27.07.2024 08:30
Deň 1
Paríž 2024

Jeden rekord prekonal, ďalšie má na dosah. Španiel nie je sebec, pozerá sa na kolektív

Rudy Fernandez.
Rudy Fernandez. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. júl 2024 o 21:49

Stal sa prvým hráčom, ktorý nastúpil na šiestich OH.

PARÍŽ. Päť minúť a osemnásť sekúnd pred koncom prvej štvrtiny nastúpil na palubovku a bolo jasné, že sa stáva rekordérom.

Rudy Fernandéz hrá na svojej šiestej olympiáde a v basketbalovom súboji nepomohol Španielsku k triumfu nad silnou Austráliou.

„Jasné, že si uvedomujem to, čo som dosiahol. Nie som tu však preto, aby som trhal rekordy individuálneho charakteru. Ide o úspech španielskeho basketbalu, nie o mňa,“ povedal rodák z Mallorcy pre denník Mundo Deportivo.

Fernandéz debutoval na OH v Aténach 2004, ešte ako 19-ročný. Vtedy mal priemer 5,1 bodu na zápas.

Na svojej šiestej olympiáde už hrá ako 39-ročný a bývalá dlhoročná opora Realu Madrid v dueli proti Austrálii nežiarila. Získal len jedinú asistenciu.

Fernandéz môže okrem rekordu v účasti na OH prekonať či vyrovnať aj iné. Blízko k prvenstvu je v rebríčku najvyššieho počtu zápasov.

VIDEO: Zostrih zápasu Španielsko - Austrália na OH 2024

Aktuálne svieti pri jeho mene číslo 35 a lídrom tabuliek je Austrálčan Andrew Gaze. Na jeho konte je 40 duelov.

Ak sa chce Fernandéz dostať na túto métu, potrebuje nastúpiť do všetkých zápasov na OH, teda prebojovať sa minimálne do boja o 3. miesto.

Oveľa bližšie je však k prvenstvu v rebríčku najviac odobratých lôpt na OH. Aktuálne je na treťom miestes 37 odobratiami, pričom prvý Rus Andrej Kirilenko ich má 43.

Úradujúcich majstrov Európy, ktorí chcú vylepšiť šieste miesto z Tokia 2021, čakajú v náročnej A-skupine ešte Gréci a Kanaďania. „Začať prehrou nie je dobré, ale stále to máme vo svojich rukách.

Prišli sme sem pre niektorú z medailí, takže vešať hlavy nemôžeme,“ doplnil Rudy Fernández, ktorý sa po OH v Paríži rozlúči s profesionálnou kariérou.

Tabuľka skupiny A na OH 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Jeden rekord prekonal, ďalšie má na dosah. Španiel nie je sebec, pozerá sa na kolektív