Tvrdil, že mladé dievčatá boli prostitútky. Teraz to popiera. Bessebergovi hrozí väzenie

Anders Besseberg ešte ako prezident Medzinárodnej biatlonovej únie s riaditeľom mestských lesov Brezno Longauerom po poľovačke v lesoch pri Jarabej v novembri 2000.
Anders Besseberg ešte ako prezident Medzinárodnej biatlonovej únie s riaditeľom mestských lesov Brezno Longauerom po poľovačke v lesoch pri Jarabej v novembri 2000. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|15. feb 2024 o 18:15

Za korupciu navrhujú Bývalému prezidentovi IBU 3 roky za mrežami.

BRATISLAVA. „Nezobral som ani jeden dolár, korunu či rubeľ,“ vyhlásil ostro. Žiadne úplatky vraj nikdy neprijal. Dary a pozvánky na poľovačky? To už je niečo iné. Ale boli to všetko pozornosti. Ako prezident veľkej športovej federácie sa stretával s množstvom vplyvných ľudí a dostával od nich aj dary. 

„Áno. Dostal som aj hodinky, no netušil som, že ich cena môže byť taká vysoká? Mal som si to overiť. V tomto ohľade som pochybil. Nikdy to však nebolo za protislužbu,“ vysvetľuje Anders Besseberg hodinky Omega v hodnote 18-tisíc eur.

Bývalemu prezidentovi Medzinárodnej biatlonovej únie hrozí, že skončí za mrežami. V Nósku čelí obvineniam z príjmania úplakov v rôznych formách počas 12 rokov. 

Prostitútky najskôr priznal, teraz sa vykrúca

Besseber sa bráni, že mal na zreteli len rozvoj biatlonu a chcel to najlepšie pre biatlonovú rodinu. Služby a dary však v najväčšej miere pochádzali z Ruska. Iba luxusných hodiniek zaistila polícia 13.

Používal aj luxusné auto BMW, ktoré neplatil, splácala ho marketingová spoločnosť Infront.

K tomu absolvoval desiatky poľovačiek a ukazuje sa, že bol veľkým milovníkom žien. 

Mnoho svedkov popísalo, že počas pobytov v Rusku za ním priamo na izbu chodili mladé ženy. Bolo to tak rozšírený jav, že o tom vedeli napríklad aj členovia nórskej reprezentácie.

„Keď mi do izby privedú mladé, pekné dievča, predpokladám, že ide o prostitútku,“ vypovedal Besseberg v roku 2018 počas policajného výsluchu. 

Teraz sa obhajuje, že to bolo inak. Tvrdí, že nikdy nešlo o sex a ženy boli buď miestne podnikateľky alebo išlo o členky organizačného výboru. Nikdy však nie prostitútky.

„Je to veľmi chabá výhovorka,“ reagovala prokurátora Marianne Djupeslandová.

V jednom prípade však priznal, že prišlo aj na intímny vzťah.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Tvrdil, že mladé dievčatá boli prostitútky. Teraz to popiera. Bessebergovi hrozí väzenie