Prievidza je na víťaznej vlne. Formu chce potvrdiť aj na palubovke bulharského vicemajstra

Ttréner BC Prievidza Saša Jankovič.
Ttréner BC Prievidza Saša Jankovič. (Autor: TASR)
TASR|16. okt 2024 o 00:00

Tréner Saša Jankovič očakáva náročný duel.

BOTEVGRAD. Cesta basketbalistov BC Prievidza v J-skupine Európskeho pohára FIBA (EP FIBA) pokračuje prvým stretnutím na palubovke súpera.

V stredu 16. októbra o 18.00 h sa predstavia v bulharskom Botevgrade, kde sa chcú pokúsiť získať druhé víťazstvo a ďalšie cenné body do tabuľky.

Prievidza zbiera v tomto ročníku primárne víťazstvá v oboch súťažiach, ktorých je súčasťou, preto aj samotné zvládanie množstva zápasov v kalendári je pre ňu jednoduchšie.

Program 2. kola J-skupiny . streda 16. októbra

18.00 h: BC Kutaisi 2010 – Bilbao Basket

19.00 h: BC Balkan Botevgrad – BC Prievidza

"Určite sa pripravuje lepšie, keď sa vyhráva a je tak lepšia nálada v tíme. Nie je samozrejme čas na oslavy, pretože v podstate každý tretí deň hráme zápasy a k tomu cestujeme.

Bude to náročné po fyzickej a mentálnej stránke, hlavne si udržať koncentráciu a byť zdravotne v poriadku.

Zatiaľ to zvládame výborne, tak verím, že to bude trvať čo najdlhšie. Pre nahustený program totiž nemáme ani veľa času na tréning. V pondelok sme absolvovali dva tréningy, v utorok sme cestovali do Bulharska.

Teraz sa tak viac venujeme regenerácii a taktickým detailom v hre. Čaká nás ťažký duel, ale snažíme sa čo najlepšie pripraviť, aby sme boli 100-percentne pripravení na stretnutie a priniesli domov víťazstvo,“ uviedol pre TASR tréner Prievidze Saša Jankovič.

Našli sme spôsob, ako vyhrať

Jeho tím najskôr v stredu úspešne vstúpil do EP FIBA, keď zvládol náročný domáci duel s Kutaisi (77:69) a v sobotu si poradil tiež pred svojimi fanúšikmi s Lučencom (95:72).

Zľava Remu Raitanen (Prievidza) a Giorgi Sulaberidze (Kutaisi) počas zápasu J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov BC PRIEVIDZA - BC Kutaisi 2010.
Zľava Remu Raitanen (Prievidza) a Giorgi Sulaberidze (Kutaisi) počas zápasu J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov BC PRIEVIDZA - BC Kutaisi 2010. (Autor: TASR)

Vo víťaznej sérii a predvedenej hre by chceli Prievidžania pokračovať.

"Proti Kutaisi a Lučencu sme síce nemali ideálne strelecké dni, ale aj tak sa nám podarilo nájsť spôsob ako vyhrať.

Proti Lučencu sa nám podarilo vyrotovať všetkých 12 hráčov, každý tak dostal príležitosť, preto verím, že niektorí lídri si aj oddýchli. Hlavné ciele boli, aby sa nik nezranil, lídri si oddýchli a vyhrali sme. To sa aj podarilo," uviedol prievidzský kouč.

Bolek: Zápasy nám dávajú strašne veľa

Európskou konfrontáciou naberajú mnohí hráči nové skúsenosti, z ktorých ťažia na palubovke a v zápasoch.

Pre viacerých z nich je to premiéra na takejto scéne, vrátane Lukáša Boleka: "Tieto zápasy mi dávajú nesmierne veľa, hlavne z pohľadu skúseností a môžem sa porovnávať s fakt kvalitnými hráčmi.

Sú to aj iné druhy basketbalu, proti ktorým hráme a možno na to nie sme až tak v slovenskej lige zvyknutí. Som vďačný za každú jednu minútu od trénera, snažím sa ju čo najlepšie využiť, aby som pomohol tímu k naplneniu cieľu."

Lukáš Bolek (Prievidza) počas zápasu J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov BC PRIEVIDZA - BC Kutaisi 2010.
Lukáš Bolek (Prievidza) počas zápasu J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov BC PRIEVIDZA - BC Kutaisi 2010. (Autor: TASR)

Zachytiť začiatok

Botevgrad nie je pre slovenského basketbalového fanúšika úplnou neznámou, pred dvoma rokmi čelili tomuto súperovi v rovnakej súťaži Levice.

Vicemajster Bulharska nevstúpil do EP FIBA ideálnym spôsobom, keď vysoko prehral s favorizovaným Bilbaom (55:95).

"Botevgrad má štyroch zahraničných hráčov a skúsených domácich basketbalistov. Gavrilovič a Reeves už hrali na Slovensku, takže ich poznáme.

Hrajú disciplinovaný a taktický basketbal, verím, že nám takýto štýl bude vyhovovať.

Najdôležitejšie pri takýchto zápasoch je chytiť začiatok, nastúpiť s dobrou energiou a hrať koncentrovane. Keď sa všetko toto podarí splniť, tak budeme mať veľkú šancu na víťazstvo," vyhlásil Jankovič.

Rozhodovať budú detaily

Prievidžania dúfajú, že nadviažu na dobré výkony z uplynulých dní a v EP FIBA si zaknihujú tohtosezónny premiérový úspech na palubovke súpera.

"Dôležité bude to, aby sme splnili čo najviac taktických pokynov od realizačného tímu. Budú však rozhodovať detaily, treba hrať s obrovskou energiou.

Vieme, že domáci vysoko prehrali prvý duel v Bilbau, takže budú sa chcieť vrátiť na víťaznú vlnu.

Treba poriešiť odstavovanie, s čím máme trochu problém, aby sme nedostávali body z druhých šancí. Musíme hrať tímovo a agresívne, ničoho sa nebáť.

Keď to bude tímová hrá a každý hráč odovzdá maximum, tak môžeme pomýšľať a verím, že aj donesieme víťazstvo," dodal Bolek.

Stretnutie Botevgradu s Prievidzou odvysiela v priamom prenose športová televízia STVR: Šport.

Tabuľka skupiny J

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prievidza je na víťaznej vlne. Formu chce potvrdiť aj na palubovke bulharského vicemajstra