Biatlonistky majú stále vysoké ambície

SITA|13. nov 2008 o 16:33

Reprezentačné družstvo slovenských biatlonistiek patrilo dlhé roky k ozdobám športu v krajine pod Tatrami. Z generácie, ktorá na prelome tisícročí patrila medzi absolútnu ...

BANSKÁ BYSTRICA. Reprezentačné družstvo slovenských biatlonistiek patrilo dlhé roky k ozdobám športu v krajine pod Tatrami. Z generácie, ktorá na prelome tisícročí patrila medzi absolútnu svetovú elitu, ostala vo vrcholovom športe už iba Martina Halinárová. Tá sa chystá už na svoju sedemnástu reprezentačnú sezónu.

„Odvtedy, ako som matkou, beriem biatlon ako obrovský dar. Aj teraz mám dobrý pocit, pretože som v lete odviedla dobrú robotu a jednoducho sa teším na sezónu. Asi najviac na tú atmosféru. Verím, že dokážem odviesť to, čo mám natrénované,“ optimisticky tvrdí necelý mesiac pred prvými pretekmi Svetového pohára 2008/2009 biatlonistka, ktorá má vo svojej zbierke aj dve prvenstvá v pretekoch o krištáľový glóbus. K pozitívnym myšlienkami ju posúva kvalitná letná príprava, ktorú má už za sebou.

„Všetko, čo som si pred začiatkom prípravy predsavzala, všetko som splnila. Na sneh som išla o tri týždne skôr ako v predchádzajúcich rokoch, zalyžovala som si. Teraz je so snehom trochu problém a začiatkom decembra už sú prvé preteky Svetového pohára. Viem, že dôležitý bude február, keď sú majstrovstvá sveta, ale ja by som bola rada, keby sa mi dobré výsledky podarilo robiť už od začiatku sezóny,“ pokračovala strieborná medailistka z majstrovstiev sveta 1999 vo fínskom Kontiolahti.

Družstvo slovenských biatlonistiek pôjde do novej sezóny výrazne oslabené. Petra Slezáková musela zo zdravotných dôvodov prerušiť športovú kariéru, Janka Gereková absolvovala začiatkom septembra operáciu kolien a pravdepodobne si v tejto sezóne nezasúťaží. Prínosom by mohol byť príchod bývalej ruskej reprezentantky Anastasie Kuzminovej, za slobodna Šipulinovej, ktorá po vydaji na Slovensku čaká na udelenie štátneho občianstva. Tréner Milan Gašperčík však napriek tomu ostáva pokojný. „Ambície družstva sú stále vysoké. Martina Halinárová bude líderkou tímu. Verím, že sa nám podarí papierovo dotiahnuť štart Anastasie Kuzminovej v našom družstve, pretože už teraz po niekoľkých mesiacoch prípravy po materskej dovolenke sa ukazuje vo veľmi dobrom svetle. Ľuba Kalinová ide výrazne dopredu, fyzicky i strelecky. Verím, že aj pri tej smole, ktorú máme, výkonnostné ciele splníme,“ tvrdí skúsený kormidelník.

Tridsaťpäťročná Halinárová sa však označeniu „líderka“ bráni. „Ak už mám byť líderkou, tak preto, že som už šestnásť rokov v kolotoči vrcholového športu. Moje kolegyne v družstve sú o desať a viac rokov mladšie. Ja viem, že ma berú ako vedúcu osobnosť. Niekedy som ako ich mamina. Určite, že keď treba, tak im poradím. Pre mňa však nie je dôležité, či som najlepšia na Slovensku. Ja milujem ten pretekársky život. Som rada, že do družstva pribudne Anastasia Kuzminová. Budeme tam dve matky, máme veľa spoločného, máme si čo povedať. Škoda zranenia Janky Gerekovej, mohli sme mať silnú štafetu. Je to však tak, ako to je, treba sa s tým vyrovnať,“ vysvetľovala matka malého Miška.

Reprezentačný tréner je presvedčený, že k Halinárovej sa výkonnostne priblížia aj ďalšie pretekárky z družstva. „Vlani bodovala iba Martina Halinárová, tri body získala Petra Slezáková a jeden Janka Gereková. Petra s Jankou teraz vypadli, ja verím, že to tentoraz nezostane iba na Martine,“ zakončil Milan Gašperčík.

Koncom týždňa by malo družstvo žien odcestovať zo Slovenska na záverečnú predsezónnu prípravu do zatiaľ neurčeného strediska. V hre je rakúsky Obertilliach a švédske stredisko Idre. Rozhodovať sa budú na poslednú chvíľu podľa aktuálnej snehovej situácie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlonistky majú stále vysoké ambície