Bývalý spoluhráč Kobeho v Lakers predáva prstene šampióna NBA. Peniaze daruje Ukrajine

Stanislav Medvedenko.
Stanislav Medvedenko. (Autor: instagram/Stanislav Medvedenko)
Martin Kozinka|25. júl 2022 o 13:55 (aktualizované 25. júl 2022 o 16:25)

Dvojnásobný šampión NBA chce pomôcť pri obnove rodnej krajiny.

LOS ANGELES. Stanislav Slava Medvedenko je bývalý ukrajinský basketbalista, ktorý to dotiahol až do najväčšej súťaže sveta NBA.

Celkovo pôsobilo v histórii americkej súťaže osem hráčov z Ukrajiny, z toho dvaja súčasní. 

Ani jeden z nich to však nedotiahol tam, kam Medvedenko. Hráč na pozícii číslo štyri, ktorého si na drafte v roku 1998 nevybral ani jeden tím a tak pokračoval v kariére na Ukrajine.

V roku 2000 však prišla životná ponuka od tímu Los Angeles Lakers, v ktorom nakoniec pôsobil až do roku 2006.

Počas tohto obdobia získal s tímom dva tituly (2001 a 2002), pričom v sezóne 2003/04 musel nahradiť v základnej päťke Lakers hviezdu Karla Malona a v 38 zápasoch zaznamenával 8,3 bodu a 5 doskokov na zápas, čím si získal amerických fanúšikov. 

Medvedenko sa nedávno rozhodol vydražiť jeho oba majstrovské prstene a výťažok z predaja pôjde na pomoc Ukrajine. 

Slúžil aj medzi ukrajinskými silami

Basketbalista sa po začiatku vojny rozhodol založiť svoju vlastnú nadáciu na pomoc deťom na Ukrajine v núdzi, s ktorou mu pomáha Mykola Vasylkou a nesie názov Fly High Foundation, čo by v preklade znamenalo Nadácia Lietaj Vysoko.

Jej cieľom je obnoviť športovú infraštruktúru v krajine, ktorá je sužovaná vojnou. 

„Chceme na začiatok obnoviť telocvične, kedže ruská armáda zbombardovala viac ako sto škôl,” prezradil Medvedenko v telefonickom rozhovore pre neziskovú tlačovú agentúru The Associated Press.

S agentúrou sa spojil z poľskej Varšavy, kde organizoval charitatívny basketbalový zápas. Víťažok zo vstupeniek smeroval ukrajinským utečencom, ktorí museli utiecť pred vojnou do zahraničia.

„Na Ukrajine cítite pocit vojny, vidíte na oblohe rakety, počujete sirény. Akonáhle prekročíte hranice a vidíte, ako ľudia žijú normálny život, je to pre mňa už úplne iný svet.”

Bývalý basketbalista sa priznal, že slúžil medzi ukrajinskými silami. „Nie som najlepší vojak, ani najlepší strelec, ale viem im pomôcť. Párkrát som vystrelil, naštastie nie na ľudí.” 

Medvedenko: Načo potrebujem prstene?

Pre zaujímavosť, Medvedenko bol kandidátom do mestského zastupiteľstva v Kyjeve vo voľbách v roku 2020. Bol 11. na volebnej listine a jeho strane sa podarilo získať len deväť kresiel.

Stanislav Medvedenko.
Stanislav Medvedenko. (Autor: TASR/AP)

„Naša krajina potrebuje peniaze na opravu škôl. Športové telocvične sú na zozname opráv ako posledné. Počas zimy sa predsa budú musieť hrať deti v hale,” dodal.

Medvedenko prezradil, že sa rozhodol predať jeho majstrovské prstene po tom, čo vyšiel na strechu jednej z najvyšších budov v jeho štvrti Kyjeva a sledoval, ako nočnou oblohou prelietavajú rakety odpálené ruskými vojskami.

„V tejto chvíli som sa rozhodol. Načo tie prstene potrebujem, keď mi iba ležia v trezore,” povedal Medvedenko. 

„Uvedomujem si, že môžem zomrieť. Povedal som si, že ich musím predať, aby som ľuďom ukázal vodcovstvo, pomohol ukrajinským ľuďom žiť lepšie a pomohol deťom.”

Za koľko sa prstene predajú?

Výroba prsteňov pre víťazov NBA stojí v súčasnosti 20-tisíc dolárov. Pre hráčov majú nevyčísliteľnú hodnotu. V minulosti sme sa už stretli s pár prípadmi, kedy sa ich hráči rozhodli vydražiť.

Bývalý basketbalista Lakers Metta Sandiford-Artest vydražil svoj jediný prsteň z roku 2010 za 500 000 dolárov. Legendárny Dr. J (Julius Erving) vydražil svoj prsteň z roku 1974 za 460 000 dolárov.

No a potom je tu ďalšia legenda Kareem Abdul-Jabaar, ktorý sa rozhodol vzdať pre charitu štyroch zo svojich šiestich prsteňov šampióna NBA. Celkovo sa vydražili za viac ako 1,2 milióna dolárov. 

Aukcia o prsteň Medvedenka začne už túto stredu a bude trvať do 5. augusta, čo je desať dní. Spoločnosť Laguna Niguel v Kalifornii odhaduje, že oba prstene sa predajú za najmenej 100 000 dolárov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Bývalý spoluhráč Kobeho v Lakers predáva prstene šampióna NBA. Peniaze daruje Ukrajine