Biatlonistka Halinárová si trúfa držať krok s elitou

Martina Halinárová
Martina Halinárová (Autor: TASR)
SITA|19. nov 2008 o 17:15

Historicky najúspešnejšia slovenská biatlonistka Martina Halinárová sa v týchto dňoch pripravuje vo švédskom Idre na svoju už sedemnástu sezónu vo vrcholovom športe.

BANSKÁ BYSTRICA. Víťazka dvoch pretekov Svetového pohára a majiteľka striebornej medaily zo stíhacích pretekov na majstrovstvách sveta v roku 1999 vo fínskom Kontiolahti je stále slovenskou ženskou jednotkou.

Vo svojich tridsiatich piatich rokoch je prirodzenou líderkou mladého reprezentačného družstva. Stále si trúfa na rovnocenný boj so svetovou elitou. Na februárových majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde sa postarala o najlepší výsledok ženskej časti slovenskej výpravy, keď vo vytrvalostných pretekoch skončila sedemnásta. Aj pred prichádzajúcou sezónou je optimisticky naladená. "Mám dobrý pocit, pretože som v lete odviedla dobrú robotu. Jednoducho sa teším na sezónu, na atmosféru a na ten biatlonový život. Všetko, čo som si na letnú prípravu naplánovala, som urobila. Išla som na sneh o tri týždne skôr ako po iné roky, viac mám teda nalyžované,“ zhrnula uplynulé obdobie od konca predchádzajúcej sezóny rodáčka z Dolného Kubína.

Sezóna bude tradične dlhá

Dobrá príprava je prvým predpokladom pre kvalitné výsledky. Sezóna bude tradične dlhá, netradične náročná na presuny. Súťažiť sa bude nielen v Európe, ale aj na predolympijskej generálke v kanadskom Vancouveri, svetový šampionát bude v Pjongčangu v Kórejskej republike. "Už tretieho decembra nás čakajú prvé preteky Svetového pohára. Pre mňa je ale dôležitý február, kedy je vrchol sezóny - majstrovstvá sveta. Určite by som však bola rada, keby som miešala poradie medzi najlepšími už od začiatku sezóny a keby tú moju žltú kombinézu by bolo vidieť na popredných pozíciách,“ pokračovala úspešná biatlonistka.

Slovenské ženské družstvo bude v nasledujúcej sezóne značne hendikepované. Okrem generačnej výmeny, keď v ostatných rokoch skončila úspešná skupina z prelomu tisícročí - Anna Murínová, Marcela Pavkovčeková i Soňa Mihoková, prišli osobné i zdravotné problémy ďalších pretekárok.

Hasillová ukončila kariéru

Športovú kariéru ukončila Zuzana Hasillová, prerušiť na neurčitú dobu zo zdravotných dôvodov ju musela Petra Slezáková, Janka Gereková začiatkom septembra absolvovala operáciu kolena a s najväčšou pravdepodobnosťou sa v tejto sezóne s bežkami na nohách a puškou na pleciach na štart žiadnych pretekov nepostaví. "Je to veľká škoda, že Janka Gereková sa zranila, mohli sme mať dobrú štafetu. Je to však tak, ako to je a tak to aj treba brať,“ reálne sa na situáciu pozerá Martina Halinárová.

Z náročného programu blížiacej sa sezóny by chcela absolvovať čo najviac. "Vlani som absolvovala takmer všetky preteky Svetového pohára. Po Novom roku tradične nechodíme do Oberhofu, pretože v tom čase vrcholí naša príprava na majstrovstvá sveta. Je to tam a späť tisíc deväťsto kilometrov, museli by sme cestovať autami. Nie som si istá, ale zdá sa mi, že ani tento rok sme si preteky v Oberhofe nenaplánovali. Keby záležalo na mne, ja by som tam rada išla. Je tam nenapodobiteľná atmosféra, na biatlon príde šesťdesiattisíc ľudí. Všetky ostatné preteky Svetového pohára však mám naplánované,“ zakončila mamička malého Miška.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlonistka Halinárová si trúfa držať krok s elitou