Senzácia sa nekonala. Spurs si v drafte vybrali generačný talent

Victor Wembanyama sa stal jednotkou draftu NBA 2023.
Victor Wembanyama sa stal jednotkou draftu NBA 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jún 2023 o 07:10

Francúz je napriek výške 226 cm mimoriadne pohyblivý.

NEW YORK. Jednotkou draftu basketbalovej NBA sa podľa očakávania stal francúzsky pivot Victor Wembanyama. Vybralo si ho San Antonio Spurs.

Devätnásťročný hráč odohral uplynulú sezónu vo francúzskom prvoligovom tíme Metropolitans 92 Paríž.

Wembanyama je považovaný za generačný talent. Má 226 cm, no napriek svojej výške je mimoriadne pohyblivý a dokáže zvládať aj rozohrávačskú činnosť.

O tomto sníval, takmer plakal

San Antonio vyberalo na drafte z prvej pozície tretíkrát a opäť siahlo po pivotovi. V roku 1987 sa stal jednotkou David Robinson, ktorý získal dva tituly a v roku 1997 Tim Duncan, ktorý bol pri všetkých piatich a trikrát sa stal MVP finále.

Obaja odohrali v klube celú kariéru a Wembanyama chce ísť v ich stopách.

"O tomto som sníval a keď komisár Adam Silver vyslovil moje meno, mal som chuť plakať. Môj odkaz pre fanúšikov je, že klubu odovzdám sto percent.

Mojim cieľom je samozrejme získať titul. Pre miestnu komunitu však môžem priniesť oveľa viac," sľúbil Wembanyama.

Francúzsky pivot Victor Wembanyama a komisár NBA Adam Silver.
Francúzsky pivot Victor Wembanyama a komisár NBA Adam Silver. (Autor: TASR/AP)

Popovich žartoval, gratuloval aj Macron

Francúzsky mladík konžského pôvodu bude vyrastať pod vedením trénera Gregga Popovicha, ktorý vedie San Antonio od roku 1996.

"Som mimoriadne nadšený z príchodu Victora. Viem, že by to nikto nepovedal pri pohľade na mňa. Spravil by som tu salto od radosti, ale to by som bol tri mesiace mimo," zavtipkoval si po drafte 74-ročný kouč, ktorý patrí v NBA k najväčším autoritám a má aj zlato z OH v Tokiu.

Popovich zároveň odmietol prirovnávať Wembanyamu k predchádzajúcim oporám klubu. "Nikdy neporovnávam hráčov. Je to skrátka Victor. Takého ho chceme mať a tak ho budeme trénovať."

Draft NBA zarezonoval vo Francúzsku aj na najvyšších miestach.

Jednotke gratuloval aj francúzsky prezident. "Už teraz plníš naše sny. Nepochybne zmeníš tento šport," zverejnil na sociálnej sieti Emmanuel Macron.

V Top 5 draftu aj dvojičky

Aj ďalšie draftové výbery zostali bez prekvapení. Prvú trojicu hráčov analytici projektovali s veľkým odstupom pred zvyškom.

Charlotte Hornets si z druhého miesta podľa očakávania vybrali Brandona Millera, ktorý je schopný okrem rozohrávača hrať aj krídlo a mohol by tak dokázať zdieľať palubovku s lídrom tímu LaMelo Ballom.

Portlandu tak na tretej priečke pripadol čistokrvný stredný rozohrávač Scoot Henderson, čo s vysokou pravdepodobnosťou bude znamenať odchod dlhoročnej opory Damiana Lillarda, ktorý hrá na rovnakej pozícii.

Na miestach 4 a 5 draftovali Houston, respektíve Detroit dvojičky Amena a Ausara Thompsonovcov z profesionálneho tímu hráčov do 20 rokov City Reapers, sídliaceho v Atlante.

Dvojičky Ausar Thompson (vľavo) a Amen Thompson počas draftu NBA 2023.
Dvojičky Ausar Thompson (vľavo) a Amen Thompson počas draftu NBA 2023. (Autor: TASR/AP)

Aj vďaka tomu sa prvýkrát od roku 2001 objavil v prvej päťke draftu iba jediný hráč z americkej univerzity, je ním Miller. V 1. kole sa medzi tridsiatkou draftovaných hráčov objavili traja, ktorí nemajú pas USA.

Ako sedmičku si Indiana vybrala Wembanyamovho spoluhráča Bilala Coulibalyho. Ihneď ho však vymenila do Washingtonu za Jaracea Walkera.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Senzácia sa nekonala. Spurs si v drafte vybrali generačný talent