiteľskej krajine rozhodlo skôr a dúfam, že šampionát získa Anglicko, pretože si to zaslúži," uviedol.

"Nevyzerá to však vôbec dobre, keď vidíte fanúšikov behať po ihrisku. Vrátilo nás to späť do čiernych časov," dodal tréner Birminghamu narážajúc na to, že vo Veľkej Británii mali v 70., 80. a 90. rokoch minulého storočia podobné problémy, ktoré sa párkrát neobišli bez tragického konca.

Niektorí priaznivci Birminghamu ale majú na celú záležitosť úplne iný názor.

"Bola to neuveriteľná vlna energie, ktorá v jednom momente vznikla, aby jasne ukázala, kto je dnes v Birminghame kráľom," pochvaľoval si na oficiálnom webe "The Blues" jeden z fanúšikov.

"V jednom momente sme stáli na tribúne a v tom ďalšom už boli priamo na trávniku. Na tento zážitok len tak nezabudnem," pridal sa ďalší.

V minulej sezóne dostalo zákaz navštevovať zápasy anglických futbalových súťaží vyše 3500 priaznivcov.

Birmingham vs Aston Villa 2:1

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Birminghamské derby pokazilo vyčíňanie fanúšikov