Biatlonisti Nórska ostávajú stopercentní, ovládli aj štvrtú štafetu v sezóne

Nórski biatlonisti.
Nórski biatlonisti. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. jan 2024 o 16:28

Rozhodujúci okamih pretekov nastal na šiestej streleckej položke.

Svetový pohár v biatlone - Ruhpolding

Štafeta 4x7,5 km - muži

1.

Nórsko

1:09:49,6 h

(0+8)

2.

Nemecko

+45,0 s

(2+7)

3.

Taliansko

+58,7 s

(0+10)

4.

Francúzsko

+1:11,0 min

(1+10)

5.

Rakúsko 

+1:22,8 s

(0+2)

RUHPOLDING. Biatlonisti Nórska triumfovali vo štvrtkovej štafete na 4x7,5 km na podujatí 5. kola Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu.

Kvarteto Sturla Holm Lägreid, Johannes Dale-Skjevdal, Tarjei Bö a Vetle Sjaastad Christiansen finišovalo s náskokom 45 sekúnd pred domácim Nemeckom, tretie skončilo Taliansko (+58,7 s).

Nóri vyhrali v prebiehajúcej sezóne všetky štyri štafety.

VIDEO: Zostrih pretekov v Rugpoldingu

Rozhodujúci okamih vo štvrtok nastal na šiestej streleckej položke, na ktorú prišli spoločne reprezentácie Nemecka, Francúzska a Nórska.

Tarjei Bö bol stopercentný, ale jeho konkurenti zaváhali a museli absolvovať trestné kolá. Christiansen náskok udržal a pomohol Nórom k jedenástemu víťazstvu v SP v sérii.

Po úvodnej streleckej položke viedli prekvapujúco Američania, ale rozdiely medzi najlepšími boli minimálne.

Campbell Wright bol stopercentný aj v stoji, no na odovzdávke bol tretí. Prvé miesto patrilo Nemcom a tesne na druhej priečke boli Francúzi.

Po tretej streľbe sa prepracoval do čela Kazachstan, ale postupne stratil svoju pozíciu. Sean Doherty držal Američanov stále vysoko a po svojom úseku bol tesne za pódiom, keď mu patrilo štvrté miesto.

Po polovici pretekov viedli domáci vďaka Johannesovi Kühnovi, ale Francúzi a Nóri nasledovali s odstupom štyroch sekúnd.

Prvá trojica bola stále vpredu a nič sa nezmenilo ani po streľbe v ľahu. Jake Brown nenadviazal na svojich kolegov, musel absolvovať až dve trestné kolá a USA kleslo až na 11. pozíciu.

V stoji Tarjei Bö rýchlo a presne trafil všetkých päť terčov, no Fabien Claude a Benedikt Doll zlyhali a museli ísť na trestné kolá. Francúz na jedno a klesol na 3. priečku, Nemec dokonca dve a bol až siedmy.

Nóri si tak vypracovali 40-sekundový náskok pred Švajčiarskom. Christiansen síce urobili chyby na oboch položkách, no mal veľký náskok a priviedol svoju reprezentáciu opäť k triumfu.

Boj o druhé miesto bol napínavejší, ale rozhodla streľba v stoji. Najlepšie to zvládol domáci Philipp Nawrath a Nemci tak zopakovali pozíciu z Oberhofu. Tretí boli rovnako ako v nedeľu Taliani.

Slováci v pretekoch neštartovali. V piatok sú v Ruhpoldingu na programe rýchlostné preteky žien na 7,5 km (14.30 h).

V sobotu pokračuje program 5. kola SP šprintom mužov. Podujatie v nemeckom stredisku uzavrú v nedeľu stíhačky žien a mužov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonisti Nórska ostávajú stopercentní, ovládli aj štvrtú štafetu v sezóne