Paulína Fialková má senzačné pódium. Trafila všetkých 20 terčov

Tiril Eckhoffová a Paulína Fialková.
Tiril Eckhoffová a Paulína Fialková. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|19. mar 2022 o 13:21 (aktualizované 19. mar 2022 o 15:57)

Veľký glóbus vo Svetovom pohári získala Olsbuová Röiselandová.

Svetový pohár v biatlone - Holmenkollen (Nórsko)

Ženy - stíhacie preteky na 10 km:

1.

Tiril Eckhoffová

Nórsko

29:55,7 min (2)

2.

Marte Olsbuová Röiselandová

Nórsko

+ 24,9 s (2)

3.

Paulína Fialková

Slovensko

+ 50,5 s (0)

18.

Ivona Fialková

Slovensko

+ 2:06,1 min (2)

HOLMENKOLLEN. Slovenská biatlonistka Paulína Fialková obsadila v stíhacích pretekoch Svetového pohára v nórskom Holmenkollene 3. miesto, keď trafila všetkých 20 terčov.

V predposlednej súťaži v ročníku si tak pripísala najlepší výsledok v sezóne. Zvíťazila Nórka Tiril Eckhoffová.

Ivona Fialková spravila dve chyby až na poslednej streľbe, ale napriek tomu sa dostala do Top 20, keď skončila na 18. priečke.

Druhú priečku obsadila s mankom 24,9 s Nórka Marte Olsbuová Röiselandová v žlto-červenom drese najlepšej pretekárky celkového poradia i disciplíny a definitívne si zabezpečila veľký glóbus. Obe najlepšie pretekárky sa na strelnici pomýlili dvakrát.

Paulína Fialková: Nevzdávala som sa

Fialková si vybojovala pódiovú priečku vo Svetovom pohári po dvoch rokoch. V januári 2020 v Ruhpoldingu rovnako v stíhacích pretekoch skončila druhá.

Je to jej deviate pódiové umiestnenie v kariére.

"Posledné dva roky som sa snažila vrátiť na pódium, ale nikdy mi to do seba nezapadlo tak dobre ako dnes. Všetko bolo perfektné. Na trati som sa cítila dobre a trafila všetky terče. To je niečo výnimočné. Som za tretiu priečku veľmi šťastná," hovorila Fialková na tlačovej konferencii.

V sezóne 2018/2019 patrila do úzkej svetovej špičky. Pravidelne bojovala o pódiové priečky.

V celkovom poradí Svetového pohára skončila šiesta. V ďalších sezónach sa jej na tieto výsledky nedarilo nadviazať. Na jeseň 2020 navyše prekonala covid. Dlho sa potom trápila. Výkonmi nedokázala nadviazať na tie z najúspešnejšej sezóny. Nedarilo sa jej.

Na začiatku tejto sezóny skončila v rýchlostných pretekoch v Ostersunde na 100. priečke. To bol jej najhorší výsledok v kariére.

Po olympiáde však akoby nabrala druhý dych. Nielenže pravidele boduje,zakaždým bojovala o umiestnenie v najlepšej desiatke.

"Prežila som náročné obdobie po fyzickej aj psychickej stránke. Ale som človek, ktorý sa nevzdáva a snaží vždy znova a znova. Bola som si istá, že sa dokážem vrátiť k výkonom z minulosti. Potrebovala som nabrať sebavedomie. Podarilo sa to a som za to šťastná."

Paulína Fialková.
Ivona Fialková.
Tiril Eckhoffová a Paulína Fialková.
Paulína Fialková sa dostala na pódium v Holmenkollene 2022.
Paulína a Ivona Fialkové.

Paulína Fialková vyrazila na trať z ôsmej pozície po šprinte.

Pred záverečnou streľbou bola ešte na 4. priečke, no po nule predstihla Francúzku Anais Chevalierovú-Bouchetovú a v cieľovej rovinke si postrážila deviate pódiové umiestnenie v kariére.

"Najviac si vážim, že v rozhodujúcom momente na poslednej položke som nezaváhala. Väčšinou sa človek v takejto situácii dostane pod tlak a nemusí to zvládnuť. Veľakrát sa to stalo aj mne, ale dnes som to zvládla, na čo som pyšná," komentovala poslednú streľbu Fialková pre slovenskybiatlon.sk.

Jej výsledne manko bolo + 54,0 s. Jej sestra Ivona taktiež zapísala najlepší výsledok sezóny. Netrafila dva terče na záverečnej položke, no posunula sa z 25. miesta na štarte na 18. priečku s odstupom + 2:06,1 min.

Paulína sa posunula v celkovom hodnotení Svetového pohára už na 24. priečku. V nedeľu v posledných pretekoch sezóny môže ešte svoju pozíciu vylepšiť.

Eckhoffová: Je neuveriteľné, čo sa mi podarilo

Eckhoffová si pripísala tretie prvenstvo v sezóne, keď zopakovala triumf z piatkového šprintu. V priebehu pretekov síce klesla za Röiselandovú, no po záverečnej položke v stoji sa opäť vrátila na vedúcu pozíciu.

Eckhofová sa stala najlepšou nórskou biatlonistkou histórie Svetového pohára, keď sa s 29 víťazstvami v tomto seriáli odpútala od Tory Bergerovej.

"Je neuveriteľné, čo sa mi dnes podarilo. Sama to nemôžem uveriť," povedala sobotňajšia víťazka do mikrofónu organizátorov.

Poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie (po 21 z 22 pretekov):

1.

Marte Olsbuová Röiselandová

Nórsko

909 b

2.

Elvira Öbergová

Švédsko

783 b

3.

Lisa Theresa Hauserová

Rakúsko

665 b

24.

Paulína Fialková

Slovensko

283 b

49.

Ivona Fialková

Slovensko

94 b

Konečné poradie v stíhacích pretekoch (po 7 zo 7 pretekov):

1.

Marte Olsbuová Röiselandová

Nórsko

380 b

2.

Elvira Öbergová

Švédsko

300 b

3.

Hana Öbergová

Švédsko

262 b

26.

Paulína Fialková

Slovensko

98 b

37.

Ivona Fialková

Slovensko

58 b

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Paulína Fialková má senzačné pódium. Trafila všetkých 20 terčov