Ruské kluby hrať nebudú. Euroliga mužov ich vylúčila aj pre nasledujúcu sezónu

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. jún 2022 o 12:12 (aktualizované 17. jún 2022 o 14:14)

Hlavným dôvodom je ruská vojenská agresia na Ukrajine a s tým súvisiace obmedzenia a opatrenia.

BARCELONA. Ruské basketbalové kluby sa v budúcej sezóne 2022/2023 nepredstavia v prestížnej kontinentálnej súťaži - mužskej Eurolige.

Rozhodlo o tom vedenie súťaže s tým, že im nepovolí účasť ani v hierarchicky nižšej súťaži EuroCup.

Organizátori ako dôvod uviedli obmedzenia v leteckej doprave a zákazy alebo iné opatrenia týkajúce sa vydávania víz občanom Ruska v čase, keď Moskva vedie vojenskú inváziu na Ukrajine.

Osemnásťčlenná Euroliga mala v uplynulom ročníku 2021/2022 troch ruských zástupcov - okrem stabilného účastníka CSKA Moskva aj UNICS Kazaň a Zenit Petrohrad.

Ich výsledky anulovali po tom, ako Rusko 24. februára vojensky napadlo susednú Ukrajinu.

Rozhodnutie Euroligy je v súlade s mnohými ďalšími športovými organizáciami, ktoré sa rozhodli vylúčiť ruské tímy a športovcov zo svojich súťaží.

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne sa v tejto súvislosti momentálne zaoberá viacerými odvolacími konaniami.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uviedol, že ruské tímy a športovci nie sú trestaní za svoju národnosť, ale chránení pred nepriateľstvom.

"Členovia výkonnej rady sa tiež domnievajú, že ochrana integrity a regulárnosti súťaže a bezpečnosti všetkých zainteresovaných strán je najvyššou prioritou a nemala by byť vystavená riziku," uviedla Euroliga vo vyhlásení.

Pri hlasovaní účastníkov sa za štart ruských tímov v budúcej sezóne vyslovili iba zástupcovia CSKA Moskva a Maccabi Tel Aviv, informoval španielsky denník AS.

"Je to politické rozhodnutie. Väčšina euroligových klubov je presvedčená, že vlády ich krajín im nedovolia hrať proti ruským tímom. Som si istý, že tu nie sú žiadni víťazi a všetci prehrajú. Liga by bola silnejšia s CSKA," uviedol v reakcii prezident moskovského klubu Andrej Vatutin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Ruské kluby hrať nebudú. Euroliga mužov ich vylúčila aj pre nasledujúcu sezónu