Levice spoznali možných súperov v skupine, Prievidza vyzve v kvalifikácii maďarský klub

Basketbalisti BC Prievidza.
Basketbalisti BC Prievidza. (Autor: Vladimír Králik)
TASR|19. júl 2024 o 12:44

Rozhodol o tom piatkový žreb v Mníchove.

MNÍCHOV. Basketbalisti BC Prievidza si v kvalifikácii Európskeho pohára FIBA zahrajú proti maďarskej Albe Féhervár.

Patrioti Levice spoznali možných súperov v skupinovej fáze, zaradenie do skupiny bude záležať od ich výsledkov v kvalifikácii Ligy majstrov.

Rozhodol o tom piatkový žreb v Mníchove.

Prievidza sa vracia do Európskeho pohára FIBA po siedmich rokoch, pri poslednej účasti bola úspešná, keď si zahrala nadstavbu tejto súťaže.

Pred žrebom kvalifikácie bol bronzový tím zo sezóny 2023/2024 Slovenskej basketbalovej ligy medzi nenasadenými klubmi. Napokon príde na regionálne derby, keďže o skupinovú fázu zabojujú proti maďarskej Albe Féhervár.

Semifinalista z predchádzajúceho ročníka je už celkom skúseným tímom na európskej scéne, maximom v tejto súťaži je štvrťfinále.

"Z viacerých aspektov môžeme byť spokojní so žrebovaním. Alba Fehérvár je tímom, ktorý patrí do špičky maďarského basketbalu, ale verím, že sa s nimi dá určite hrať a je možné aj postúpiť.

Veľkým plusom je, že nás nečaká ďaleká cesta a na odvetu môže prísť mnoho fanúšikov Prievidze, aby spravili búrlivú atmosféru.

Teraz sa pokúsime získať čo najviac informácií o súperovi, dobre sa na nich pripraviť a verím, že sa pobijeme o postup," zhodnotil pre TASR žreb tréner Prievidze Saša Jankovič.

Kvalifikácia sa hrá systémom doma-vonku, 24. septembra je na programe zápas v Prievidzi a 27. septembra odveta v Fehérvári.

Ak by sa náhodou zverencom trénera Sašu Jankoviča nepodarilo postúpiť z kvalifikácie, tak ešte existuje šanca na účasť v skupinovej fáze, ak niektorý z neúspešných účastníkov kvalifikácie Ligy majstrov (LM) nevyužije právo účasti v EP FIBA.

Patrioti Levice spoznali tiež prostredníctvom žrebu potenciálnych súperov v skupinovej fáze EP FIBA, všetko bude záležať od ich vystúpenia v kvalifikácii LM v tzv. majstrovskej vetve.

Ak by neuspeli vo štvrťfinále s gruzínskym Kutaisi, tak by boli v J-skupine, v ktorej by vyzvali minuloročného víťaza LM, nemecký Bonn.

Prísť môže aj na opätovné stretnutie s bulharským Botevgradom a skupinu skompletizuje úspešnejší z kvalifikačného dvojzápasu medzi španielskym Bilbaom a litovskou Klaipedou.

V prípade semifinálovej stopky od estónskeho Kalevu/Cramo by sa predstavili v B-skupine, do nej vyžrebovali zástupcu španielskeho basketbalu – Casademont Zarazoga, v minulosti semifinalistu LM a turecký Bursaspor, finalistu Európskeho pohára (Eurocup z roku 2022).

Zostávajúce miesto získa víťaz kvalifikačného dvojzápasu medzi cyperskou Famagustou a maltským Starlites.

Neúspech vo finále kvalifikácie LM by majstra Slovenska zaradil do F-skupiny, potenciálne by mohlo prísť na slovenský duel s Prievidzou, ak sa jej podarí v kvalifikácii prejsť cez Fehérvár.

Okrem nich sa v tomto kvartete predstaví súčasný majster Bulharska, Rilski Samokov a francúzsky Le Portel.

Vopred isté miesto v skupinovej fáze EP FIBA má 15 klubov, o ďalších 7 miest zabojujú kluby v kvalifikácii. Z účastníkov kvalifikácie Ligy majstrov predbežne prejavilo záujem o skupinovú fázu 19 družstiev, celkovo je k dispozícii 18 miesteniek.

Levice sa predstavili v tejto súťaži v predchádzajúcich dvoch ročníkoch. Zo skupinovej fázy EP FIBA pôjdu ďalej víťazi a 6 najlepších tímov z druhých miest.

Súhrn žrebu Európskeho pohára FIBA 2024/2025

Kvalifikácia:

BC Prievidza (SR) - Alba Fehérvár (Maď.)

Skupinová fáza:

J-skupina: Patrioti Levice (SR) – ak vypadnú vo štvrťfinále kvalifikácie LM, Telekom Basket Bonn (Nem.), BC Balkan Botevgrad (Bul.), víťaz Bilbao Basket (Šp.)/Neptunas Klaipeda (Lit.)

B-skupina: Patrioti Levice (SR) – ak vypadnú v semifinále kvalifikácie LM, Casademont Zaragoza (Šp.), Bursaspor Info Yatirim (Tur.), víťaz Anorthosis Famagusta (Cyp.)/Starlites (Mal.)

F-skupina: Patrioti Levice (SR) – ak vypadnú vo finále kvalifikácie LM, Rilski Sportist (Bul.), ESSM Le Portel (Fr.), víťaz BC Prievidza/Alba Fehérvár

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Levice spoznali možných súperov v skupine, Prievidza vyzve v kvalifikácii maďarský klub