Slováci dosiahli v štafete najlepší výsledok sezóny, vyhrali Francúzi

Antonin Guigonnat, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux a Emilien Jacquelin.
Antonin Guigonnat, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux a Emilien Jacquelin. (Zdroj: SITA/AP - Matthias Schrader)
TASR, Sportnet|23. jan 2021 o 16:50

Nečakane nízko boli Švédi.

Svetový pohár v biatlone - Anterselva (Taliansko)

Štafeta (4x7,5 kilometra) - muži


Krajina

Trestné kolá/dobíjania

Čas

1.

Francúzsko

0 + 9

1:14:25,8 h

2.

Nórsko

1 + 9

+ 0,8 s

3. 

Rusko

1 + 7

+ 50,8 s

4. 

Nemecko

0 + 6 

+ 54,4 s

5. 

Taliansko

0 + 7 

+ 1:55,1 min

6. 

Rakúsko

0 + 10 

+ 2,19 min

12.

Slovensko

0 + 10 

+ 3,32,3 min

14.

Litva

0 + 8

+ 5:28,2 min

15. 

Švédsko

3 + 16

+ 5:41,3 min

19. 

Česko

4 + 10

+ 1 kolo

20.

USA

3 + 14 

+ 1 kolo

ANTERSELVA. Francúzski biatlonisti zvíťazili v sobotnej štafete mužov Svetového pohára v talianskej Anterselve. Kvarteto Antonin Guigonnat, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthiex a Emilien Jacuelin zdolali Nórov o 0,8 sekundy.

Tretie bolo Rusko s odstupom 50,8 sekundy.

Slováci v zložení Michal Šima, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko a Matej Baloga obsadili 12. miesto a o jednu priečku vylepšili tohtosezónne maximum, keď 15. januára v Oberhofe skončili na 13. pozícii.

Ako prvý vybehol na trať Šima a pred ležkou bol šestnásty, úvodnú položku zvládol s jedným dobíjaním. Pretekári sa držali spolu, Šima figuroval štrnásty, na stojke mal šancu posunúť sa, ale musel použiť dva náhradné náboje. Napriek tomu si udržal pozíciu a štafetu odovzdal Hasillovi s mankom 45 sekúnd.

Ten začal dobre, na ležke bol stopercentný a posunul sa na jedenáste miesto. Hoci klesol o jednu priečku, stojka mu vyšla relatívne dobre, minul iba posledný terč a musel dobiť. V behu síce narástla jeho strata na 1:33 minúty, ale Bartka pustil na trať na dvanástom mieste.

Aj Bartko nadviazal na dobré výkony na strelnici a prvú položku vybavil za 28 sekúnd. Bartko si držal dobré tempo aj v bežeckej časti a posunul sa a na stojku pribehol jedenásty. Prvé dva terče minul a netrafil ani prvú opravu, no napokon to zvládol bez trestného kola.

Posledné kolo zvládol excelentne a štafetu odovzdal tesne za desiatym Kanaďanom. Finišman Baloga zvládol ležku s jednou opravou a zo štadióna odchádzal stále jedenásty. Hoci v behu stratil tempo, zvládol stojku s jediným dobíjaním a v závere bojoval o prvú desiatku, napokon ho však predbehol aj Švajčiar a Baloga dobehol dvanásty.

"Minulý výsledok mal na to veľký vplyv. Chlapcom to dodalo sebavedomie a som rád, že to potvrdili. Mali sme dobrý rozjazd, Mišo spravil vynikajúco prvý úsek. Od toho sa odvíjali celé preteky.

Dôležitý faktor bol, že sme nemuseli ísť na trestné kolo, to je vždy dôležité. Chcel by som pochváliť aj materiál, mali sme skvelo pripravené lyže, takže veľká poklona pre servis," povedal pre portál slovenskybiatlon.sk tréner slovenskej mužskej reprezentácie Tomáš Kos.

Veľké problémy malo Švédsko, ktoré bolo v prvej polovici pretekov dlho na poslednej pozícii. Peppe Femling, ktorý štafetu otváral, musel ísť na tri trestné okruhy. Zvyšná trojica Nelin, Samuelsson a Ponsiluoma však postupne tím posunula na 15. miesto. 

Porazili ich tak napríklad aj reprezentácie Litvy či Bieloruska a Švédi o iba menej ako päť sekúnd porazili Kazachstan a Estónsko. 

Štafetu dokončilo 18 reprezentácií. Poslednou z nich bolo Rumunsko. Šesť tímov postupne najlepší predbehli o kolo. Medzi nimi aj USA a Česko.

Poradie tímovej súťaže vo SP (po 4 zo 6 súťaží)

1. 

Nórsko

222 bodov

2. 

Francúzsko

192 bodov

3. 

Nemecko

179 bdov

4.

Rusko

177 bodov

5.

Švédsko

176 bodov

6.

Taliansko

162 bodov

15. 

Slovensko

103 bodov



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slováci dosiahli v štafete najlepší výsledok sezóny, vyhrali Francúzi