Ani jasné víťazstvo mu nestačilo, Bö malý glóbus napokon nezískal

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö.
Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. mar 2023 o 14:10

J. T. Bö dosiahol jedenáste víťazstvo po sebe.

Svetový pohár v biatlone

Preteky s hromadným štartom mužov na 15 km:

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

38:51,9 min

(2)

2.

Niklas Hartweg

Švajčiarsko

+ 26,2 s

(0)

3.

Vetle Sjaastad Christiansen

Nórsko

+ 35,2 s

(0)

4.

Quentin Fillon Maillet

Francúzsko

+ 36,8 s

(1)

5.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

+ 40,0 s

(1)

6.

Martin Ponsiluoma

Švédsko

+ 43,0 s

(4)

HOLMENKOLLEN. Nórsky biatlonista Vetle Sjastad Christiansen získal malý glóbus v pretekoch Svetového pohára s hromadným štartom.

Zaistil si ho tretím miestom v záverečných pretekoch tejto disciplíny na domácej trati v Holmenkollene. Z triumfu sa tešil víťaz celkového poradia Johannes Thingnes Bö, druhý skončil Švajčiar Niklas Hartweg.

V záverečnom podujatí sezóny 2022/23 štartovala tridsiatka biatlonistov, do ktorej sa nevošiel žiadny slovenský reprezentant.

Už istý víťaz veľkého glóbusu Nór J.T. Bö mal šancu získať aj malý glóbus, ale nestačilo mu na to ani 90 bodov za prvé miesto. V tomto ročníku si tak pripísal celkové triumfy v šprinte a stíhačke.

"Môžeme oslavovať krásne výsledky z tejto sezóny, bola radosť tu pretekať. Získať tak veľa víťazstiev je unikátne. Každý triumf mal svoju cenu.

Sústredil som sa celú sezónu a do každých pretekov som išiel naplno. Vždy som veril, že môžem vyhrať. Teraz si to už len vychutnám," povedal J. T. Bö.

Práve súboj o malý glóbus tak predstavoval najväčší ťahák záverečných pretekov sezóny. Christiansen viedol pred štartom o 22 bodov pred reprezentačným kolegom Johannesom Dalem.

Už pred prvou streľbou sa dostala na čelo dvojica Johannes Thingnes Bö a Martin Ponsiluoma. Obaja však raz zaváhali a tak ich predbehlo 10 biatlonistov, ktorí boli v úvodnej streľbe stopercentní.

V druhom kole sa na čele ustálila skupinka trinástich pretekárov. Christiansen po druhej ležke figuroval na druhej priečke, naopak Daleho šance na malý glóbus po tejto streľbe definitívne vyhasli – spravil dve chyby.

Na prvú stojku prišiel ako líder J. T. Bö, neurobil žiadnu chybu a pred druhým Christiansenom mal náskok 14 sekúnd. Celkový víťaz SP síce nebol na záverečnej položke stopercentný, ale aj s jednou chybou si udržal náskok.

Pripísal si tak 11. víťazstvo za sebou. Druhý skončil Švajčiar Hartweg, ktorý sa vďaka tomuto umiestneniu stal najlepším pretekárom do 25 rokov.

Christiansen získal druhý malý glóbus v sezóne. Po triumfe za vytrvalostné preteky uspel aj v celkovom poradí v masse. Druhý J. T. Bö, ktorý nemohol pre covid nastúpiť vo švédskom Östersunde, na neho stratil 30 bodov.

Celkové poradia

Konečné poradie Svetového pohára:

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

1589 bodov

2.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

1098

3.

Vetle Sjaastad Christiansen

Nórsko

935

4.

Benedikt Doll

Nemecko

782

5.

Martin Ponsiluoma

Švédsko

779

6.

Tarjei Bö

Nórsko

684

80.

Michal Šima 

Slovensko

14

Konečné poradie v pretekoch s hromadným štartom:

1.

Vetle Sjaastad Christiansen

Nórsko

270 bodov

2.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

240

3.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

208

4.

Johannes Dale

Nórsko

206

5.

Sebastian Stalder

Švajčiarsko

143

6.

Fabien Claude

Francúzsko

132

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ani jasné víťazstvo mu nestačilo, Bö malý glóbus napokon nezískal