Českí basketbalisti získali hviezdneho spoluhráča, do tímu Barcelony mieri legendárny Španiel

Basketbalista tímu Cleveland Cavaliers Ricky Rubio.
Basketbalista tímu Cleveland Cavaliers Ricky Rubio. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. feb 2024 o 19:58

Kariéru v NBA ukončil pre problémy s duševným zdravím.

BRATISLAVA. Španielsky basketbalista Ricky Rubio sa dohodol na spolupráci so španielskym klubom FC Barcelona. K tímu sa pripojí do konca prebiehajúcej sezóny.

Barcelona zaregistrovala hráča do španielskej ACB ligy a Euroligy po tom, čo absolvoval bežné lekárske testy.

Rubio naposledy pôsobil v tíme Clevelandu, kde však skončil pre problémy s duševným zdravím.

"Návrat Rickyho Rubia do súťaže príde, keď sám hráč rozhodne, že je ten správny čas," uviedol tím v oficiálnom stanovisku.

V Barcelone tak bude pôsobiť aj s dvomi českými hráčmi Tomášom Saturanským a Janom Veselým.

Počas svojho prvého pôsobenia hral za Barcelonu v rokoch 2009 až 2011, počas ktorých dvakrát triumfoval v katalánskej lige, dvakrát v Copas del Rey, raz vyhral ligový titul a jeden triumf pridal aj v Eurolige.

Odtiaľ putoval do zámorskej NBA, kde celkovo odohral 712 zápasov počas 12 sezón v tímoch Minnesota Timberwolves, Utah Jazz, Phoenix Suns a Cleveland Cavaliers. 

Rubiove pôsobenie v USA poznačili dve vážne zranenia kolena, najskôr v roku 2012 a potom v roku 2021. 

Rubio sa z veľkých úspechov tešil aj so španielskym národným tímom, kde je stálicou v tíme od mládežníckej úrovne. Debut zažil na olympijských hrách v Pekingu 2008, kde získal striebornú medailu.

Odvtedy absolvoval celkovo 157 vystúpení a bol vyhlásený za MVP v španielskom víťaznom ťažení na majstrovstvách sveta v roku 2019.

Rubio získal zlato aj v súťažiach Eurobasket v rokoch 2009 a 2011, bronz v rokoch 2013 a 2017 a ďalší bronz na olympijských hrách 2016 v Rio de Janeiro. 

Tabuľka ACB ligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Českí basketbalisti získali hviezdneho spoluhráča, do tímu Barcelony mieri legendárny Španiel