Ste hrdinovia, vravel český šéftréner. Kazár s Kuzminovou budú súťažiť v Osrblí

Matej Kazár rozbehol miešanú štafetu na IBU Cupe v Osrblí.
Matej Kazár rozbehol miešanú štafetu na IBU Cupe v Osrblí. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|20. jan 2024 o 09:00

Za Slovensko nastúpia na ME veteráni aj juniori.

BRATISLAVA. Od ich rozlúčky s kariérou to čoskoro bude päť rokov. V marci 2019 po skvelom výkone vyhrala najskôr Anastasia Kuzminová rýchlostné preteky Svetového pohára následne ovládla aj stíhacie preteky.

Po dvoch víťazstvách v pretekoch s hromadným štartom dobehla v pretekoch s hromadným štartom na 10. mieste. V cieli ju čakali všetci členovia z reprezentačného tímu, obkolesili ju a spoločne ju vyhodili vysoko do vzduchu.

Najúspešnejšia biatlonistka v slovenskej histórii sa takto pred piatimi rokmi lúčila s kariérou. O pár dní sa na majstrovstvách Európy v Osrblí postaví znovu na štart.

Medailu nesľubuje

Po úspešnej kariére pristala na ponuku od Slovenského zväzu biatlonu, aby sa vrátila a skúsila pomôcť mladým reprezentantom.

„Medaily nikomu nesľubujem. Ani fanúšikom, ani sebe. Sľubujem len emóciu, ktorú chceme priniesť svojim súťažením. V akej forme sa postavím na štart, ako budem pripravená, neviem.

Viem sľúbiť, že zapracujem na tom, aby som nebola sklamaním, ale myslím si, že všetkom, čo som dokázala, bude sa tešiť aj z toho, že si zasúťažím. Chcem napísať jeden krásny príbeh,“ hovorila Kuzminová vlani v októbri, keď ohlásila návrat.

Anastasia Kuzminová sa raduje z víťazstva na ZOH v Pjongčangu.
Anastasia Kuzminová sa raduje z víťazstva na ZOH v Pjongčangu. (Autor: TASR/AP)

Nebude to však jediný veľký návrat. Rovnako v roku 2019 hoci s menším ohlasom končil kariéru aj Matej Kazár. V minulých sezónach sa na vrcholných podujatiach objavil najmä vtedy, keď to reprezentačný tím potreboval.

Aj on sa postaví v Osrblí na štart spoločne s Kuzminovou. Dokonca nie je vylúčené, že znovu nastúpia spoločne v miešaných štafetách. V minulosti obaja potiahli práve štafetu k skvelým výsledkom.

„Od Nasti je to pekné gesto. Verím jej. Ona je veľký dríč, a keď sa zahryzne do tréningu, pripraví sa na veľmi dobrej úrovni. Môže pomôcť dievčatám, poradiť im v tréningu a v streľbe. Verím, že na Európe ukáže výborné výsledky,“ hovoril pre Sportnet 40-ročný Kazár.

Hrdinovia, vychvaľoval Kazára s Hasillom český šéftréner

On na rozdiel od Kuzminovej štartoval na majstrovstvách Európy aj vlani a predvlani.

Pred rokom dokonca nastúpil aj na majstrovstvách sveta v Oberhofe a vo Svetovom pohári v Novom Meste na Morave. Hoci už nie je profesionál a trénuje popri práci.

Vo Svetovom pohári ešte štartuje jeho rovesník Simon Eder.

„Je o tri – štyri mesiace odo mňa starší. Samozrejme na Svetových pohároch som zažil aj ďalších súperov, ktorí stále súťažia. Päť rokov nie je tak veľká doba, že by som mnohých nezažil,“ hovorí Kazár.

„Keď som bol v Novom Meste, mnohí ma spoznávali. Odozva bola dobrá. Mnohí sa smiali, že čo tam robí a pýtali sa prečo neoddychujem.“

Šéftrenér českej reprezentácie Ondřej Rybář ich vtedy dokonca s Tomášom Hasillom vychvaľoval a oboch označil za hrdinov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ste hrdinovia, vravel český šéftréner. Kazár s Kuzminovou budú súťažiť v Osrblí