Biatlonista Hurajt skončil na 10 km siedmy, vyhral Francúz Jay

Pavol Hurajt
Pavol Hurajt (Autor: TASR)
TASR|14. feb 2010 o 21:08

Olympijským víťazom v rýchlostných pretekoch na 10 km sa stal francúzsky biatlonista Vincent Jay.

WHISTLER. Striebornú medailu so stratou 12,2 s získal Nór Emil Hegle Svendsen, bronz Chorvát Jakov Fak (+14,0).

Slovenský reprezentant Pavol Hurajt obsadil 7. miesto (+1:07,2) a od Slovenského olympijského výboru dostane odmenu 6000 eur. Zo zostávajúcich troch Slovákov ani jeden nepostúpil medzi 60-ku, ktorá sa kvalifikovala do olympijskej stíhačky, 66. skončil Marek Matiaško (+3:29,6), 75. Dušan Šimočko (+4:03,6) a 76. Miroslav Matiaško (+4:08,1).

Preteky ovplyvnilo počasie

Mužský šprint výrazným spôsobom ovplyvnilo počasie. Vo Whistleri ortuť teplomera vyskočila na 6 stupňov, čo by sa dalo zniesť, no silný vietor na strelnici a dážď, ktorý v jednu chvíľu zhustol až do kritickej podoby, pochoval množstvo favoritov a naopak, umožnil viacerým outsiderom zasiahnuť do top desiatky. Zlato Francúza Vincenta Jaya sa vôbec neočakávalo.

Dvadsaťštyriročný vojak sa vydal po stopách svojho legendárneho krajana Raphaela Poirého, ktorý sa však nikdy z olympijského zlata neradoval. Od Jaya nikto takýto prienik nečakal. Len raz figuroval v najlepšej desiatke v tohtoročných pretekoch SP, bol piaty na 20 km v slovinskej Pokluke, a to bolo všetko.

hurajt_velka.jpg

Jay so štartovným číslom šesť dokonale využil vrtkavosť počasia, čisto zastrieľal a ponáhľal sa do cieľa tak, akoby vedel, že pri hustnúcom daždi by sa dlhšie na trati nemal zdržiavať. Na druhom mieste ho prenasledoval najväčší favorit Nór Emil Hegle Svendsen. Výrazná osobnosť tohtoročnej sezóny už takú výhodu so štartovným číslom 10 nemala, Svendsen navyše raz netrafil ležkový druhý terč a mal čo robiť, aby zachránil medailovú pozíciu.

Hurajta nakopla Kuzminovej medaila

Vďaka výbornému siedmemu miesto v rýchlostných pretekoch si Pavol Hurajt vytvoril dobrú pozíciu pred stredajšími stíhacími pretekmi, kde môže zaútočiť na medailu.

Ako ste spokojný s výkonom?

„Siedme miesto je vynikajúce. Bežalo sa mi v pohode. Prvá streľba bola výborná, bol som piaty a strácal som osem sekúnd. V druhom kole som sa chytil Nemca Greissa, ktorý len vyštartoval. Jeho som sa držal až po ďalšiu streľbu."

Ktorá rana vám ušla?

„Hneď prvá na druhej položke. Dobehol som na strelnicu zadýchaný, pretože som sa snažil udržať Greissa. Škoda, že začalo snežiť, to ma dosť spomalilo."

Aký ste mali cieľ?

„No chcel som skončiť do desiateho miesta, takže sa mi to splnilo. Je to super výsledok v takej silnej konkurencii. V stíhacích pretekoch mám dobrú príležitosť zaútočiť na medailové pozície."

Povzbudila vás zlatá medaila Kuzminovej?

„Určite ma to trochu nakoplo. Je to výborná pretekárka."

Oslavovať ste neboli?

„Nie, pretože na olympiáde je nabitý program. Každý druhý, tretí deň sú preteky."

Čo hovoríte na podmienky počas pretekov?

„Bolo to komplikované. Keď som vyštartoval, tak mierne mrholilo. V poslednom kole ma chytilo sneženie a keď som prišiel do cieľa vyšlo slnko. Tréner mi hovoril, že na poslednom kilometri som v snežení stratil 32 sekúnd. Ak to bude v stíhačke do desať a podarí sa mi streľba, pôjdem v konečnom poradí vyššie."

Päťnásobný olympijský víťaz Nór Ole Einar Björnadalen skončil až sedemnásty, minul štyri terče. Čo na to hovoríte?

„Preteky na olympiáde sú vždy ťažké a aj legende akou Ole je sa to môže stať."

Vy ste spolu absolvovali tréning pred olympiádou. Znamená to, že ste lepšie pripravený?

„On môže dnes netrafiť štyri terče a zajtra strelí štyri nuly. Bežecky je perfektne pripravený a keď mu nešla streľba dnes, podarí sa mu zase zajtra."

Z Vancouvru od nášho redaktora Miloslava Šebelu

Tretí Chorvát Jakov Fak bol jeden z tých, čo urobili dieru do sveta, aj keď vlani na MS v kórejskom Pjongčangu taktiež bronzovou medailou už dal o sebe impozantným spôsobom počuť aj v najvyšších biatlonových pozíciách.

Hurajtovi vyšli preteky najmä bežecky

"Som veľmi rád, že mi preteky vyšli najmä bežecky," povedal spokojne v cieli Pavol Hurajt. "Škoda jedného výstrelu mimo, no nie vždy môže všetko vyjsť. Napriek náročnosti podmienok sa podarilo nášmu servisu pripraviť veľmi dobré lyže. Ja som sa v duchu modlil, aby mi vydržalo počasie, no v závere už husto pršalo. V druhej polovici pretekov to bolo veľmi ťažké, no každé umiestenie v najlepšej desiatke je fantastické, navyše som si vytvoril výbornú pozíciu do stíhačky."

Spokojnosť vyslovoval každým pádom aj osobný tréner Juraj Sanitra. Deň predtým jasal nad zlatom Anastasie Kuzminovej a teraz uznanlivo kvitoval úsilie svojho ďalšieho zverenca. "Dnes boli veľmi ťažké podmienky, aj servis lyží sa dokonale skomplikoval, ťažko bolo trafiť mázu, aby lyže na premočenom snehu držali. Keby mal Paľo ešte o pár čísel skoršiu štartovnú pozíciu, asi by to bolo ešte lepšie, pretože ku koncu už strácal dych. Viem, prvá rana v stoji mu ušla, ale len veľmi tesne, dokonca si myslím, že terčík mohol aj padnúť, ak by sa mu chcelo. Paľo podal výkon na hranici svojich možností a výrazne si pred stíhačkou posilnil nádej na ďalšie prenikavé umiestenie. Pred štartom bol trochu nervózny, ale len trochu, dokonale sa potom skoncentroval a naznačil, čo sa v ňom ukrýva."

Ďalší slovenskí biatlonisti medzi 88 štartujúcimi sklamali, na 66. mieste Marek Matiaško si zapísal na streľbe bilanciu 1-2, rovnako ako na 75. Dušan Šimočko, na 76. mieste neuspel Miroslav Matiaško (1-3), ktorého úplne zradila stojka.

Výsledky

šprint mužov na 10 km: 1. Vincent Jay (Fr.) 24:07,8 (0 tr. okr.), 2. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +12,2 (1), 3. Jakov Fak (Chorv.) 14,0 (0), 4. Klemen Bauer (Slovin.) 17,4 (1), 5. Andrij Deryzemľa (Ukr.) 40,7 (2), 6. Jean Phillipe Leguellec (Kan.) 49,8 (1), 7. Pavol Hurajt (SR) 1:07,2 (1), 8. Björn Ferry (S'véd.) 1:12,4 (0), 9. Jeremy Teela (USA) 1:13,9 (2), 10. Ivan Čerezov (Rus.) 1:18,1 (2)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Biatlonista Hurajt skončil na 10 km siedmy, vyhral Francúz Jay